Pokrmy pašijového týdne. Znáte je všechny?

Pašijový týden, trvající od středy do neděle, znamenal předem jasně dané úkony a také jídla, která hospodyně připravovaly každý rok podle stejného harmonogramu. Vraťte se s námi k tradičním velikonočním pokrmům, ať jste se postili nebo si dopřáli kdykoliv během roku.

Květná neděle

Nemá žádný typický pokrm, ale věřilo se, že by se v tento den nemělo nic péct, aby se nezapekly pupeny na stromech.

Modré pondělí a šedé úterý

Tyto dny nejsou pro křesťanské svátky nijak významné, ale tradičně se během nich uklízelo, a tak se připravovala rychlá a snadná jídla z toho, co doma zbylo po zimě a masopustu. Nejčastěji kaše polévky , na stole se už leckde objevila první jarní zelenina a bylinky.

Škaredá středa

znamenala nevzhledné, škaredé jídlo. Tradičně se pekly nejrůznější placky, bramboráky a také jidáše.

Zelený čtvrtek

byl kromě zelených pokrmů, třeba kopřivové polévky nebo hrachové kaše zasvěcený také luštěninám, které mimo jiné nasytily tělo před pátečním velkým půstem. Připravoval se šumajstr, kočičí svatba nebo pučálka.

Velký pátek

probíhal obvykle ve znamení přísného půstu. Někdo nejedl vůbec, jinde se jedla jídla z ryb nebo například pečená ve formě ve tvaru ryby, obvykle se ale připravovalo jen jedno jídlo na celý den.

Bílá sobota

konec půstu a zároveň přípravu na velkou slávu, v hospodářství i v kuchyni. Většinou se právě v sobotu pekly mazance, bochánky a věnce, ale jedly se až druhý den. Připravovala se také velikonoční nádivka.

Velikonoce jinak. V lockdownu a s originálními kraslicemi

Boží hod velikonoční

se nesl po dlouhém období odříkání ve znamení hostiny, peklo se mladé maso, připravoval se pořádný masový vývar a na stole také nesměl chybět tradiční sladký beránek.

Velikonoční pondělí

Nepatří k pašijovému týdnu, protože pro křesťany nemělo žádný zvláštní význam, ale vzhledem k volnému dni ho jako svátek počítáme. Dříve, stejně jako dnes, se obvykle připravovala vajíčka v nejrůznějších úpravách a případně další velikonoční nádivka.

Placky ze zimní zeleniny

Skvělý recept pro spotřebování zbytků zeleniny třeba od včerejšího oběda

400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, červená řepa, pečené nebo uvařené), velká cibule, 2 vejce, 70 g strouhanky, lžička soli, čerstvě mletý pepř, čerstvý tymián nebo jiné bylinky podle chuti

Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia, plyn na stupeň 4. Zeleninu rozmixujte se sekáčku nebo nastrouhejte nahrubo. Pak přidejte zbytek surovin a ještě krátce promixujte, aby se vše spojilo. Rukama tvarujte ze směsi placky a klaďte na plech vyložený pečicícm papírem. Pečte v předehřáté troubě asi 12 minut z každé strany. Podávejte s jogurtovým dipem.

Šumajstr

Připravte si ho na Zelený čtvrtek k obědu a do večera vás zaručeně nebude honit mlsná

300 g krup namočených přes noc, 200 g červených fazolí, 2 velké cibule, 200 g škvarků, kyselé okurky na ozdobu

Kroupy a fazole uvařte každé zvlášť doměkka, pokud chcete přípravu urychlit, použijte tlakový hrnec. Na sporáku rozpalte na středním plameni dostatečně velkou pánev a na ní pak osmažte škvarky společně s cibulkou dozlatova. Vmíchejte kroupy a fazole, nechte prohřát, pokud je to potřeba, a podávejte s kyselou okurkou nakrájenou na plátky.

PRIMA tip

Vyměníte-li fazole za hrách, pochutnáte si na jiném postním jídle – kočičí svatbě.

Kopřivová polévka

Mladé kopřivové lístky najdete v období Velikonoc téměř všude a hodí se skvěle tam, kde byste jinde použili špenát.

1 cibule, lžíce másla, 300 g kopřivových listů, lžička soli, 1 litr zeleninového vývaru, 100 ml smetany na zjemnění, sůl a pepř na dochucení

Velký pátek a cestování v čase. Jak to souvisí s Velikonocemi?

Kopřivy nejprve pečlivě properte ve studené vodě na sítu, abyste je zbavili všech nečistot, a pak spařte horkou vodou. Odkrájejte stonky listů a listy nakrájejte na menší kousky, jako kdybyste připravovali čerstvý špenát. Cibuli nakrájejte najemno a na středním plameni ji začněte restovat dozlatova. Pokud přidejte kopřivy, osolte, a ještě chvilku restujte, až listy zavadnou. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a nechte vařit asi 20 minut. Stáhněte z plotny, osolte a podle chuti opepřete a podávejte s trochou smetany (nemusí být).

Velikonoční hlavička

Šťavnatá nádivka je plná masa a jarních bylin. Podávejte ji s brambory a okurkou, ale skvělá je jako příloha k pečenému kuřeti nebo rybě.

1 kg uzeného masa, 500 g včerejších housek nebo rohlíků (asi 10 ks), 500 ml mléka, čerstvě mletý černý pepř, špetka mletého muškátového oříšku, 5 vajec, talíř mladých kopřivových lístků, sádlo nebo olej na vymazání formy

Maso uvařte v dostatečném množství vody, pak slijte, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Kopřivové listy vyperte ve studené vody, poté spařte a nakrájejte nadrobno. Pečivo nakrájejte na zhruba stejně velké kostky. Zalijte je vlažným mlékem, vmíchejte maso, nasekané kopřivové lístky a celou směs podle chuti osolte, opepřete a ochuťte muškátovým oříškem. Oddělte žloutky od bílků, žloutky přimíchejte k masové směsi a z bílků se špetkou soli vyšlehejte pevný sníh. Opatrně ho vmíchejte do nádivky. Troubu předehřejte na 1280 stupňů, plyn na stupeň 3 a formu na nádivku pečlivě vymažte Pečte asi 45-50 minut dozlatova.

Pečená jehněčí kýta

Mladé maso se dřív připravovalo poprvé právě o Velikonocích. V úpravě s bylinkami můžete obdobně připravit telecí nebo kůzlečí pečeni.

Jehněčí kýta o váze 3-3,5 kg, 2 česneku, 125 ml olivového oleje, šťáva ze 3 citronů, 4 lžičky nasekaných lístků oregana, 4 lžičky lístků tymiánu, 1 lžíce sekaných lístků rozmarýnu, hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř

Česnek nakrájejte na plátky. Špikovacím nožem udělejte do kýty několik zářezů a do každého z nich dejte plátek česneku a maso dejte do pekáče. V misce prošlehejte olej, citronovou šťávu, bylinky a po lžičce soli a pepře. Marinádou potřete celou kýtu. Pekáč zabalte do potravinářské folie a dejte do chladu. Nechte marinovat neméně 8 hodin, ale nejlépe přes noc. Mezitím maso v pekáči několikrát otočte, aby se rovnoměrně marinovalo. Troubu předehřejte na 160 stupňů Celsia, plyn na stupeň 3 a ve stejnou chvíli maso vyndejte z chladu, aby se mezitím ohřálo na pokojovou teplotu. Plech na pečení nebo dostatečně velký pekáč vymažte olejem, maso vdejte do připravené nádoby, osolte a opepřete a dejte péct. Každých 30 minut potírejte zbylou marinádou, a až dojde, tak šťávou vypečenou z masa. Maso pečte 2-3 hodiny, podle velikosti kýty. Hotové jehněčí vyndejte z trouby, přendejte na prkénko, přikryjte a nechte před krájením asi 20 minut odpočinout. Pak maso nakrájejte na plátky, přelijte výpekem a podávejte s opečenými nebo šťouchanými bramborami a upečenou jarní mrkvičkou.

Jidáše

250 ml teplého mléka, 70 g cukru krupice, 20 g čerstvého droždí, 500 g hladké mouky, ½ lžičky soli, lžička citronové kůry, 100 g změklého másla, 2 žloutky, 1 vejce na potření, med na potřením

Jak na velikonočního beránka. Rady od profesionální valašské cukrářky

Do 50 ml mléka přidejte lžičku cukru, rozdrobené droždí a nechte ze směsi vzejít kvásek. Mezitím v míse smíchejte mouku, sůl a citronovou kůru, ve směsi udělejte důlek, do něj vlijte kvásek, přidejte zbytek mléka, žloutky a ručně či v robotu zpracovávejte 5 minut. Přidejte změklé máslo a pokračujte asi 10 minut, až budete mít pružné, nelepivé těsto. Nechte na teplém místě vykynout asi 20-45 minut, až zdvojnásobí objem. Pak těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu, prohněťte, rozdělte na 16 kousků a nechte asi 10 minut ještě přikryté odpočinout. Z kousků vyválejte válečky, smotejte je do tvaru provazů, rozložte na plech s pečicícm papírem a nechte zakryté kynout ještě 20-30 minut. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v rozpálené troubě asi 15 minut dozlatova. Vyjměte a hned potřete tekutým medem.

Kynutý mazanec s rozinkami a mandlemi

500 g hladké mouky, 1 vejce, 250 ml teplého mléka, 2 žloutky, 1 kostka droždí, 150 g moučkového cukru, 200 g rozpuštěného másla, 100 g loupaných mandlí, 100 g rozinek naložených v rumu, kůra z 1 citronu, špetka soli

Na ozdobení: 1 vejce, hrst loupaných mandlí, moučkový cukr s vanilkou

Do hrnku nalijte trošku mléka, přidejte lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosijte mouku, přidejte žloutky a vejce, sůl, zbytek mléka, vlahé máslo a najemno nastrouhanou citronovou kůru a vše promíchejte. Přilijte kvásek a vařečkou vypracujte vláčné těsto, které se nelpí ke stěnám mísy. Do těsta zapracujte okapané rozinky a nasekané mandle. Těsto lehce poprašte hladkou moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu. Pak těsto vyklopte na pomoučený vál a ručně propracujte. Vytvarujte bochánek, dejte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte v teple ještě 15 minut kynout. Pak ho potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlemi a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečte ho 10 minut, pak teplotu stáhněte na 170 stupňů a dopečte dozlatova. Propečení vyzkoušejte špejlí. Pokud se těsto lepí, nechte mazanec ještě chvíli v troubě dopéct.

Velikonoční beránek z třeného těsta

500 g polohrubé mouky, 4 vejce, 240 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 20 ml mléka, 200 g másla, 350 ml mléka, kypřicí prášek do pečiva, kůra z 1 citronu, špetka soli, kousek másla a hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr s vanilkou na posypání, případně bílková poleva

Máslo důkladně rozetřete v míse, pak do něj postupně přidejte moučkový cukr a žloutky a vše utřete do pěny. Do základu střídavě přidávejte po lžících mouku s kypřicím práškem a mléko. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, bílky se špetkou soli vyšlehejte do pevného sněhu a ten pak lehce zapracujte do těsta. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, přebytečnou mouku opatrně z formy vyklepněte. Těsto nalijte do formy, lehce ho sklepněte, aby uvnitř nezůstaly vzduchové bubliny. Beránka pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů asi 40 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí. Upečeného beránka nechte chvíli ve formě odpočinout, pak ho vyklopte a nechte vychladnout. Nakonec beránka posypte moučkovým cukrem s vanilkou, případně ho potřete bílkovou polevou a ozdobte mašlí.

Včera, 19:24
Návrh reformy penzí, který představila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), projedná Legislativní rada vlády 1....
Včera, 16:20
Věděli jste, že i psy mohou trpět nedostatkem kolagenu? Jsou to savci jako lidé a...
Včera, 16:03
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Včera, 16:03
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před produktem Hluboce zmrazený špenátový protlak v balení...
Včera, 15:36
Ministerstvo zdravotnictví rozpustilo Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES). Učinilo tak poté, co skupinu odborníků...
Včera, 15:20
Asociace ředitelů základních škol a spolek Učitelská platforma jsou proti možnosti prodloužení letošního školního roku...
Včera, 14:04
Prezident Miloš Zeman se po dnešním jednání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem omluvil za alianční...
Včera, 11:15
Jaro je v plném proudu. Slunce nabírá na síle a kupodivu, nikdo si nestěžuje. Naopak,...
Včera, 10:48
Před deseti lety rozhodla norská sociální služba o odebrání dětí českým manželům Michalákovým a jejich...
Včera, 10:35
Český velvyslanec v Kuvajtu Martin Dvořák se nezachoval zrovna diplomaticky. Na svém instagramovém účtu zapózoval...
Včera, 10:04
Nábytkářská firma IKEA stahuje z prodeje plastové talíře, misky a hrnky série Heroisk a Talrika,...
Reklama