Kouzlení s bylinkami. Zdravá zelená kuchyně

30.6.2020
Jiřina Pouzarová

Pokud se rozhodnete bylinky usušit, měli byste tak učinit co nejdříve po sklizni. Sušte je na místě, kam proudí vzduch, ale kam nesvítí přímé slunce. Ideální je vzdušná půda, kam svazečky bylinek rozvěsíte. V městském bytě můžete použít sušicí kruh, který zavěste třeba v obývacím pokoji – krásně jej provoní. K jeho výrobě potřebujete vyšívací rámeček a tenký drátek, ze kterého vytvoříte háčky a několik drátů s ouškem pro zavěšení. Rámeček zavěste na vzdušné místo a na háčky pověste svázané bylinky.

Mašlovačky na grilování

Bylinkové mašlovačky dodají grilovanému masu výbornou chuť. Můžete je připravit z jednoho či více druh bylinek. K přípravě potřebujete stonky bylinek dlouhé 15 – 20 cm, které zarovnejte a ve spodní části zastřihněte do rovna. Do středu zasuňte konec vařečky a bylinky pevně svažte provázkem nebo slabým drátkem.

Smíšené kultury mají zelenou. Vhodně sestavená výsadba půdu nezatěžuje

Bylinková sůl

Na její výrobu potřebujete 1 díl hrubé soli a 3 díly čerstvých bylinek (např. kombinaci saturejka, tymián, libeček a oregano, nebo provensálské koření: rozmarýn, bazalka a tymián, někdy se ještě přidává majoránka, oregano, saturejka, estragon a levandule).

Bylinky nasekejte nadrobno a smíchejte se solí. Ochucenou sůl musíte usušit, jinak by mohla začít plesnivět. Na několik dní ji proto nasypte na tác vyložený papírem na pečení a nechte pořádně uschnout. Poté sůl přesypte do uzavíratelné nádoby. Aby byla ještě voňavější, můžete do ní vmíchat usušené okvětní lístky měsíčku, brutnáku nebo jiných jedlých květin.

Zelené pesto

Na přípravu domácího pesta potřebujete 4 hrsti bazalky,4 hrsti polníčku nebo mladého špenátu, 2 hrsti rukoly, 1 snítku saturejky (můžete ji nahradit jinou bylinkou), 1 šalotku, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 50 g strouhaného parmazánu, 2 lžíce sezamových semínek, šťávu z půlky citronu, na dochucení bylinkovou sůl nebo směs sušených bylinek (např. provensálskou).

Bazalka, královna jednoletých bylinek

Všechny bylinky nadrobno nasekejte, vložte je do mixéru, přidejte najemno nakrájenou šalotku, oloupaný a prolisovaný česnek, bylinkovou sůl a citronovou šťávu. Vše rozmixujte na hladkou směs, přidejte k ní sezamová semínka a sýr a ještě zlehka promixujte. Poté pesto přendejte do sklenice a uložte do chladničky.

Olejové kostky

Čerstvé bylinky nasekejte nadrobno a nasypte je do formiček na tvorbu ledových kostek. Zalijte je olivovým olejem a vložte do mrazáku. Druhý den kostky přesypte do uzavíratelného sáčku a uložte v mrazničce. Můžete je použít do salátů, do polévek, do těstovin nebo pod maso.

zelenina bylinky nať

Máte rádi čerstvé bylinky a zeleninu? Pěstujte si je doma za okny



Nepřehlédněte