• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Buďte řádně (na)kvašeni

    Další fotky

    Nebojte se, nenabádáme vás, abyste se zlobili na celý svět. Chceme připomenou prastarou metodu uchovávání potravin, která je zdravým trendem posledních let.

    Fermentace našim předkům sloužila jako způsob, jak potraviny uchovat delší dobu. Jelikož máme chladničky a mrazáky, není pro nás tento aspekt tolik důležitý. Možná nás spíše bude zajímat zdravotní přínos fermentovaných potravin: díky působení mikroorganismů se ze složitějších látek stávají jednodušší, které jsou pro naše tělo lépe stravitelné a využitelné. Kromě toho při fermentování vznikají organismu prospěšné „přátelské“ bakterie a některé vitaminy, které mohou napomoci ozdravit naše trávení. Přínosné je i to, že při něm pracujeme se základními, průmyslově neupravovanými surovinami – víme tedy, co jíme. A ještě jeden benefit domácí fermentování má: objevíme díky němu zcela nové chutě, které nám umrtvené potraviny z obchodu rozhodně nenabídnou.

    Co je to fermentace?

    Pod tímto pojmeme se ukrývá několik postupů využívajících různé mikroorganismy. Například při kvašení kvasinky spotřebovávají cukry a vyrábějí alkohol a oxid uhličitý – využívají se při kynutí těsta, výrobě alkoholických nápojů či kefíru.

    Páchne, ale zatočí se všemi bacily. Objevte tajemství kimči

    My se ale budeme zabývat kysáním, při kterém bakterie spotřebovávají cukry a sacharidy a vyrábějí různé druhy kyselin – konkrétně mléčným kysáním, při kterém vzniká kyselina mléčná a bakterie.

    Jednoduché rychlokvašky

    Připravte si větší tvrdé nakládačky, několik neoloupaných celých stroužků česneku, květenství kopru, čerstvé nebo sušené celé čili papričky, bobkový list, sůl, a několik vinných listů. Očištěné okurky minutu blanšírujte. Že nevíte, jak se to dělá? Ponořte je do vroucí vody a pak prudce zchlaďte ve studené. Poté je nakládejte s ostatními přísadami do sklenice a zalijte až po okraj vodou. Takto odměřenou vodu vylijte, ale do kastrolu a na každých 500 ml přidejte 1 a ½ polévkové lžíce soli a míchejte do rozpuštění. Tímto nálevem okurky ve sklenici zalijte, navrch ještě položte 2 vinné listy a zatižte je. Sklenici zakryjte čistou utěrkou a uložte do teplé místnosti. Za několik dní začne obsah kvasit a nálev se bíle zakalí. Po pěti dnech přeneste sklenici do chladnější místnosti, kde okurky nechte ještě asi 14 dní až měsíc dokvasit. Pozor: rychlokvašky je nutné brzy spotřebovat, zbytek udržujte neustále ponořený v nálevu.

    Kysané zelí

    2 kg zelí, 40 g soli, kmín podle chuti

    Hlávku zbavte povadlých vnějších listů, rozkrojte ji na čtvrtiny a odstraňte košťál. Zelí pokrájejte na tenké nudličky, nasypejte ho do mísy, osolte a alespoň čtvrt hodiny mačkejte, dokud nepustí šťávu a nezprůhlední. Pak je nechte alespoň 2 hodiny odležet. Poté rukama nabírejte zelí, vymačkávejte z něj šťávu a pěchujte je do nádob tak, aby se vytlačil všechen vzduch. Nádoby neplňte až po okraj, nechte asi 5 cm volných a zelí zalijte vymačkanou šťávou. Zatižte, zamezte přístupu vzduchu a nechte asi čtyři dny stát v pokojové teplotě a pak přendejte do chladničky.

    Mléčně kvašená zelenina.

    Mléčně kvašená zelenina dodá tělu potřebné vitamíny a její složení je jen na vás

    Nakládaná řepa

    250 g červené řepy, 1 bílá kulatá ředkev, 1 lžíce kaparů, 1 stroužek česneku

    lák: 100 ml vody, 50 ml vinného octa, 1 lžíce cukru krystal, sůl, pepř

    Řepu uvařte do změknutí a pak ji nakrájejte na měsíčky. Ředkev oloupejte nakrájejte na měsíčky, česnek oloupejte a nakrájejte na čtyři díly. Zeleninu smíchejte a rozdělte do sklenic. Ze všech uvedených ingrediencí svařte lák a zeleninu jím zalijte. Sklenice nechte stát v pokojové teplotě, dokud lák zcela nevychladne. Pak uložte do chladničky a spotřebuje do 14 dní.

    Fermentovaný květák

    2 květáky, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 2 bobkové listy, 5 g celého pepře, 5 g hořčičného semínka, 3 g nového koření, 1 l vody, 80 g soli

    Květák rozeberte na růžičky, přidejte cibuli pokrájenou na kolečka a oloupaný česnek. Promíchejte a rozdělte do sklenic. Svařte vodu s kořením, nechte vychladnout, až je nálev vlažný a zalijte jím zeleninu. Zatižte a zamezte přístupu vzduchu. Nechte stát několik dní při pokojové teplotě.

    Kombucha místo antibiotik. Opravdu může posílit imunitu a vyhnat nikotin z těla

    Pikantní salsa

    5 dílů rajčat, 1 díl cibule, 1 díl jarní cibulky, velký svazek koriandru, česnek podle chuti, chilli papričky podle chuti, sůl, startér (syrovátka), případně vhodné koření

    Rajčata, cibuli a jarní cibulku nasekejte a smíchejte. Podle chuti osolte a přidejte prolisovaný česnek. Papričky bez semínek nasekejte najemno a společně s nasekaným koriandrem přidejte do směsi. Přilijte startér a salsu dejte do nádoby, zatižte a zamezte přístupu vzduchu. Nechte 7 – 14 dní stát v pokojové teplotě, pak uložte v chladu.

    FOTO: Nakládané okurky

    Nakládané okurky - okurky nakladackyNakládané okurky - pickled okurky nakladackyNakládané okurky - pickled okurky nakladackyNakládané okurky - pickled okurky nakladackyNakládané okurky - pickled okurky nakladacky
    Další fotky
    Nakládané okurky - pickled okurky nakladackyNakládané okurky - pickled okurky nakladackyNakládané okurky - pickled okurky nakladackyNakládané okurky - pickled okurky nakladackyNakládané okurky - pickled okurky nakladacky


    Nepřehlédněte