Buchty jako od babičky. Zadělávané sádlem a s láskou pečené

10.3.2020
Zaz

U buchet jsou klíčové náplně a také zpracování kynutého těsta, které nesmí být příliš tučné, ani přeslazené. Nejlepší a opravdu osvědčené je proto zadělávat buchty ne máslem nebo Herou, ale obyčejným sádlem.

Retro rady hospodyňkám 18: Kuchyňský robot znamenal revoluci ve vaření

Mimochodem, věděli jste, že se dříve buchty vařily v páře? Byly to tedy spíše jakési kynuté knedlíky. V některých končinách se takto připravují dodnes.

Ingredience

500 gramů mouky
1 droždí
4 lžíce cukru
Špetka soli
Pět až šest lžic sádla
¾ hrnku mléka
2 žloutky

Mouku smícháme se sušeným droždím, doprostřed uděláme důlek a přidáme cukr. Ten jemně promícháme s moukou a znovu obnovíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a přilijeme vlažné mléko. Jakmile nám pěkně vzejde kvásek, tak přidáme sádlo a žloutky. Poté vyhněteme těsto, které se nesmí lepit na mísu. Těsto dáme kynout na cca hodinu.

Řekneme mák, a máme před očima makové buchty

Maková náplň

100 g mletého máku
100 g moučkového cukru
½ hrnku vody

Vše smícháme a svaříme, během vaření je možno přidat rozinky namočené v rumu, nebo jen rum. Jakmile hmota pěkně zhoustne, odstavíme a necháme zchladit.

Podobně můžeme udělat také ořechovou náplň. Jen prostě místo máku dáme stejné množství mletých ořechů.

Retro rady hospodyňkám 17: I po třiceti letech jich mnoho pracuje bez závad

Tvarohová náplň

1 tvaroh, žloutek a rozinky namočené v rumu smícháme a máme hotovo. Aby nám náplň v buchtách lépe držela, tak můžeme dodat cca půl pytlíčku pudingu.

A jdeme plnit buchty. Takže nejprve si musíme rozmyslet, jak je chceme mít velké a vždy si brát podobné množství těsta, abychom každou neměli jinou. Plníme náplněmi a nezapomínáme, že jsou v oblibě také buchty povidlové. Všechny buchty vždy pěkně vykoulíme, utáhneme a pomažeme rozpuštěným sádlem, aby nám po upečení šly dobře od sebe. Jakmile zaplníme pekáč, necháme je ještě alespoň půl hodinky prokynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů, po deseti minutách stáhneme na 160 – 170 °C. Pečeme dozlatova a po upečení ještě horké mažeme sádlem. Poté buchty vyklopíme, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.



Nepřehlédněte