Pálení žáhy se odborně nazývá pyróza. Jedná se o zvláštní bolest v hrudníku a v krku, kterým se může přidat i bolest žaludku. Hlavní příčinou pálení žáhy může být nadměrný stres, nedodržování pitného režimu a hlavně nezdravý jídelníček. Některá jídla zvyšují riziko pálení žáhy. Jsou to převážně mastná a tučná jídla. Konzumace mléčných výrobků by měla být přiměřená. Káva, energetické nápoje, alkohol a pikantní jídla mohou podporovat tvorbu žaludečních šťáv a proto zvyšují riziko vzniku pálení žáhy. K potlačení pálení žáhy postačí pár jednoduchých triků.
Aloe Vera
Tato rostlina je známa svými blahodárnými účinky, avšak věděli jste, že dokáže účinně ulevit od pálení žáhy? Zázračný gel z aloe obsahuje mnoho cenných látek, které potlačují pálení žáhy. Zkuste její přírodní extrakt, který je k dostání v lékárnách, nebo čaj.
Čerstvý zázvor
Hlavním účinkem zázvoru je podpora trávení. Díky této schopnosti dokáže včas zabránit i silnému pálení žáhy. Navíc má silné protizánětlivé účinky, proto působí jako prevence proti vážným chorobám.
Bazalka
Tato jemná bylinka také dokáže ulevit od pálení žáhy. Nejvíce pomůže ve formě čaje. Vylouhované lístky bazalky pustí své cenné látky, které se postupně dostanou do žaludku a střev, kde je tělo zpracuje.
Kurkuma
Další surovina, která dokáže účinně odbourat pálení žáhy. Jedná se o exotické koření. Napomáhá v procesu trávení a především pomáhá obnovit sliznici jícnu, která se postupně poškozuje pálením žáhy. Rozmíchejte si ve skleničce vody lžičku kurkumy a vypijte to.
Hořčice
Ačkoliv to pro někoho může znít neuvěřitelně, tak hořčice také dokáže ulevit od pálení žáhy. Hořčice má schopnost neutralizovat překyselení žaludku a tím pádem dokáže zabránit pálení žáhy. Postačí sníst buď samotnou lžíci plnotučné hořčice anebo si ji rozmíchat ve vodě a vypít.