Nestihli jste na Velikonoce upéct nádivku? Máme pro vás recepty na ty nejlepší!

11.4.2021
Jiřina Pouzarová

Nádivka je klasické jídlo, které patří na velikonoční stůl. Peče se jako samostatné pokrm a nikdy v ní nesmí chybět uzené maso a postu zeleného lupení jako jsou mladé kopřivy, špenát nebo medvědí česnek. Někdo přidává mandle, jiný zase kuřecí játra. Zkrátka je to jako s bramborovým salátem, každý máme svůj oblíbený recept.

Velikonoční kopřivová nádivka

Tradiční velikonoční pokrm si můžeme upéci nejen na Bílou sobotu.

talíř nasekaných kopřivových lístků, 500 g uzeného masa, 8 rohlíků z předešlého dne, 300 ml mléka nebo vývaru uzeného masa, 100 g uzené slaniny, 2 cibule, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 5 vajec, strouhanka

Listy mladých kopřiv omyjte, spařte horkou vodou a nakrájejte nadrobno. Na oleji nebo sádle osmažte nakrájenou cibuli a špek. Rohlíky nakrájejte na kostky, vložte do větší mísy, pokropte mlékem nebo vývarem z uzeného masa a nechte nasáknout. Přidejte nastrouhaný česnek, zchladlou smaženou cibulku se špekem a výpekem, na kostičky nakrájené uzené maso (můžete použít i zauzenou šunku) a kopřivové lístky. Osolte, okořeňte pepřem a muškátovým oříškem. Žloutky oddělte od bílků, přidejte ke směsi a dobře promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Směs vložte do sádlem nebo máslem vymazaného pekáčku. Upečte v předehřáté troubě dozlatova na 180 stupňů Celsia. Podávejte s brambory posypanými pažitkou a špenátem, případně kyselou okurkou nebo hlávkovým salátem.

Mandlová nádivka

10 rohlíků z předešlého dne, 150 g oloupaných mandlí, 180 g másla, 250 ml smetany ke šlehání, 4 vejce, 2 jarní cibulky, hrst petrželky, muškátový oříšek, sůl, pepř, kousek másla na formu

Pokrmy pašijového týdne. Znáte je všechny?

Rohlíky pokrájejte na kostičky, mandle nasekejte nahrubo. Jarní cibulky a petrželku pokrájejte nadrobno. V míse vše smíchejte a zalijte rozpuštěným máslem a směsí smetany a vajec. Podle chuti přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř a směs urovnejte do pekáče vymazaného máslem. Pečte při 180 stupních dozlatova.

Špenátová nádivka

6 g špenátových listů, 3 vejce, 200 g světlé strouhanky, 120 ml mléka, 150 g másla, 1 šalotka, 4 stroužky česneku, špetka muškátového květu, 50 g piniových oříšků, sůl, pepř, máslo na formu

Špenátové listy zblanšírujte, nechte okapat a pak je nasekejte nadrobno. V míse smíchejte strouhanku se špenátem, přidejte mléko, rozpuštěné vlažné máslo, najemno nasekanou šalotku, žloutky a drcený česnek. Nakonec do těsta lehce vmíchejte piniové oříšky, pevný sníh z bílků a špetky soli a ochuťte ho muškátovým květem, solí a pepřem. Těsto urovnejte do vymazané formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 25 minut. Nádivku nechte ve formě zchladnout a pak ji opatrně vyklopte.

Nádivka s tymiánem a kešu oříšky

Na 2 porce budete potřebovat 400 g tmavého toustového chleba, 2 vejce, 100 g nesolených kešu oříšků, 150 ml mléka, 1 šalotku, pár snítek tymiánu, 6 lžic olivového oleje, sůl, pepř

bábovka

Bábovka je královnou českých moučníků. Zkuste si ji doma upéct!

Kešu oříšky rozmixujte v kuchyňském robotu nahrubo. Pár kousků odložte strnou na ozdobení. Toustový chleba a šalotku pokrájejte nadrobno a smíchejte s oříšky. Přilijte mléko, olej a rozšlehaná vejce. Směs dochuťte solí, nasekaným tymiánem a pepřem. Těsto urovnejte do formy vyložené pečicím papírem. Ozdobte tymiánem a kešu oříšky a pečte při 180 stupních zhruba 35 minut.

Nádivka z vinné klobásy

Výborná příloha k pečenému masu, ale můžete ji jíst i samotnou s brambory a hlávkovým nebo ledovým salátem.

2 rohlíky, 250 g vinné klobásy, 150 ml mléka, 1 vejce, strouhanka, muškátový květ, sůl, hladkolistá petrželku

Rohlíky pokrájejte na kostičky, vložte do mísy, navlhčete mlékem a nechte nasáknout. Klobásu vymáčkněte ze střívka, vložte k navlhčeným rohlíkům, přidejte žloutek dochuťte špetkou muškátového květu a petrželkou, osolte a nakonec zlehka vmíchejte ušlehaný sníh z bílku. Prohněťte a přidejte tolik strouhanky, aby šel vytvořit váleček. Nádivku pečte v pekáčku zároveň s masem.



Nepřehlédněte