Uvařte si z pampelišek. Jsou z nich skvělé sušenky, polévka, řízky i rizoto

28.4.2019
Věra

Zahrádkáři pampelišku považují spíše za plevel vhodný leda tak na kompost. Kdyby ale věděli o léčivých schopnostech téhle žluté květinky, možná by svůj názor rychle přehodnotili. Její kořen například pomáhá i při léčbě rakoviny. Květy a listy zase pročistí krev a pomáhají při zánětech močových cest, poradí si s ledvinovými kameny a zmírňují projevy exému.

  • Věděli jste, že: Latinsky se smetánka lékařská (či pampeliška) nazývá „taraxum“, což je odvozeno z řeckých pojmů „taraxos“ a „akos“ – tedy v překladu „nemoc“ a „lék“.

Pampelišky pomohou v boji proti rakovině. Známe 10 důvodů, proč je milovat

Pampeliškové rizoto nebo řízky?

A navíc si z pampelišky připravíte i dobrou večeři. Květy namočte do vajíčka a potom obalte v polentě, přidat do ní můžete svou oblíbenou bylinku, dobře se bude hodit tymián nebo dobromysl. Obalené květy krátce osmažte na oleji.

Hluchavka, kopřiva, nebo pampeliška. Za socialismu sbírali žáci léčivé byliny povinně

Z květů pampelišek jednoduše připravíte i netradiční rizoto. Nejprve na osmaženou cibulku s česnekem nalijte trochu bílého vína a přidejte rýži namočenou ve vodě. Vařte asi půl hodiny a na závěr přidejte otrhané lístky pampelišek. Dochutit můžete smetanou a parmezánem.

Polévka zasytí a pročistí

Milovníci polévek mohou vyzkoušet pampeliškovou variantu. Na másle osmažte cibulku, přidejte česnek a muškátový květ a listy pampelišek a zalijte vývarem. Poté rozmixujte ponorným mixérem a zjemněte smetanou. Polévku zahustíte jíškou nebo přidáním jedné nastrouhané brambory k listům pampelišek. Podávat můžete s krutony nebo vajíčkem.

FOTO: Pampeliškové vaření

Pampeliškové vaření - pampeliška, květina, jaroPampeliškové vaření - rizoto, jídloPampeliškové vaření - sušenkyPampeliškové vaření - polévka, jídloPampeliškové vaření - pampeliška, květina, jaro
Další fotky
Pampeliškové vaření - pampeliška, květina, jaro

Upečte si sušenky

K odpolední kávě se budou zase hodit pampeliškové sušenky. Těsto připravíte smícháním oleje, vajec, medu, mouky, ovesných vloček, pokrájených květů pampelišek a citronové kůry.

 



Nepřehlédněte