Milujeme jejich žluté hlavy, jež bývají natočeny směrem k východu, aby hned ráno přivítaly slunce. Za ním se celý den otáčejí jen nerozvitá poupata. Pěstování slunečnic je snadné, stačí jim najít teplé závětří a rostou samy. Jsou ale mnohem víc než jen pastva pro oči, díky nim můžeme mít pevné zdraví.
Vitaminová bomba
Slunečnice přicestovala do Evropy zřejmě někdy v 16. století z Ameriky. Vedou se spory o tom, kdy byly poprvé pěstovány a domestikovány. První známý příklad plně domestikované slunečnice byl nalezen v Hayes ve státě Nennessee a datuje se do let 2300 př. n. l.
Indiánské kmeny slunečnici využívaly hlavně jako obživu. V té době nevěděly, co všechno tato rostlina obsahuje, ale chutnala jim a sytila je. Staří Inkové používali slunečnici jako vypodobení svého boha slunce. Evropanům se líbila i jako dekorativní květina, ale z jejích semen začali také lisovat olej. Slunečnice se rozšířila po světě, v Rusku nebo na Balkánském poloostrově si bez ní nedovedou představit život a slunečnicová semínka tam jedí jako pamlsek.
Časem se zjistilo, co všechno slunečnice obsahuje. Slunečnicová semínka jsou cenným zdrojem hořčíku, draslíku, manganu, selenu, cenných uhlovodanů, ale i vitaminů řady B nebo vitaminu E. Vyloupaná semínka můžete jíst jen tak nebo je přidávat do kaší, cereálií, pudinků, koláčů, salátů a podobně. Ti, jimž nedělají dobře drobné kousky, například žlučníkáři, si z nich mohou pomlít pastu. Ze semínek se někdy vyrábí i alternativa k arašídovému máslu. Velmi cenný je i slunečnicový olej, který je z kuchyně bohužel trochu vytlačován módním olivovým olejem.
Mlsání k televizi
Místo bonbonů nebo chipsů si připravte něco zdravějšího. Smíchejte kvalitní rozinky nebo nesířené sušené ovoce spolu s ořechy, mandlemi a slunečnicovými semínky. Připravujte si vždy čerstvou směs, abyste se vyvarovali plísní. Každý den můžeme mít jinou chuťovou variantu, vždy si ale dejte slunečnici.
Topinambury
Druhem slunečnice je i topinambur. Květy má menší, ale i on se dobře a snadno pěstuje a rychle se rozrůstá. Jeho podzemní hlízy jsou vynikající potravinou, i proto se topinamburům říká židovské brambory. Obsahují vlákninu, celou řadu prvků důležitých pro zdraví, kupříkladu křemík, železo nebo draslík, ale i inulin, který prospívá střevům a organismu při diabetu. Je to nízkokalorická „zelenina“, která se dá vařit, zapékat, lehce smažit jako hranolky nebo přidávat do polévek. Někdo je ovšem jí syrové.