Retro podle abecedy 4: Jak ohřát párek, k čemu je yzop nebo jak odstraníme žvýkačku? Neseme další várku zajímavostí z roku 1980

13.10.2019
Renáta Šťastná
Další fotky

Mám ráda prověřené a osvědčené postupy a nejraději hledám mezi kamarádkami a známými. Někdy ale není jiného zbytí a přeci jen sednu k monitoru a hledám na internetu. Ne vždycky ale najdu to, co hledám. A tak přijde na řadu knížka, i když třeba miniaturního formátu….

Termoska

Termoska je velmi užitečný pomocník, zvláště při cestách a pobytu v přírodě. Občas potřebuje důkladně vymýt, a především zbavit pachu. Uděláme to snadno tak, že termosku naplníme vodou s cukrem, dobře uzavřeme a několikrát v nádobě s vodou prohřejeme. Pak důkladně protřepeme, vypláchneme studenou vodou a necháme otevřenou vyschnout. Zátku chráníme proti nabírání pachů tím, že ji ovineme staniolem od čokolády.

Retro podle abecedy 2: Jak na inkoust? Jak správně opéct jelito? Jak očistit ušmudlané klávesy? Další várka zajímavých rad je tady

Uzeniny

I ohřívání uzenin má svá pravidla. Vodu vždy nejprve ohřejeme na teplotu 70 až 80 °C a pak do ní dáme uzeniny. Tenké neboli dietní párky ohříváme 6 až 7 minut, silnější uzeniny 10 až 12 minut. Voda se nemá vařit, uzeniny by mohly prasknout. Velmi dobré je ohřívat uzeniny v páře – jsou šťavnatější a chutnější.

Knihu vzpomínek Retro/ Republika pokřtili Aťka Janoušková, Václav Žmolík a Slávek Boura

Vápno

Především si pamatujeme, že vápno je žíravina, a podle toho s ním vždy zacházíme. Před bílením stěn vápnem si natřeme ruce petrolejem, vápno se pak na ruce nebude chytat a po skončení ruce snadněji umyjeme. Vápenné skvrny z látek vyčistíme tak, že je potřeme octem a po chvíli důkladně vypereme v čisté vodě. Vápno také lepí porcelán a sklo.

Retro podle abecedy: Jak spolu souvisí třeba borax, celer, červotoč a hypermangan? Možná víc, než bychom čekali

Yzop

Čerstvé i sušené listy se již od pradávna používaly jako kořenění. Zejména telecí pečeni dodají jedinečnou chuť i aróma. Yzop můžeme použít do většiny masitých jídel, do fazolových a bramborových polévek, vylepšuje nádivky a omáčky k masu. Zeleninovým salátům, rajčatům a okurkovému salátu dodá zvláštní pikantní příchuť. Je oblíbený také v plněných vejcích, bylinkových máslech a tvarohu.

Zrcadlo

Nebudeme si hrát na Sněhurku a zlou královnu, ale povíme si, jak osvěžit staré zašlé zrcadlo. Příliš zašpiněná místa čistíme kašičkou, kterou si připravíme ze 2 dílů plavené křídy, 5 dílů roztoku mýdla a 10 dílů denaturovaného lihu. Kašičku roztíráme měkkým hadříkem po skle, necháme zaschnout a prášek pak vytřeme, místo přetřeme flanelem, a nakonec vyleštíme jelenicí. Můžeme také použít směsi stejných dílů lihu a magnézia, postup je prakticky stejný.

Retro podle abecedy 3: Jak vyčistit nádobí, zatočit s plísní nebo k čemu je dobrá rozmarýna? Neseme další zajímavosti z roku 1980

Žvýkačka

Žvýkání žvýkačky není pouze zlozvyk, ale posiluje svaly ve tváři, pevnost zubů a žvýkačka je také velmi dobrým prostředkem k nouzovému vyčistění chrupu. Nevděčné dítko často vyplivne darovanou žvýkačku na koberec, tatínek se přilepí a neštěstí je hotovo. Netrestejte ani jednoho z nich, ale použijte našeho návodu, jistě se vám zalíbí tak, že jej budete chtít co nejdříve zopakovat: žvýkačku obložíme kousky ledu, zkřehlou rozlámeme a odloupneme. Skvrnu překryjeme kašičkou z benzínu a magnézia a dočistíme mýdlovou vodou. Žvýkačku na oděvech odstraníme obdobně. Na hladkých látkách to jde poměrně snadno – například tupým nožíkem. Ovšem, je-li látka příliš jemná, nebo dokonce o pleteninu, musíme pracovat velmi opatrně. Skvrny se pak navlhčí trichlóretylénem, rukojetí lžíce se třou a nadbytek roztoku se vytlačuje do podložky z čistého ručníku nebo hadříku. Pak se skvrna do široka přetírá benzínem, a nakonec se přetře vlhkou utěrkou, která odstraní cukr ze žvýkačky. Je to skutečně krásné, napínavé a uklidňující…

FOTO: Malý domácí lexikon 4

Malý domácí lexikon 4 - 1_termoskaMalý domácí lexikon 4 - 3_uzeninyMalý domácí lexikon 4 - 4_uzeninyMalý domácí lexikon 4 - 5_vápnoMalý domácí lexikon 4 - 6_yzop lékařský
Další fotky
Malý domácí lexikon 4 - 8_žvýkačkaMalý domácí lexikon 4 - 9_žvýkačkaMalý domácí lexikon 4 - smart

Dnes jsme došli na konec abecedy, ale od příště pojedeme druhé kolo, opět od A. Podíváme se například na alkohol, banán, celuloid, čokoládu, dehet a éter. Možná, že jsou některé pojmy pro dnešní mladší generaci tak trochu historické, ale není od věci se čas od času ohlédnout a podívat, jak se co dělalo dřív. Mnohé rady jsou totiž využitelné napříč generacemi…

 



Nepřehlédněte