• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Šťávy, džemy, nakládání. Když je velká úroda jahod

    Na zahradní jahody se těší snad každý. Co dělat, když se je velká úroda, a koláčů, dortů, pohárů a koktejlů jsme se již přejedli? Možností je mnoho, nabízíme vám některé z nich.

    Nejstarší metodou konzervování je sušení. V minulosti je sice vytlačilo zavařování, dnes jsou sušené jahody opět „in“. Výhodou sušení je skutečnost, že ovoce sušením neztrácí vitaminy a minerální látky. Navíc odpadá použití konzervačních látek. Je třeba dávat pozor, aby tento proces byl rychlý. Proto se osvědčily moderní sušičky. Lze to však zvládnout i v troubě. Jahody je třeba rozpůlit, případně také namočit do medového roztoku, aby nehnědly. Někdo má dobré zkušenosti i se sušením jahodové dřeně s cukrem. Směs nalijte do malých plat a usušte. Lze ji pak použít i ke zdobení koláčů.

    Jahodový sirup vařený

    1 kg jahod, 1,3 kg cukru, 3 g kyseliny citronové

    Jahody rozmačkejte, prosypte cukrem a nechejte pár dní vyluhovat. Občas promíchejte. Ovoce (nevadí, pokud zkvasilo) pak přefiltrujte přes plátno, šťávu odvažte a přidejte kyselinu citronovou a cukr. Vše zahřejte na teplotu 85 stupňů Celsia a ihned plňte do nahřátých lahví. Lahve uzavřete zátkami nebo korunkovými uzávěry.

    Jahodový sirup nevařený

    2,5 kg jahod, 1,5 l vody, 50 g kyseliny citronové, cukr, 1 balíček Petolu nebo jiného konzervačního přípravku

    Jahody zalijte vodou, přidejte kyselinu citronovou a nechejte 24 hodin stát. Šťávu pak sceďte přes plátno a na každý litr odměřte 1 kilogram cukru. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Nakonec přidejte Petol, znovu zamíchejte, naplňte do lahví a uzavřete.

    Smíšené kultury mají zelenou. Vhodně sestavená výsadba půdu nezatěžuje

    Jahody v cukru

    Vybarvené, ale ne přezrálé jahody, na každou půllitrovou sklenici 3 vrchovaté lžíce krystalového cukru a 1 lžíce citronové šťávy

    Oprané a dokonale osušené jahody naskládejte do sklenic, prosypte cukrem a nechejte do dalšího dne stát. Ovoce se trochu slehne, proto je doplňte a dolijte citronovou šťávou. Poté zavíčkujte a sterilujte 25 minut při 80 stupních Celsia. Takto konzervované jahody můžete použít do koláčů, krémů, ale i na mlsání v zimě. Jahodový kompot zalitý cukerným roztokem se dnes již nedoporučuje, protože výsledný kompot je příliš vodnatý.

    Jahody v medu

    Svařte trochu cukru s malým množstvím vody na nit a přidejte med, aby vznikl hustý roztok. Oprané jahody naskládejte do sklenice a každou vrstvu zalijte medovým roztokem.

    Domácí jahodový džem

    Na 1 kg jahod potřebujeme 800 – 1 kg cukru (jak kdo má rád, kdo sladí méně může přidat na 1 kg ovoce jen 0,5 kg cukru), želírovací přípravek (Želírfix, Pektin, Pektogel – postupujte podle návodu na obalu), šťávu z poloviny citronu nebo lžičku kyseliny citronové

    Jahody odstopkujte, opláchněte a nechte okapat nebo osušte v utěrce (jahody barví, a tak se nedivte, bude-li látka růžová). Jahody pokrájejte na kusy, případně je rozšťouchejte šťouchadlem na brambory nebo rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou a želírovací přípravek (většinou se smíchá se 2 polévkovými lžícemi cukru a přidá se k rozvařenému ovoci). Přidává se vždy před cukrem! Po minuty varu přidejte zbytek cukru a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Lze také použít želírovací cukr a opět postupujte podle návodu na obalu. Vařte asi 5 minut.

    Voňavá medicína, koření i kosmetika. Levandule je královnou bylinek

    Během vaření sbírejte vznikající pěnu. Tuhost zjistíte tak, že kápnete trochu horkého džemu na talířek a necháte ztuhnout. Je-li džem dostatečně tuhý, můžete plnit do vymytých a nahřátých sklenic. Džem neplňte až po okraj, ale nechte cca 0,5 – 1 cm od okraje místo. Okraj sklenice pečlivě očistěte, lze také použít alkohol. Sklenice ihned zavíčkujte, víčka dotáhněte až po okraj a obraťte dnem vzhůru. Džem můžete i pasterizovat. Sklenice položte víčkem na plech, nalijte asi 2 cm vody a na 15 minut vložte do trouby.

    Obměny

    Jahodový džem s vanilkou: Těsně před ukončením varu vyškrábejte do džemu obsah 1 vanilkového lusku, promíchejte a ihned plňte do sklenic.

    Jahodový džem s mátou: Do horkého džemu přidejte 2 – 3 polévkové lžíce nasekaných lístků máty nebo vložte lístky máty do skleničky a zalijte džemem. Obměnou může být přidání lístků meduňky.

    Černý bez je nejen léčivý prostředek, hojně se využívá i v kuchyni



    Nepřehlédněte
    11.6.2025
    Zprávy

    Gretu poslali domů!