Česká kuchyně vyniká svým uměním péct dezerty. Snad každý turista jede do České republiky za poznáním dobrého jídla a k němu pravé české buchty samozřejmě patří. Bohužel se mnoho lidí, bojí kynutého těsta, avšak pokud se dodrží určitá pravidla, není možnost těsto pokazit. Zkuste potěšit své blízké a napečte jim plný pekáč lahodných buchet jako od babičky.
Ingredience:
- 750 g hladké mouky
- 63 g droždí
- 120 g cukru krupice
- 20 g vanilkového cukru
- 1 vejce + 1 žloutek
- 375 ml rozpuštěného másla
- 300 ml mléka
- Špetka soli
- Sádlo na vytření pekáče
- Tvarohová či maková náplň nebo povidla
Nejdříve si vyndáme vejce z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Až dosáhne požadované teploty, můžeme začít. Rozpustíme máslo a necháme vychladnout. 40 ml mléko si ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Nesmí být horké, jinak droždí nebude fungovat, tak jak by mělo. Do něj přidáme rozdrobené droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Promícháme vidličkou dohladka, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Poté si do velké mísy prosejeme mouku a přidáme cukr, špetku soli, vejce, zchladlé rozpuštěné máslo, zbytek mléka a hotový kvásek. Nejdříve si těsto zlehka promícháme vařečkou, dokud se směs nespojí a pak začneme hníst. Můžeme buď pomocí nástavce háku a nebo vařečkou či rukama. Strojem to trvá přibližně 8 minut, zatímco vařečkou či rukama tak 15 minut. Pro hnětení pomocí vařečky či rukama je důležité postupovat přesně. Je důležité těsto vařečkou jakoby podebírat směrem k sobě, aby se začaly tvořit bubliny. Správné hnětení je nejdůležitější pro výsledné buchty. Rovnoměrně rozloží kvasnice po celém těstě a buchty budou krásně kynout. Nechte kynout hodinu na teplém místě pod čistou utěrkou.
Do vymazaného pekáče začneme tvarovat buchty. Těsto si rozdělíme na kousky, tak aby jeden vážil přibližně 60 gramů. Kousek těsta zpracujte do kuličky, kterou na vále vytvarujte do placky. Do ní vložte svou náplň a pořádně zabalte. Buchty vkládejte těsně vedle sebe a nakonec nechte kynout ještě dalších 10 minut v pekáči. Následně pečte na 180 stupňů po dobu cca 20 minut, dokud buchty nebudou mít zlatavou barvu.