Mirabelky jsou o něco větší, mají nažloutlou barvu a jsou sladší a chutnější.
Setkat se se špendlíkem je dnes vzácností. Tento plod typický žlutou barvou, jemnou vůní a příjemnou nasládlou chutí, totiž v Čechách vymizel kvůli napadení šárkou. Šárka s malým š je virové onemocnění rostlin. Několik původních stromů však zůstává na Moravě.
Zcela jinak je tomu v kuchyni francouzské. V severofrancouzských Métách se sladkou vůní mirabelek koncem srpna rozvoní celé město. Právě toto místo je proslavené pěstováním těch nejkvalitnějších plodů. Jejich příchod je tam dokonce opředen legendami. Mirabelky se do Lotrinska dostaly v 15. století z jihovýchodní Asie. Regionu, ze kterého v té době vzešla Johanka z Arku, prý přinesly nezměrnou udatnost a prosperitu. Festival proto dodnes vzývá toto ovoce a nabízí k ochutnávce vše, co je z něj možné připravit. A je toho skutečně hodně – marmelády, koláče, pálenku, bonbony, džemy…
Stejné lahůdky si samozřejmě můžete připravit i doma. A pokud nevíte, kde tyto plody sehnat, vyzkoušejte aplikaci Na ovoce. Ta vám prozradí, kde ve vašem okolí toto ovoce právě dozrává a je volně zdarma ke sklizni.
Drobenkový koláč s mirabelkami
500 g vypeckovaných mirabelek, 40 g hrubé mouky, 30 g špaldové mouky, 30 g ovesných vloček, 40 g másla, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce mletých nebo sekaných mandlí, lžíce medu
V hlubší pánvi rozehřejte med, promíchejte ho s mirabelkami a za častého míchání asi 5 minut povařte. Směs můžete zakápnout trochou slivovice. Do mísy nebo na vál nasypte oba druhy mouky, vločky, cukr a máslo a vypracujte drobenku. Dno vymazaného pekáčku posypte mletými nebo sekanými mandlemi a rozetřete na ně mirabelkovou směs z pánve. Zakryjte drobenkou a přitlačte prsty. Koláč upečte v předehřáté troubě na 180 stupňů pouhých pět minut seshora, až drobenka zezlátne.
Kořeněný mirabelkový džem
1 kg mirabelek, 5 hřebíčků, kousek celé skořice, lžička kyseliny citronové, voda podle potřeby, 1 gelfix nebo pektogel, krupicový cukr dle potřeby, 1 vanilkový cukr, kousek čerstvého zázvoru, 50 ml rumu
Dobře vyzrálé mirabelky opláchněte, nevypeckované vložte do velkého kastrolu a přidejte k nim hřebíček, skořici, kyseliny citronovou. Zalijte vodou tak, aby bylo ovoce ponořené.
Obsah hrnce přiveďte k varu a ovoce rozvařte za občasného promíchání asi 30 minut. Hotovou směs s peckami propasírujte přes cedník, pyré odvažte vraťte do hrnce a přidejte k němu cukr (podle druhu želírovacího přípravku 1:1 nebo 2:1). Opět přiveďte k varu a chvilku povařte. Přidejte želírovací přípravek smíchaný s trochou cukru a vanilkovým cukrem, nechte projít varem a na talířku proveďte želírovací test. Pokud se džem po chvilce přestane roztékat, je hotový. Vmíchejte nastrouhaný zázvor a rum a horký džem plňte do nahřátých sklenic. Ty sterilizujte asi 20 minut při 80 stupních Celsia.