• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Připravte si vitaminovou bombu z oranžových bobulí. Vaše tělo vám poděkuje

    Okrasnému keři s oranžovými plody se také říká citroník severu. Odborníky je považován za rostlinu budoucnosti.

    Rakytník má vysoký obsah vitaminu C, až desetkrát víc než pomeranče, najdeme v něm také provitamin A, mangan, železo a další pro naše tělo potřebné minerály.

    Plody rakytníku znali a používali v tradiční medicíně Indové, Číňané, Mongolové i obyvatelé Sibiře. Stejně tak je využívali v Římě a Řecku. Rakytník, jehož plody jsou voňavé a šťavnaté, je rozvětvený keř, vysoký dva až čtyři metry. Kvete v dubnu a jeho růst začíná po odkvětu a trvá až do srpna. Rané odrůdy dozrávají v srpnu a září, pozdní až v říjnu. Kromě zmíněného vitaminu C obsahuje rakytník také značné množství karotenu.

    Uvařte si z pampelišek. Jsou z nich skvělé sušenky, polévka, řízky i rizoto

    Rakytník podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, má vliv na správnou činnost zažívacího traktu, posiluje srdce a vitamin C přispívá k přirozené tvorbě kolagenu v pokožce, je výborným společníkem při rekonvalescenci, léčí popáleniny, křečové žíly, žaludeční i střevní potíže. Látky v něm prospívají také cévám a přispívají k látkové výměně v buňkách.

    Vitaminovou rakytníkovou bombu si můžeme udělat sami doma

    Na rakytníkový sirup potřebujeme

    • 3 l bobulí rakytníku,
    • 2 l vlažné vody,
    • 20 g kyseliny citronové a
    • na jeden litr šťávy 1 kg krystalového cukru.

    Postup

    Omyté plody rakytníku rozmačkáme vidličkou nebo umeleme na masovém strojku, zalijeme vlažnou vodou, přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin stát. Potom přecedíme a vymačkáme. Do šťávy přidáme krystalový cukr, který necháme bez vření v tekutině rozpustit. Poté můžeme přidat i želírovací přípravek a teplé plníme do lahví, které pečlivě uzavřeme.

     



    Nepřehlédněte