mapa regionů
zavřít mapu

Bábovka je takový evergreen českých moučníků. Říká se, že kdo neumí upéci bábovku, neměl by se vdávat. Mísí se v ní ten správný poměr nostalgie, snadné přípravy, lahodné chuti a neodolatelné vůně.
Těsto máme umíchané často za pár minut. Bábovky jsou skvělé pro milovníky tradice i moderních chutí a díky krásnému tvaru pokaždé tak trochu slavnostní. Univerzální moučník prostě nenajdeme.
Nabízíme vám pár inspirativních receptů na tyto královny českých moučníků.
Recept bez vážení, který navíc umožňuje spoustu záměn podle toho, co zrovna máme doma v lednici.
2 banány, čím přezrálejší, tím lepší (můžeme nahradit ovocným pyré), 2 kelímky bílého jogurtu (celkem 400 ml), 2 vejce, 1 lžíce oleje, ½ hrnku třtinového cukru (může být i méně), 2 lžíce vanilkového cukru, 2 hrnky mouky (směsi hladké a polohrubé, hladké a špaldové, i celozrnné), 4 lžičky prášku do pečiva, máslo a mouka na vymazání formy, 2 lžíce kakaa (nemusí být)
Banány přímo v míse rozmačkejte vidličkou nebo tyčovým mixérem. Přimíchejte k nim jogurt, vejce, olej a cukr. K mokré směsi pak postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo krupičkou. Do formy můžete nalít jen polovinu těsta, do zbytku přimíchat kakao a druhou polovinu pak nalijte k první. Pečte asi 1 hodinu při 175 stupňů Celsia, pak nechte ve formě a nejlépe na mřížce úplně vychladnout a až poté vyklopte.
Že je takzvaně zdravá, na ní nepoznáte ani náhodou
350 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky, 3 nastrouhaná jablka, 120 ml oleje, 3 vejce, kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů, 2 hrsti rozinek, 0 ml vody, moštu nebo rumu k namočení, 100 g medu nebo javorového sirupu
Rozinky namočte minimálně na půl hodiny, nejlépe však přes noc. Zalijte je tak, aby tekutina dosahovala jen do jejich výše. Bábovkovou formu vymažte a případně vysypte, ideálně hrubou moukou nebo krupičkou. Vejce ušlehejte do pěny a přidejte med nebo sirup. Vmíchejte postupně olej, mouku s kypřicím práškem a jablka. Pečlivě promíchejte a přidejte rozinky i s tekutinou, v níž se namáčely. Promíchejte a pokud by těsto bylo příliš hutné, přilijte až 50 ml vody. Vlijte do formy a pečte asi 50 minut při 170 stupňů Celsia, pak nechte úplně vychladnout ve formě a teprve studenou vyklopte.
Ideální jako svačina do práce nebo do školy, protože obsahuje spoustu bílkovin a jen trochu mouky. Můžete do ní přidat dvě hrsti předem namočených rozinek.
5 vajec, 100 g změklého másla, 180 g cukru, 500 g tučného tvarohu, kůra z 1 citronu, semínka z ¼ vanilkového lusku, 200 g hrubé mouky, ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva, velká špetka soli, tuk a hrubá mouka na vymazání
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s máslem a cukrem, až hmota zesvětlá. Pak přimíchejte tvaroh, citronovou kůru, vanilku, mouku a prášek do pečiva. Z bílků se solí ušlehejte tuhý sníh a pak ho opatrně založte do žloutkové směsi. Bábovkovou formu vymažte a případně i vysypte moukou a bábovku pečte v troubě zahřáté na 170 stupňů Celsia asi 50 minut. Pokud do těsta zapíchnete špejli a bude suchá, je bábovka hotová.
Je úplně jednoduchá, nenáročná na suroviny, a přitom skvěle chutná.
4 vejce, A300 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 200 ml smetany ke šlehání, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 lžička vanilkového extraktu, máslo a hrubá mouka na vysypání formy
Oddělte žloutky a bílky a z bílků ušlehejte pevný sníh. Žloutky utřete s cukrem do pěny, pak přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva, přilijte šlehačku, pečlivě promíchejte, a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 30 minut. Pak nechte 10 minut chladnout ve formě, vyklopte a před podáváním nechte zcela zchladnout.
Medu jsou už od nepaměti přisuzovány velké léčivé účinky. Ve skutečnosti nám jen dodává energii ve formě jednoduchých sacharidů. Na vaření se více hodí med z akácií, který je jemnější.
250 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 2 polévkové lžíce medu, 1 a ½ kávové lžičky sody, 2 vejce, 2 polévkové lžíce kakaa, 300 g bílého jogurtu a půl skleničky oleje.
Všechny ingredience smíchejte, těsto nalijte do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a upečte zvolna v troubě.
5 vajec, 280 g moučkového cukru, špetka mleté vanilky, 180 g másla, 350 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, lžička citronové kůra, 200 ml 12% smetany, 100 g jader vlašských ořechů, 40 g hrubě nastrouhané čokolády, máslo a hrubá mouka do formy
Z másla, moučkového cukru a žloutky vyšlehejte hustý krém. Mouku prosijte s práškem do pečiva, přidejte do ní citronovou kůru, nasekané ořechy, čokoládu a střídavě se smetanou ji vmíchejte do krému. Do těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků, těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, uhlaďte je stěrkou a bábovku a si 1 hodinu pečte v předehřáté troubě. Upečenou bábovku nechte 5 minut ve formě, pak ji vyklopte, nechte vychladnout a pocukrujte ji moučkovým cukrem a ozdobte několika půlkami jader vlašských ořechů.
60 g čerstvé rebarbory, očištěné na krájené na kostičky, 100 g čerstvých rozpůlených malin, 100 g hladké mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 5 lžic změklého másla, 100 g třtinového cukru, 1 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu, 60 g bílého řeckého jogurtu, 1 lžička citronové kůry, případně potravinářské barvivo.
Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia a pečlivě vymažte a vysypte formy na malé bábovičky, případně můžete použít i formu na muffiny. Do misky dejte rebarboru spolu s 1 lžící mouky a prohazujte, aby se rebarbora obalila. Pak přidejte maliny a opatrně je obalte, aby se co nejméně pomačkaly. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné misce utřete máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce, zapracujte a přilijte vanilkový extrakt, jogurt a citronovou kůru. Šlehejte, dokud se všechno nespojí. Nakonec zapracujte, postupně na dvě části, moučnou směs, až vznikne husté těsto. Do něj stěrkou opatrně založte rebarboru a maliny. Pokud chcete mít těsto růžovější, můžete ho přibarvit potravinářským barvivem. Těsto dejte do formiček, které naplňte jen asi do dvou třetin, protože bábovičky při pečení hodně vyběhnou. Pečte je 18-20 minut a vyzkoušejte párátkem, jestli jsou hotové. Nechte 10 minut chladnout ve formičkách, pak vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
Tip: Bábovičky můžete pocukrovat nebo polít glazurou svařenou z 50 g malin, lžičky citronové šťávy a 120 g moučkového cukru, které rozmixujte, případně propasírujte přes sítko a nakonec zjemněte lžící mléka.
Vždy se řiďte tím, jak recept doporučuje chladnutí a vyklápění, každé těsto totiž reaguje po vytažení z trouby trochu jinak. Pokud je bábovka ještě teplá, můžete zabalit celou formu do vlhké utěrky. U jednodušších forem můžete také zkusit objet vnější i vnitřní prstenec zlehka příborovým nožem a bábovku přitom opatrně nadzvedávat. Jen dejte pozor na poškrábání formy.
Pokud se při vyklápění kus bábovky utrhl, polijte ji celou polevou. Můžete umíchat jednoduchý krém z mascarpone a šlehačky nebo z másla, čerstvého sýra a cukru a bábovku jím potřete.
Nakrájejte ji na plátky a jako dezert podávejte s kopečkem šlehačky. Pokud nejde ani to, připravte triffle. Kusy bábovky pokrájejte, část rozdrobte, pokapejte sirupem,, případně šťávou z kompotu anebo alkoholem, na ně poskládejte čerstvé nebo kompotované ovoce a doplňte pudinkovým krémem a šlehačkou.