Za svou krásnou barvu vděčí borůvky antokyanům, které potlačují šíření rakovinových buněk. Navíc obsahují i kyselinu gallovou, která tyto buňky také eliminuje, aniž by poškozovala ty zdravé. Vysoké množství antokyanů zlepšuje zrak. Toto drobné ovoce by tedy měli konzumovat řidiči, piloti a lidé pracující s počítačem.
Borůvky nejenže obsahují vitaminy A a C, ale také jsou bohatým zdrojem fosforu, vápníku, hořčíku, sodíku a železa. Plody jsou bohaté na antioxidanty a snižují hladinu cukru v krvi. Jsou přímo stvořeny pro diabetiky.
Konzumace borůvek snižuje riziko srdečních onemocnění a problémů s krevním oběhem. Má pozitivní vliv na cévy a zlepšuje jejich propustnost. Snižuje též krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Kdo jí borůvky ve velkém množství, regeneruje své nervové buňky, podporuje dobrou paměť a zpomaluje proces stárnutí. V neposlední řadě konzumace borůvek zaručuje jemnou pokožku.
Dost důvodů, proč borůvky konzumovat, nemyslíte?
Nabízíme vám několik receptů na dobroty, které si z tohoto zdravého a lahodného ovoce můžete připravit.
Hrnečkový borůvkový koláč
2 vejce, půl hrnku moučkového cukru, půl hrnku vlažného mléka, půl hrnku oleje (můžeme jej nahradit kostkou rozpuštěné Hery), 2 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva, špetka soli, citronová kůra, na drobenku plátek másla, cukr krupice a hrubá mouka
V míse promícháme vejce s moučkovým cukrem. Přilijeme vlažné mléko, promícháme, přidáme olej nebo rozpuštěnou Heru (pozor, musí být v pokojové teplotě!) a opět promícháme. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetku soli, strouhneme citronovou kůru a těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe hustě borůvkami a posypeme drobenkou, kterou připravíme tak, že v menší míse promneme máslo s krupicovým cukrem a hrubou moukou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny.
Borůvková lahoda
(nepečený tvarohovo-jogurtový dort s piškoty)
Tvaroh ve vaničce, 2 kelímky zakysané smetany, 2 malé bílé jogurty, vanilkový cukr, 4 lžíce cukru krupice, želatina (v plátcích nebo v prášku) 2 balíčky piškotů, tmavá marmeláda, 500 g borůvek
Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a jogurty a přidáme cukr. Želatinu připravíme podle návodu na sáčku, smícháme s částí krému a poté vmícháme do zbytku krémové hmoty. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Položíme vrstvu piškotů, kterou potřeme krémem, posypeme borůvkami, znovu mírně potřeme krémem a dáme vrstvu piškotů slepených marmeládou. Opět potřeme krémem a poklademe vrstvou borůvek. Na borůvky dáme zbytek krému a končíme vrstvou piškotů. Necháme několik hodin uležet v chladu. Před podáváním ozdobíme šlehačkou a čerstvými borůvkami.
Žahour
V jižních Čechách se tak říká lahodné borůvkové omáčce. Na její přípravu potřebujeme 500 g borůvek, 100 g cukru krystal nebo krupice, plátek másla, 100 ml mléka, lžíci škrobové moučky nebo vanilkového pudinku
Na dno nerezového kastrolu nasypeme cukr a pokropíme jej několika lžícemi vody. Když začne tvořit perličky, vsypeme borůvky, řádně promícháme a mícháme. Přidáme plátek másla a nakonec škrobovou moučku nebo pudinkový prášek řádně rozmíchaný v mléce. Jakmile žahour zhoustne, je hotov. Žahourem potíráme lívance či palačinky nebo jím můžeme polít tvarohové knedlíky. Ty ještě navrch ozdobíme ušlehanou nebo zakysanou smetanou
Borůvkový džem
1 kg borůvek, 800 g cukru krystal, 3 g kyseliny citronové nebo 4 lžíce čerstvé citronové šťávy, balíček želírovací směsi (Pektin, Želírfix)
Nejdříve borůvky řádně opereme a zbavíme všech nečistot. Vložíme je do dostatečně velké nádoby, nepatrně podlijeme vodou a vaříme 5 minut. Přidáme 100 g cukru smíchaného se želírovací směsí a vaříme dalších 10 minut. Stále mícháme a do džemu doplníme 700 g cukru. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu, džem stále vaříme a zkoušíme, zda již má schopnost vytvořit rosol. Pokud již džem želíruje, odstavíme jej a plníme za horka do sklenic asi 1 cm pod okraj. Ihned uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme stát v této poloze asi 10 minut. Takto připravený džem vydrží dlouho a nekazí se.
Borůvkové víno
1 kg borůvek, 3 dl vařící vody, 200 g cukru krupice, 0,4 g fosforečnanu amonného, zákvas
Na 1 kg borůvek nalijeme vařící vodu, ovoce zahřejeme a stále mícháme, až dosáhneme 70 stupňů Celsia. Pak je rozmačkáme a při téže teplotě zahříváme. Ještě za horka vylisujeme šťávu a v ní rozpustíme 200 g cukru a přidáme fosforečnan amonný. Šťávu zchladíme na teplotu 30 stupňů a přidáme zákvas. Ten připravíme z moštu jiného ovoce nebo použijeme sušené kvasinky. Vše dobře promícháme, naplníme do sklenic a necháme v chladu uležet.