- Proč si natrhat pampelišky? Protože pomáhají v boji proti nejzákeřnější nemoci vůbec – proti rakovině. Jak ukázala nedávná studie, extrakt z kořenů pampelišky může zabíjet rakovinné buňky, zatímco okolní zdravé buňky zůstávají neporušeny.
- Pampelišky pomáhají i lidem s cukrovkou. Stačí si jen udělat pampeliškový čaj nebo džus. Stimulují totiž produkci inzulínu z pankreatu a udržují nízkou hladinu cukru v krvi.
- Ač je to k nevíře, pampelišky se starají o silné kosti. Jsou totiž plné živin jako vápník, hořčík, vitamin D a vitamin K.
- Sníte o dokonalé pleti? Pak zlomte pampelišku napůl a uvidíte mléčnou bílou látku, která vytéká ze stonku. Tato látka je skvělá „maska“ pro vaši pleť. Je vysoce alkalická a má baktericidní a fungicidní vlastnosti. Tuto láku můžete navíc použít i při problémem s ekzémem, při svědění, při psoriáze a dalších kožních infekcích. Vyrobte si třeba pampeliškový krém, receptů na něj najdete hromadu.
Tip: Máte na těle nevzhlednou bradavičku? Aplikujte bílou šťávu, která vytéká ze stonku přímo na bradavice několikrát denně. Uvidíte, že zmizí. - Pampelišky vám pomohou od bolesti. Stačí si jen vyrobit z nich olej. Ten je doslova zázrakem na bolavé svaly a klouby.
- Pampelišky obsahují velké množství vitaminu A. Proto jsou skvělé pro vaše oči. Dokonce lepší než mrkev.
- Bolí vás břicho? Když si dáte hlavičku, může to stimulovat chuť k jídlu a zklidnit žaludek. Ale pozor, pokud naopak sníte kořen rostliny, může to působit jako mírné projímadlo, jak ukázaly výzkumy.
- Pampelišky také čistí játra. Vitaminy a živiny v nich obsažené totiž filtrují a detoxikují naši krev, rozkládají tuky a aminokyseliny a regulují cholesterol.
- Jestli máte problémy s močovým měchýřem, je pampeliška rovněž to pravé. Pampeliškový čaj může pomoci zabránit infekcím močových cest, stejně jako poruchám močového měchýře a problémům s ledvinami.
- A co takhle začlenit pampelišku pro všechny její pozitivní účinky do svého jídelníčku? Přijdete na to, že má výjimečnou chuť – jen tak někdo totiž pampelišky nejí. Přimíchat ji můžete do salátu, vyrobit pampeliškové pesto nebo je přidat do čaje. Květy můžete také obalit v trojobalu a usmažit si pampeliškové řízky. A co takhle pampeliškové víno, sirup nebo med?
Zdroj: returntonow.net/2018/04/10/16-reasons-to-go-pick-dandelions/