Restaurace, fitka nebo kadeřníci v Plzni věří, že se lidé po konci certifikátů brzy vrátí zpátky

10.2.2022
Andrea Jančová

Hotely, restaurace, fitness centra i pořadatelé akcí v Plzeňském kraji věří, že od čtvrtka, kdy se u nich zákazníci nebudou muset prokazovat certifikátem o očkování proti covidu-19, začne do jejich provozoven proudit výrazně více zákazníků.

Například plzeňské fitness centrum Avalon hned zahájilo reklamní podporu svých aktivit. Má za cíl vyvolat chuť a zájem vrátit lidi ke zdravému životnímu stylu a socializaci, řekla manažerka Alena Nováková. I při současném zdražovaní energií je láká na motivační slevové akce.

Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, budou podle ministerstva zdravotnictví platit od půlnoci ze středy na čtvrtek, ve středu je projedná vláda. Prokazovat certifikátem se nebude v podstatě nikde.

„Obecně je teď nutné v lidech vzbudit opět zájem cvičit a udržovat si zdravou mysl a zvyšovat i svou obranyschopnost,“ řekla Nováková. Avalon se snaží na sociálních sítích, i přes asociaci sportu a fitness, vyvolat v lidech snahu, aby co nejvíce posilovali imunitu sportem. „Plzeňáky se snažíme motivovat, aby chtěli cvičit, aby se nebáli,“ řekla. Díky reklamě i sociálním sítím by měla návštěvnost po jarních prázdninách, které skončí v neděli, zesílit. Za dva roky pandemie, kdy klesla až o polovinu, Avalon nezvyšoval ceny a naopak vycházel klientům vstříc odkladem platnosti permanentek. Podle Novákové řadu z nich obtěžovalo stále předkládat certifikáty.

„Už se objednává víc lidí, dosud měli strach. Ještě jim je třeba dát čas, za měsíc to bude lepší,“ řekla plzeňská kosmetička Anna Bartoňová. Podle ní se ale vše vrátí do normálu až za jeden dva roky. „Zatím větší objednávky necítím, ale věřím tomu, pokud vláda opět neobnoví ‚bláznivá‘ protiepidemická opatření. Lidé potřebují cítit svobodu a navíc tomu už plno z nich nevěří,“ řekl Hana Klůcová, majitelka Vlasového a kosmetického studia v Kollárově ulici v Plzni. Také před pár dny otevřená restaurace Tank bar Americká věří, že se hosté okamžitě po oteplení nahrnou. „Hodně udělají zahrádky. Myslím, že hlavně restaurace s moderním konceptem, stejně jako vesnické hospody, budou hodně v kurzu,“ uvedl výčepní Michal Král.

Tomáš Silovský, ředitel čtyřhvězdičkového hotelu Central na plzeňském náměstí, také ještě nepociťuje nárůst rezervací. „Únor je vždycky mrtvý, rozběhne se to až v březnu,“ uvedl. Podle něj certifikáty neměly valný význam, protože ti, kteří je neměli, si našli cestu, jak nařízení obejít. Hotel má zatím otevřená jen dvě patra ze čtyř. „Program na letošní rok probouzí naděje na mnoho zajímavých akcí, jaké tu ještě nebyly nebo se na ně dlouhou dobu čekalo,“ řekla Ivana Hušáková z Měšťanské besedy, plzeňského kulturního stánku.

Zdroj :ČTK



Nepřehlédněte