Každý z nás to někdy zažil. Každému určitě zplesnivělo jablko, nebo třeba okurka. Věděli jste že tomu lze předcházet? Plísně jsou houby, bývají bílé, ale i barevné a naše potraviny se do nich kolikrát doslova obléknou.
Neokrajujeme
Plísně navíc potravou „prolezou“ takže, zvláště v případě třeba měkkého ovoce, zeleniny nebo salámů, není možné takové jídlo dále konzumovat. My totiž něco sice vidíme pouhým okem, podhoubí je ale mnohem hlouběji.
Plíseň v podstatě recykluje odpad. I houby v lese slouží k tomu, aby rozkládaly například spadané dřeviny jehličí a podobně. V domácnosti jim ale můžeme zabránit v tom, aby vůbec vznikaly a ochránit tak všechno co máme v ledničce nebo špajzce.
Zbytky je ideální zamrazit
Jasně, první rada je nenakupovat moc do zásoby a všechno tedy pěkně zavčasu zkonzumovat. Je zapotřebí udržovat čistotu tam, kde jídlo skladujeme, ať je to lednice nebo špajz. Spóry plísní se totiž dobře šíří.
Ledničku musíme pravidelně čistit. Alespoň jednou za dva měsíce ji vymyjeme octovou vodou. Čistící prostředky jako hadr a houbička pravidelně vyhazujeme a nahrazujeme novými. Vše, co by se mohlo kazit, dáme do chladu. Všechny nádoby, ve kterých něco skladujeme musí dobře těsnit. Pokud máme zbytky, neměly bychom je schovávat bůh ví jak dlouho. Týden už je moc. Když víme, že něco nesníme, tak je ideální navařenou potravu zamrazit na horší časy.