• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Jezte borůvky. Toto drobné ovoce dokáže zázraky

    Další fotky

    Začátek léta má většina z nás spojen s borůvkami. Někdo na ně vyrazí s bandaskou do lesa, jiný si je koupí na trhu. Ať tak či onak, měli bychom je konzumovat, protože málokteré ovoce je tak zdravé jako právě borůvky.

    Za svou krásnou barvu vděčí borůvky antokyanům, které potlačují šíření rakovinových buněk. Navíc obsahují i kyselinu gallovou, která tyto buňky také eliminuje, aniž by poškozovala ty zdravé. Vysoké množství antokyanů zlepšuje zrak. Toto drobné ovoce by tedy měli konzumovat řidiči, piloti a lidé pracující s počítačem.

    Borůvky nejenže obsahují vitaminy A a C, ale také jsou bohatým zdrojem fosforu, vápníku, hořčíku, sodíku a železa. Plody jsou bohaté na antioxidanty a snižují hladinu cukru v krvi. Jsou přímo stvořeny pro diabetiky.

    Konzumace borůvek snižuje riziko srdečních onemocnění a problémů s krevním oběhem. Má pozitivní vliv na cévy a zlepšuje jejich propustnost. Snižuje též krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Kdo jí borůvky ve velkém množství, regeneruje své nervové buňky, podporuje dobrou paměť a zpomaluje proces stárnutí. V neposlední řadě konzumace borůvek zaručuje jemnou pokožku.

    Dar nejvzácnější. Medová slast a síla

    Dost důvodů, proč borůvky konzumovat, nemyslíte?

    Nabízíme vám několik receptů na dobroty, které si z tohoto zdravého a lahodného ovoce můžete připravit.

    Hrnečkový borůvkový koláč

    2 vejce, půl hrnku moučkového cukru, půl hrnku vlažného mléka, půl hrnku oleje (můžeme jej nahradit kostkou rozpuštěné Hery), 2 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva, špetka soli, citronová kůra, na drobenku plátek másla, cukr krupice a hrubá mouka

    V míse promícháme vejce s moučkovým cukrem. Přilijeme vlažné mléko, promícháme, přidáme olej nebo rozpuštěnou Heru (pozor, musí být v pokojové teplotě!) a opět promícháme. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetku soli, strouhneme citronovou kůru a těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe hustě borůvkami a posypeme drobenkou, kterou připravíme tak, že v menší míse promneme máslo s krupicovým cukrem a hrubou moukou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi půl hodiny.

    Chlouba české a moravské kuchyně. Ovocné knedlíky

    Borůvková lahoda

    (nepečený tvarohovo-jogurtový dort s piškoty)

    Tvaroh ve vaničce, 2 kelímky zakysané smetany, 2 malé bílé jogurty, vanilkový cukr, 4 lžíce cukru krupice, želatina (v plátcích nebo v prášku) 2 balíčky piškotů, tmavá marmeláda, 500 g borůvek

    Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a jogurty a přidáme cukr. Želatinu připravíme podle návodu na sáčku, smícháme s částí krému a poté vmícháme do zbytku krémové hmoty. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Položíme vrstvu piškotů, kterou potřeme krémem, posypeme borůvkami, znovu mírně potřeme krémem a dáme vrstvu piškotů slepených marmeládou. Opět potřeme krémem a poklademe vrstvou borůvek. Na borůvky dáme zbytek krému a končíme vrstvou piškotů. Necháme několik hodin uležet v chladu. Před podáváním ozdobíme šlehačkou a čerstvými borůvkami.

    Žahour

    V jižních Čechách se tak říká lahodné borůvkové omáčce. Na její přípravu potřebujeme 500 g borůvek, 100 g cukru krystal nebo krupice, plátek másla, 100 ml mléka, lžíci škrobové moučky nebo vanilkového pudinku

    Lahodné kiwi lze vypěstovat i v našich zeměpisných podmínkách

    Na dno nerezového kastrolu nasypeme cukr a pokropíme jej několika lžícemi vody. Když začne tvořit perličky, vsypeme borůvky, řádně promícháme a mícháme. Přidáme plátek másla a nakonec škrobovou moučku nebo pudinkový prášek řádně rozmíchaný v mléce. Jakmile žahour zhoustne, je hotov. Žahourem potíráme lívance či palačinky nebo jím můžeme polít tvarohové knedlíky. Ty ještě navrch ozdobíme ušlehanou nebo zakysanou smetanou

    Borůvkový džem

    1 kg borůvek, 800 g cukru krystal, 3 g kyseliny citronové nebo 4 lžíce čerstvé citronové šťávy, balíček želírovací směsi (Pektin, Želírfix)

    Nejdříve borůvky řádně opereme a zbavíme všech nečistot. Vložíme je do dostatečně velké nádoby, nepatrně podlijeme vodou a vaříme 5 minut. Přidáme 100 g cukru smíchaného se želírovací směsí a vaříme dalších 10 minut. Stále mícháme a do džemu doplníme 700 g cukru. Jakmile se cukr rozpustí, přidáme kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu, džem stále vaříme a zkoušíme, zda již má schopnost vytvořit rosol. Pokud již džem želíruje, odstavíme jej a plníme za horka do sklenic asi 1 cm pod okraj. Ihned uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme stát v této poloze asi 10 minut. Takto připravený džem vydrží dlouho a nekazí se.

    Šťávy, džemy, nakládání. Když je velká úroda jahod

    Borůvkové víno

    1 kg borůvek, 3 dl vařící vody, 200 g cukru krupice, 0,4 g fosforečnanu amonného, zákvas

    Na 1 kg borůvek nalijeme vařící vodu, ovoce zahřejeme a stále mícháme, až dosáhneme 70 stupňů Celsia. Pak je rozmačkáme a při téže teplotě zahříváme. Ještě za horka vylisujeme šťávu a v ní rozpustíme 200 g cukru a přidáme fosforečnan amonný. Šťávu zchladíme na teplotu 30 stupňů a přidáme zákvas. Ten připravíme z moštu jiného ovoce nebo použijeme sušené kvasinky. Vše dobře promícháme, naplníme do sklenic a necháme v chladu uležet.

    FOTO: Borůvky dokáží zázraky

    Borůvky dokáží zázraky - boruvkyBorůvky dokáží zázraky - boruvkyBorůvky dokáží zázraky - boruvkyBorůvky dokáží zázraky - boruvkyBorůvky dokáží zázraky - boruvky smoothie shake
    Další fotky
    Borůvky dokáží zázraky - boruvkyBorůvky dokáží zázraky - cookies boruvkyBorůvky dokáží zázraky - boruvkyBorůvky dokáží zázraky - dort boruvkyBorůvky dokáží zázraky - boruvkyBorůvky dokáží zázraky - boruvky


    Nepřehlédněte