Švestková mánie je tady. Zkuste likér i pečená povidla!

27.8.2019
Zaz

Knedlíky, to je opravdová klasika. Jak je udělat zdravě a lehce?

200 gramů krupičky
polovina měkkého tvarohu
dvě vejce
špetka soli
cukr
švestky
tvaroh na strouhání
máslo

švestky, ovoce

Švestky, hrušky i ostružiny zadarmo. Praha nabízí ovoce ze svých sadů

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli na sníh, poté do nich přidáme krupičku, tvaroh a žloutky, těsto by mělo být vláčné. Kdyby nestačila krupička, přisypeme. Poté klasicky do těsta balíme švestky tak, aby byly jen potažené těstem. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu, vkládáme knedlíky a vaříme, dokud nevyplavou.

Poté sypeme cukrem, tvarohem a poléváme rozpuštěným máslem. Dobré je knedlíky posypat tako skořicovým cukrem nebo mletým mákem s cukrem jako šišky.

Pečená povidla

3 kila švestek
kilo cukru
sklenice
slivovice

Tento recept ocení každý milovník této sladké pochoutky. Švestky důkladně umyjeme, vypeckujeme, vložíme do pekáče nebo na plech, zasypeme cukrem a vložíme do trouby. Můžeme je také polít trochou slivovice. Pečeme, dokud z nich nedostaneme všechnu šťávu. Poté švestky rozmixujeme ve větší nádobě ponorným mixérem a dáváme do sklenic, pro jistotu sterilujeme – zavařujeme.

10 tipů pro kosatce na podzim. Stříhat, nebo ne? A co ještě, aby napřesrok bohatě kvetly?

Švestkový likér

Švestky pořádně umyjeme a pro jistotu také vypeckujeme, ať tam nemáme červíky. Do pětilitrové sklenice naskládáme švestky, budou jich tak dva až tři litry. Zasypeme kilem cukru a zalijeme litrem rumu. Necháme stát cca měsíc. Stočíme likér, švestky potom lze používat do zmrzlinových pohárů nebo do nejrůznějších koláčů a dalšího pečiva.

 



Nepřehlédněte