Mám ráda prověřené a osvědčené postupy a raději než na internetu pátrám mezi kamarádkami a známými. Někdy ale není jiného zbytí a přeci jen sednu k monitoru jako vy teď. Občas nějaká ta změna a novinka přijde vyloženě vhod.
Nádobí
Používáme je dnes a denně, a proto si zaslouží naši péči a několik rad. Hliněné nádobí sice už není tak obvyklé, ale najdou se pořád milovníci, kteří na něj nedají dopustit.
- do prasklé hliněné nádoby se dají dvě kostky cukru a rozpálí se na plotně. Potom pohybujeme nádobou tak, aby tekutý cukr vnikl do trhlin,
- hliněné nádobí se velmi dobře čistí směsí popela a octa.
Přidám i nádobí měděné, co kdyby někdo potřeboval poradit…
- pěkný lesk získá po vyleštění octem s trochou soli a konečným vyleštěním čistou jelenicí,
- dalším způsobem je přelít pšeničné otruby vařící vodou a nechat vychladnout. Pak k nim přidáme práškový kamenec a hadříkem natřeme na předmět. Po zaschnutí vyleštíme jelenicí,
- v měděném nádobí nikdy nenecháváme jídlo,
- vyčistíme je přetíráním půlkou citrónu a hrubou kuchyňskou solí.
A do třetice nádobí cínové:
- skvrny z cínových nebo pocínovaných nádob odstraníme roztokem boraxu (psala jsem o něm v 1. díle) v poměru 25 gramů na jeden litr vody a přidáme trochu čpavku. Předmět v tomto roztoku umyjeme a potom ještě opláchneme čistou vodou.
Oblek
Lesklá místa na oblecích odstraníme tak, že je potřeme směsí čpavku a vody a necháme vypnuté zaschnout. Tak nám bude oblek k naší spokojenosti sloužit ještě dále, dokonce i potom, co již dávno vyšel z módy.
Plíseň
Plíseň najdeme na předmětech vyrobených z kůže, na zdech i jinde. Zápach z plísně odstraní formalín. Plíseň z bílých a stálobarevných látek vyčistíme slabým roztokem peroxidu vodíku, do něhož přidáme několik kapek čpavku. V létě potřeme skvrny za mokra mýdlem nebo některým saponátovým přípravkem a pak je na slunci vybělíme. Čistíme vždy po obou stranách, a nakonec látku důkladně vymácháme. Skvrny od plísně na plátnu lehce odstraníme tak, že plátno vypereme ve vodě s přidáním soli a čpavku a necháme uschnout na sluníčku.
Rozmarýna
Rozmarýna, rozmarýn či rozmarýnek bývala vždy jednou z nejoblíbenějších květin. I vy si ji jistě oblíbíte, zvláště použijete-li čerstvé i sušené lístky ke kořenění masa, drůbeže, omáček a salátů, které získají skutečně pikantní chuť.
Řepa červená
Tato zelenina, používaná většinou naložená, nechává nádherné a těžko odstranitelné skvrny. Odstraníme je mýdlovým roztokem s přidáním čpavku (u barevného hedvábí čpavek vynecháme), na bílém ubruse odstraní skvrny kašička z odbarvovače Duha, kterou naneseme na potřísněné místo a necháme působit. Potom ubrus v několika vodách dobře vymácháme. Na barevných ubrusech a tkaninách můžeme skvrnu přečistit rozkrojeným citrónem či potřít velmi zředěným roztokem čpavku (v poměru 1:5) a pak vyprat saponátem.
Sůl (nad zlato)
Sůl čistí korále, mosaz, nádobí, sklo, výrobky ze slámy, slonovou kost, vany, zeď, čistí a oživuje kokosové rohože. Čistí skvrny od čaje, krve, piva, rzi, sazí, červeného vína, žloutku, odstraňuje skvrny po žehlení. Zabraňuje kapání svíčky, odstraňuje zápach ze spáleného masa, mléka a tuku, oživuje barvy koberců a záclon, pomáhá při ukládání kožešin na zimu, používá se k tmelení litiny a k nakládání vajec. Jak je vidět, je použití soli dostatečně široké, a to jsme ještě neuvedli její „hlavní oblíbené použití“ – solení silnic a chodníků proti námraze a sběhu. Aby nám sůl nezvlhla a nezhrudkovatěla, přidáme do slánky pár zrnek hrachu nebo rýže, které všechnu vlhkost převezmou do sebe.
Šafrán
Je-li něčeho jako šafránu, není toho moc. Příliš toho nebude ani v tomto hesle. Šafrán, oblíbené koření staročeské kuchyně, vždy dával pěknou barvu moučníkům a kořenily se jím také masité pokrmy. Neměli bychom to někdy zkusit také?
Dnes končím u Š. A jako pokaždé přeskakuju. Příště se podíváme například na termosku, uzeniny, vápno, yzop, zrcadlo a žvýkačku. Možná, že jsou některé pojmy pro dnešní mladší generaci tak trochu historické, ale není od věci se čas od času ohlédnout a podívat, jak se, co dělalo dřív. Mnohé rady jsou totiž využitelné napříč generacemi…