Dar nejvzácnější. Medová slast a síla

7.7.2020
Jiřina Pouzarová

První zmínky o něm se našly již ve staroegyptských papyrech, na medu si pochutnávali čínští mandaríni, Vikingové v něm nacházeli sílu na svých plavbách k novým světům a ve starém Římě se podával jako příloha k masu. Staří Římané z něj vyráběli medovinu, kterou pili nejen jako aperitiv, ale také třikrát denně jako lék. I Slované si medoviny vážili. A nejen medoviny, ale také jednotlivé včelí produkty byly zdrojem síly. Med přikládali na rány a popáleniny. Pomáhal rovněž při onemocnění dýchacích cest také proti zácpě. Mateří kašička je oblíbená jako tonikum a pyl lze využít k posilování odolnosti proti senné rýmě.

I dnes je med součástí našeho jídelníčku. Zkuste některý z následujících receptů.

Lahodný medový likér

Na pět litrů medového likéru si připravte dva litry čistého lihu. V něm rozpusťte 20 g silice (anýzové, ananasové, třešňové, mátové, bylinné), případně rozmíchejte 50 ml malinové šťávy. Po 12 hodinách přimíchejte 75 dkg medu vychladlého a svařeného s polovičním množstvím vody. Nezapomeňte sbírat pěnu. Na požadované množství (5 litrů) poté dolijte převařenou vodou.

Kouzlení s bylinkami. Zdravá zelená kuchyně

Malinová medovina

Rozmačkejte osm litrů čerstvých malin a šťávu rozmíchejte se dvěma litry medu. Povařte na mírném ohni za stálého sbírání pěny. Do svařené šťávy přidejte několik lžic medu a dejte ji do tepla kvasit na 14 dnů. Na dokvašení pak přemístěte nádobu do sklepa a poté slijte medovinu do lahví a uzavřete.

Medový ocet

Ve třech litrech vody rozmíchejte půl kilogramu medu. Do vzniklé tekutiny následně přidejte malý kousek chlebové střídy nebo trochu chlebového kvásku, nádobu uzavřete a nechte v teple zkysat. Vzniklou tekutinu nakonec přeceďte a přelijte do lahví.

Medová limonáda

V deseti litrech vody rozvařte 800 g medu a přidejte dvě lžíce pivních kvasnic. Po dvou dnech, kdy směs začne kvasit, přidejte šťávu ze čtyř citronů. Nápoj nalijte do kameninové nádoby a pevně uzavřete. Studená osvěží.

Chlouba české a moravské kuchyně. Ovocné knedlíky

Medový grog

Do rumu přidejte med podle chuti a svařte. Při pití se vrátíte do předminulého století.

Med nejen chutná, ale i léčí

Dráždivý kašel určitě zmírníte, pokud svaříte půl litru piva se čtyřmi lžícemi medu. Pije se po douškách.

Pokud smícháte dvě lžičky jablečného octa, čtvrt litru vody a jednu lžičku medu a třikrát denně vypijete skleničku, zbavíte se hlenů a dusivého kašle.
Proti suchému kašli pomáhají denně 3 až 4 lžičky mrkvového sirupu s přídavkem medu. Stačí svařit čtvrt litru se dvěma lžícemi medu.

Nejoblíbenější ovoce, které na zahrádce pěstujeme. Jahody jsou nejlepší

Ke snadnějšímu odkašlávání napomáhá křen, cibule a med. Lžíci nastrouhaného křenu, lžíci nastrouhané cibule a pět lžiček medu smíchejte, přidejte trochu vody a nechte přejít varem. Užívejte lžičku pětkrát denně.

Léčivé bylinky, např. levanduli, šalvěj, tymián, lékořici nebo lipový květ spařte, nechte odstát, oslaďte medem podle chuti a pijte po douškách několik šálků denně.

Palačinky s medem

Základy tvoří obyčejné tenké palačinky, na něž si připravíte těsto z vejce, mouky, mléka, špetky soli a trochy cukru. Musí být dost řídké, aby se dobře rozlévalo v pánvi. Na náplň si připravte do misky dobrý, tekutý a nezcukernatělý med. Na něj rozstrouhejte tolik ořechů (ať už vlašských nebo lískových), aby vznikla hustá kaše. Ještě horké palačinky potřete touto směsí a okamžitě s požitkem konzumujte.

Voňavá medicína, koření i kosmetika. Levandule je královnou bylinek



Nepřehlédněte