Nejoblíbenější ovoce, které na zahrádce pěstujeme. Jahody jsou nejlepší

23.6.2020
Jiřina Pouzarová

Jak jahody vypěstovat

Rostliny si můžete vypěstovat z odnoží. V době sklizně si označte zdravé a úrodné trsy, které dodávají kvalitní plody, charakteristické pro danou odrůdu. Nikdy neodebírejte sazenice z rostlin napadených roztočíkem, byť vypadají zdravé. Napadení se projevuje nejvýrazněji v červenci a takové rostliny je zapotřebí odstranit.

Při získávání odnoží nezáleží na pořadí, v jakém jsou od matečné rostliny. Všechny rostliny na šlahounu mají stejné vlastnosti, pouze ty vzdálenější jsou méně vyvinuté. Bez ohledu na pořadí proto vybírejte pro výsadbu ty nejsilnější.

Jsou-li porosty přestárlé, raději si obstarejte sadbu v obchodě se zárukou pravosti odrůdy a původu.

Voňavá medicína, koření i kosmetika. Levandule je královnou bylinek

Při napadení bílou skvrnitostí se osvědčuje sežínání listů. U jednou plodících odrůd posečte všechny listy asi 8 cm nad srdéčkem ihned po sklizni. U stále plodících odrůd odstraňte jen staré listy.

Dobroty z jahod

Jahodová bublanina

3 vejce, 100 g másla nebo Hery, 50 g moučkového a 50 g krupicového cukru, 130 ml mléka, 200 g polohrubé mouky, půl sáčku vanilkového pudinku, prášek do pečiva, 500 g jahod

Z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Přidejte do něj pískový cukr a ušlehejte pevnou hmotu. Žloutky, moučkový cukr a změklé máslo nebo Heru ušlehejte do husté pěny a postupně do ní zašlehávejte teplé mléko. Poté do pěny do částech zapracujte mouku a pudink smíchaný s práškem do pečiva. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Těsto rozprostřete na tukem vymazaný plech. Poklaďte jahodami a pečte v troubě vyhřáté na 170 – 180 stupňů 20 – 30 minut. Upečenou bublaninu zchlaďte, pocukrujte a nakrájejte na porce.

Tvarohový dezert s jahodami

500 g měkkého polotučného tvarohu, 100 g moučkového cukru, vanilkový cukr, šťáva z půlky citronu, balíček práškové želatiny (20 g), 250 g čerstvých jahod, lístky máty, šlehaná smetana na ozdobení

Cukr utřete s tvarohem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a vyšlehejte hladký krém. Do něj pak vmíchejte větší část jahod pokrájených na menší kousky. Ve 150 ml vody s troškou cukru rozpusťte želatinu a ve vodní lázni ji zahřejte. Ještě teplou želatinu zašlehejte do tvarohové hmoty a vše rychle vložte do klasické dortové formy nebo do formiček. Ztuhlý tvarohový dezert ozdobte šlehačkou, lístky máty a podávejte s ovocným sirupem či likérem. Ještě dokonalejší chuti dosáhnete, když do tvarohového krému zašleháte rozměklé máslo – na 500 g tvarohu až 200 g másla. Můžete také použít některý z práškových ztužovačů se želatinou.

Černý bez je nejen léčivý prostředek, hojně se využívá i v kuchyni

Jahodový tartar s jogurtem

300 g čerstvých jahod, 50 g moučkového cukru, několik mátových lístků, 300 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 2 lžíce medu, 15 g želatiny

Do jogurtu nebo zakysané smetany pokojové teploty vmíchejte med a želatinu rozpuštěnou v trošce horké vody nebo mléka, vše ihned nalijte do formiček a nechte ztuhnout v lednici. Jahody nakrájejte na drobnější kousky, posypte moučkovým cukrem přidejte nasekanou mátu, promíchejte a nechte chvilku odležet v lednici. Před podáváním ozdobte ušlehanou smetanou, mátovými lístky a čerstvou jahůdkou.

Vanilkové jahody

600 g moučkového cukru, 150 g bílého dezertního vína, půl lžičky vanilkové esence, balíček vanilkového pudinku, půl litru mléka, 5 lístků bazalky

Jahody důkladně omyjte a nechte okapat. Poté de dejte do mísy. Posypte trochou cukru, pokapejte vínem a vanilkovou esencí. Opatrně promíchejte, posypejte lístky bazalky a nechte hodinu vychladit v chladničce. Jahody přendejte do servírovací mísy a přelijte je puštěnou šťávou a ještě teplým pudingem, který jste uvařili podle návodu. Těsně před podáváním odstraňte lístky bazalky.

Slané koláče. Chutný oběd, večeře nebo svačina na výlet i pohoštění na party

Jahodový koktejl s mátou

250 g čerstvých jahod, 100 ml jahodového sirupu, 120 ml bílého jogurtu, 200 ml jahodové zmrzliny, 150 ml mléka, moučkový cukr, svazeček máty

Polovinu jahod rozsekejte s mátou a promačkejte s cukrem. Směs doplňte jahodovým sirupem a vložte na dno vychlazených sklenic. Zbylé jahody rozmixujte se zmrzlinou, jogurtem a mlékem, nalijte na jahody se sirupem, ozdobte jahůdkou a snítkou máty s podávejte.

Jahodovo-ořechový koláč

740 g polohrubé mouky, 80 g másla, 40 g moučkového cukru, 1 žloutek, mletá skořice citronová kůra

Na náplň: 200 g jahod, 100 g mletých ořechů, 3 vejce, 100 g moučkového cukru, lžička rumu, vanilkový cukr na posypání

Z uvedených přísad vypracujte těsto, kterým vyložte dno vymaštěné dortové formy. Těsto propíchejte vidličkou a napůl upečte ve středně vyhřáté troubě. Mezitím si připravte náplň: Žloutky promíchejte se 70 g cukru a s rumem, přidejte sníh umíchaný z bílků a 30 g cukru. Do směsi vmíchejte ořechy a omyté jahody. Náplň naneste na předpečený koláč a dopečte jej asi 20 minut.

Tip: Pokud po požití jahod trpíte kopřivkou, konzumujte společně s jahodami med, smetanu, šlehačku, mléko nebo jogurt, které patrně vlivem vápníku váží některé kyseliny, jež jsou původem vyrážky.

Malá lžička medu, velký zázrak pro zdraví. 6 důvodů, proč si ho dopřát



Nepřehlédněte