Dnes se jich vyrábí nepřeberné množství různých výkonností, funkcí a podob. Je nesporným faktem, že velmi ulehčují práci v kuchyni. Jsou jednoúčelové i víceúčelové neboli multifunkční a práci v kuchyni už si bez nich dnes nedokážeme představit. Aby nám tyto spotřebiče dobře sloužily, musíme s nimi umět dobře zacházet a správně je používat. Pravdou je, že mnoho těch tehdejších pracuje bez úhony klidně třicet let. Podívejme se na ně zblízka.
Mixér
Má v domácnosti velice široké uplatnění. Homogenizuje a mixuje potraviny noži, které se rychle otáčejí. Lze v něm mixovat suroviny na polévky, zavářky do polévek, masa, omáčky, majonézy, saláty, zeleninu, ovoce, samostatná jídla, jako jsou různé směsi, tvaroh, sýry, vejce, moučníky, pomazánky, nápoje i doplňkovou stravu pro kojence
Zapamatujme si:
- Před mixováním potraviny umyjeme, odstraníme z nich nejedlé části, jako jsou například pecky, chrupavky, blány a podobně. Tužší potraviny nakrájíme na menší kousky. Připravíme si kapalinu, kterou budeme ředit obsah potraviny. Kapaliny musí být tolik, aby byly nože ponořené.
- Nejdříve mixujeme tekuté přísady, potom přidáme měkčí a nakonec tuhé potraviny.
- Mixovat začínáme nejnižší rychlostí, potom postupně zvyšujeme obrátky.
- Obsah mixéru je obvykle ¾ litru. Potraviny mixujeme nejdéle tři minuty.
- Po použití mixér utřeme vlhkým hadrem a jeho nádobu vymyjeme.
Šlehač
Používá se na šlehání nejrůznějších druhů těst i masové hmoty, jako jsou například piškotové a třené těsto, krémy, náplně a pěny. Šlehače mají speciální nádobu, do které vkládáme hmotu, již chceme rozšlehat, ale stejně dobře můžeme použít i nádobu jinou, neboť šlehač je možno držet v ruce. Rychlost šlehače je regulovatelná. Čistíme jej jako mixér.
Mlýnek na kávu
Je dobrým pomocníkem zejména pro milovníky dobré kávy. Prodává se samostatně i jako součást mixéru. Jemnost mletí se reguluje pomocí rychlostní stupnice.
- Protože z pomleté kávy velice rychle vyprchávají aromatické látky, čímž se ztrácí její chuť a vůně, meleme jen takové množství kávy, o kterém předpokládáme, že jej ihned spotřebujeme.
Strojek na maso
Je zkonstruován na stejném principu jako mlýnek na kávu, ale má větší výkon. Rozdrtí maso, zeleninu nebo brambory za několik vteřin. Prodává se jako součást univerzálního mixéru, ale například v SSSR i jako samostatný spotřebič.
Gril
Je možno si opatřit jako samostatný spotřebič, ale často bývá zabudován do sporáku. Tepelná úprava jídla spočívá v tom, že teplo sálá ze všech stran na potravinu nabodnutou na vidlice, které se otáčejí. Jídla takto připravená splňují všechny požadavky racionální výživy, proto tento způsob tepelné úpravy potravin zdravotnická osvěta velmi doporučuje. Gril s vrchním vyhříváním může být elektrický nebo plynový. Mezi grily se řadí také plynové sporáky s otočným hořákem, známý pod názvem salamandr. Mají tu výhodu, že se na nich zachycuje odkapávající tuk a šťáva a jsou vhodné i pro zapékání.
Grilovací kleště (kontaktní gril)
Nejsou zatím tak známé jako gril. Sestávají se ze dvou zvlněných destiček vyhřívaných elektřinou. Pečení se jimi zkracuje na polovinu.
- Nový gril musí být před použitím čistý a dobře vyhřátý.
- Připálené zbytky masa musíme po každém pečení odstranit drátěnkou, nejlépe ještě za tepla. Dbáme přitom opatrnosti, abychom se nespálili.
- Přenosné grily umísťujeme tak, abychom měli jistotu, že teplo z grilu nezpůsobí požár.
A co nás čeká příště? Přes kuchyňský robot, kráječe a otvírače přejdeme k chladnějšímu tématu. Čekají nás chladničky a mrazící boxy. Tak schválně, co nového nám osmnáctý díl přinese.