Nevíte, co s padanými jablky? Nabízíme pár tipů na chutné moučníky

Další fotky

Na jaře jsou stromy obsypány velkým množstvím květů a my se radujeme. V létě pak nevíme, co s nimi. Řeč je o šťavnatých, lehce nakyslých jablkách, která právě v tomto období otvírají jablkovou sezonu.

Nestačíte je všechna sníst jen tak utržená ze stromu? Přinášíme vám pár jednoduchých receptů, jak tato jablka zpracovat než začnou moučnatět.

Máte rádi křížaly?

Nejjednodušší způsob, jak jablka po dlouhou dobu uchovat, je jejich sušení. Jablka omyjte, rozkrojte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké půlměsíčky. Rozprostřete je na plech pokrytý pečicím papírem a usušte na slunci, případně na radiátoru. Nedoporučujeme sušit jablka v troubě, protože při teplotě vyšší než 40 stupňů Celsia ztrácejí důležité vitaminy a minerály.

Pokud sušíte křížaly nebo jakékoliv ovoce často, vyplatí se vám pořídit si speciální sušičku, která usuší ovoce během pár hodin.

Až se zima zeptá. Mrazíme ovoce a zeleninu

Domácí jablečná přesnídávka

Maminky malých dětí (ale nejen ony) si mohou připravit chutnou domácí jablečnou přesnídávku). Oloupaná a odjádřená jablka vložte do hrnce, podlijte trochou vody a pod pokličkou nechte rozdusit. Pak jablíčka rozmixujte (třeba ponorným mixérem), můžeme i přisladit (záleží na kyselosti jablek). Do základní hmoty můžete přidat jahody, maliny nebo borůvky z mrazáku), případně přimíchat skleničku domácího džemu. Pyré nalijte pomocí nálevky do malých skleniček a asi 20 minut sterilujte. Ovocné pyré můžete i zmrazit a získáte chutnou ovocnou dřeň.

Selská nevěsta

Pod tímto záhadným názvem se skrývá recept na docela obyčejný moučník z dánské kuchyně. Ingredience na něj máte určitě doma a při přípravě zužitkujete padaná jablka a ztvrdlý chléb.

Potřebujete 1 kg padaných letních jablek, 300 g ztvrdlého chleba, 80 g cukru, 50 g másla, smetanu ke šlehání a čokoládu na vaření

Špendlíky, myrobalány či mirabelky. Zapomenuté, ale chutné ovoce

Z oloupaných jablek vykrojte jádřince, jablka nakrájejte na kousky, podlijte trochou vody a na malém plaménku rozduste s cukrem na kaši. Ztvrdlý chléb nastrouhejte na jemném struhadle (tady může pomoci kuchyňský robot) a osmažte na másle. Do dortové formy (je lepší ji vyložit pečicím papírem) nebo skleněné mísy rovnejte vrstvy osmaženého chleba a jablečné kaše (začněte a skončete vrstvou osmaženého chleba). Hustě posypejte strouhanou čokoládou (můžete ji předtím vložit do mrazáku, aby šla lépe strouhat). Před podáváním ozdobte ušlehanou šlehačkou (před šleháním do ní nasypejte Smetafix, aby šla lépe ušlehat) a strouhanou čokoládou. Můžete ozdobit plátkem pomeranče, zrnky hroznů, plátky banánu, malinami nebo borůvkami.

Jak správně sbírat houby. Seznamte se se zásadami správného houbaře

Rychlý obrácený koláč

balení listového těsta, 7 jablek, 60 g třtinového cukru, 60 g másla, lžička skořice

Jablka omyjte, oloupejte, rozčtvrťte a odjádřete. Poté jablka nakrájejte na středně tenké plátky. V menším rendlíku rozpusťte máslo, přisypte do něj cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte nakrájená jablka se skořicí a povařte. Jablka krásně pustí šťávu, a tak není třeba přidávat vodu. Po celou dobu jablka průběžně míchejte, aby se v karamelové směsi pěkně obalila. Až se vůně jablek rozvoní po celé kuchyni a usoudíte, že jsou měkká (ale ne příliš!), přeneste je do vymazané koláčové formy o průměru asi 20 cm. Rovnoměrně je rozprostřete a přikryjte vyváleným listovým těstem. Těsto okolo formy ořízněte a lehce zatlačte k okraji. Do těsta udělejte vidličkou pár dírek, aby během pečení měla šťáva kudy vytékat. Formu s těstem vložte do předehřáté trouby a pečte při 200 stupních Celsia, dokud nebude těsto krásně zlaté. Po upečení nechte koláč pár minut odležet. Ořízněte těsto po obvodu formy a koláč vyklopte na čistý talíř. Vynikající je teplý i studený.

FOTO: Letní jablka

Letní jablka - jablka jablonLetní jablka - jablka jablon sadLetní jablka - jablka jablonLetní jablka - jablka jablon marmeladaLetní jablka - jablko krizaly
Další fotky
Letní jablka - Jablkový koláčLetní jablka - Jablkový koláč
Dnes, 15:39
Herci Slováckého divadla plánují vstup do distanční školní výuky. Uherskohradišťská scéna připravila akci Herec do...
Dnes, 15:35
Koňadru pozná asi každý, ale rozhodně není jediným zástupcem svého rodu, s nímž se můžeme...
Dnes, 14:51
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Dnes, 14:51
V Jeseníkách dnes spadla lavina. Zasypala jednoho člověka, byl nalezen v bezvědomí. Na místě zasahuje...
Dnes, 13:25
Zimní grilování? To rozhodně není sci-fi. Takže nemáte-li ještě plány na víkend, pusťte se do...
Dnes, 13:20
V centru Ostravy se dnes ráno srazily dvě tramvaje. Zranilo se při tom osm lidí,...
Dnes, 12:00
Uplynul rok, co svět bojuje se zákeřnou pandemií. Přes aplikaci vakcín se ní bude potýkat...
Dnes, 11:34
Kapacita zadaných termínů pro očkování proti covidu-19 je po více než hodině vyčerpaná, je ale...
Dnes, 11:00
Senioři starší 80 let se od pátečního rána mohou registrovat k očkování proti covidu. Vykazuje...
Dnes, 06:03
Letecká policie ve třicátých letech dvacátého století ve většině zemí neexistovala. Fungovala pouze ve Velké...
Včera, 19:00
V Sendražicích na Královéhradecku hoří skladovací hala, uvnitř jsou různé materiály, včetně plastů a olejů,...
Reklama