Nejbohatší přírodní zdroj mononenasycených kyselin. Olivový olej, recept na dlouhověkost

10.8.2020
Jiřina Pouzarová

Olivový olej obsahuje 97 % triglyceridů a volných mastných kyselin. Z toho 60 – 83 % tvoří mononenasycené mastné kyseliny (kyselina olejová), 5 – 22 % polynenasycené a 13 – 20 % nasycené mastné kyseliny. Olivový olej je tak nejbohatším přírodním zdrojem mononenasycených kyselin.

Zbylá 3 % tvoří rozmanité portfolio látek s antioxidačními vlastnostmi. Především se můžeme bavit o vitaminu E, jehož spotřebu běžná konzumace olivového oleje pokrývá, polyfenoly a beta karoteny, které všechny mají velice silnou antioxidační schopnost. Všechny tyto vlastnosti jsou však typické pouze pro extra panenský lisovaný olej. U tepelně lisovaných olejů dochází k jejich degradaci, a to nejen z hlediska blahodárných účinků, ale také chuti a vůni.

Ideální letní oběd. Není nad polévku

Olivový olej se dělí do několika kategorií

Od ryzího k přírodnímu podle hladiny kyselosti. Právě to je důležitá informace, protože vysoká hladina kyselosti ubírá oleji na chuti. Na každém obalu proto hledejte vždy procento kyselosti, stupeň olejnatosti a zemi původu. Na štítku by také mělo být uvedeno město a závod, v němž byl olej vyroben, a samozřejmě datum spotřeby.

Itálie

Nejjemnější druhy italských olejů mají na štítku výrobce z Tuscany a Umbrie. Mohou mít různou barvu od zlatožluté až po sytě tmavozelenou.

Buďte řádně (na)kvašeni

Španělsko

Po Itálii je druhým největším světovým producentem olivového oleje. Nejjemnější španělský olej je Borjas Blancas ze severovýchodní oblasti Lérida.

Řecko

Tato země vykazuje podle statistik jednu z největších ročních spotřeb olivového oleje na obyvatele – 23 litrů. Řecký olej se však hodnotí podle méně přísných měřítek než je tomu v ostatních evropských zemích.

Francie

Největší výrobce najdete na francouzském jihu a doslova vynikající kvalitu má olej z oblastí kolem Nyons a Vallée des Baux.

Nebojte se experimentovat. Divoké květiny ve váze

PRIMA tipy

Vzduch, teplo a světlo může být příčinou žluknutí oleje.

Olivový olej ukládejte vždy dobře uzavřený v láhvi a na chladném místě.

Olej z chladničky může být zakalený. Zákal, který ale není na závadu, po chvíli zmizí, přemístíte-li láhev do prostředí s pokojovou teplotou.

Ideální k ukládání olivového oleje jsou plechové obaly nebo lahve z tmavě zabarveného skla.

Grilování je umění. Praktické rady, jak správně a zdravě používat zahradního pomocníka



Nepřehlédněte