Vánoce u šéfkuchaře Jana Schánila: Naučte se netradiční recept na vánočního kapra, příště se může hodit

Pokud jde o vánočního kapra, existují stovky receptů, jak ho co nejzajímavěji a nejchutněji připravit. Poněkud netradiční recept nabízí šéfkuchař Jan Schánil, kterého jsem vyrušil při přípravě štědrovečerního menu a hned se ho zeptal:

Pane Schánile, co pro Vás znamenají Vánoce?

„Především svátky klidu a pohody s rodinou a těmi, které mám rád,“ říká Jan Schánil, šéfkuchař hotelu Vienna House Diplomat Prague v Dejvicích. Zkušený kuchař, který v zahraničí pracoval mimo jiné i pro Gordona Ramsayho, byl i při otevírání jeho první restaurace v Irsku v Ritz Carlton.

FOTO: Třeboňský kapr s paprikovým coulis a sezónní zeleninou podle Jana Schánila

Třeboňský kapr s paprikovým coulis a sezónní zeleninou podle Jana Schánila - Jan Schánil, šéfkuchař, koláž, kaprTřeboňský kapr s paprikovým coulis a sezónní zeleninou podle Jana Schánila - recept, kapr, Jan Schánil, jídlo (1)Třeboňský kapr s paprikovým coulis a sezónní zeleninou podle Jana Schánila - recept, kapr, Jan Schánil, jídlo (2)Třeboňský kapr s paprikovým coulis a sezónní zeleninou podle Jana Schánila - Jan Schánil

I letos bude připravovat pro hotelové hosty sváteční menu a zdůrazňuje, že „nic nepotěší více, než radost a překvapení, které jim vykouzlíte na tváři vašim jídlem, a to nejen o Vánocích.“ A co bude mít na štědrovečerním stole on sám? „U nás doma se bude na Štědrý den podávat tradiční menu, tedy kapr, řízek, bramborový salát, rybí polévka a také mnoho vánočního cukroví. Jídlo pokaždé vaříme všichni společně, je to takový náš společný rodinný „teambuilding,“ přibližuje. A pro čtenáře časopisu Náš REGION přidává recept na svátečního kapra.

V Průhonicích se slavil příchod Vánoc hudbou i zpěvem. Co nám prozradil Michal David?

Třeboňský kapr s paprikovým coulis a sezónní zeleninou podle Jana Schánila

Očištěný filet z kapra zbavíme kůže, nakrájíme na porce, osušíme, osolíme, opepříme a opečeme na přepuštěném másle. Během pečení přidáme stroužek česneku a pár kapek citronové šťávy.

Na bylinkovou krustu rozmixujeme petržel společně s bílým toustovým chlebem, parmezánem a dochutíme mořskou solí a čerstvým pepřem. V takto připravené krustě obalíme hotový filet a zlehka zapečeme pod grilem.

Paprikové coulis připravíme tak, že na olivovém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou červenou papriku, přidáme posekaný česnek a vše zalejeme smetanou, dochutíme solí a čerstvým pepřem.

Omáčku svaříme na polovinu, rozmixujeme do hladka a na zjemnění přidáme oříšek kvalitního másla.

Červenou řepu upečeme s olivovým olejem a tymiánem, po vychladnutí nakrájíme na kostičky, které na másle při podávání ohřejeme a dochutíme kapkou sherry. Brambory uvaříme v zeleninovém vývaru se špetkou šafránu. Květák nakrájíme na tenké plátky, které uvaříme metodou sous vide. Nebo růžičky květáku můžeme zblanšírovat v zeleninovém vývaru. Červenou cibuli nakrájíme na silnější kroužky. Na pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme máslo sůl a pepř a bílé víno vše svaříme a do tohoto základu přidáme cibulové kroužky, které krátce podusíme.

FOTO: Třeboňský kapr s paprikovým coulis a sezónní zeleninou podle Jana Schánila

Třeboňský kapr s paprikovým coulis a sezónní zeleninou podle Jana Schánila - Jan Schánil, šéfkuchař, koláž, kaprTřeboňský kapr s paprikovým coulis a sezónní zeleninou podle Jana Schánila - recept, kapr, Jan Schánil, jídlo (1)Třeboňský kapr s paprikovým coulis a sezónní zeleninou podle Jana Schánila - recept, kapr, Jan Schánil, jídlo (2)Třeboňský kapr s paprikovým coulis a sezónní zeleninou podle Jana Schánila - Jan Schánil

 

 

Dnes, 11:15
Vesnický šaman a léčitel je skutečně nervózní. To se mu už nestalo dlouhá léta. Jeho...
Dnes, 06:47
Když se Ondřeje Gregora Brzobohatého ptám, co ho v posledních měsících zaměstnává, okamžitě začíná chrlit...
Dnes, 06:30
Komerční článek
SMART REGION CHCETE SE ZVIDITELNIT NEBO PROPAGOVAT SVÉ PRODUKTY V REGIONECH ČR​? Nabízíme Vám Reklamní...
Dnes, 06:30
Komiks je specifickým uměleckým médiem často označovaným jako deváté umění. Jeho hlavním znakem je chronologicky...
Včera, 19:09
Na farmářském trhu mangold určitě nepřehlédnete. Velké zelené listy s krásně barevnými řapíky, které mohou...
Včera, 14:48
Oblíbené prázdninové destinace se pomalu otvírají Čechům. Jak padají čísla nakažených, tím více se otvírá...
Včera, 14:12
Strategií České republiky je postupně snižovat počet očkovacích center a navyšovat kapacity center velkých.
Včera, 10:10
Konečně! Po tvrdých lockdownech a tvrdých vládních opatření se začínají pomalu otevírat naše hrady a...
Včera, 06:41
„Doufám, že mě Werich nebude chodit strašit,“ směje se Václav Kopta ještě před tím, než...
Včera, 04:44
Naše tělo i psychika dostaly během zimy zabrat bez ohledu na to, jestli jsme prodělali...
Včera, 04:36
Neofunkcionalistická budova, která Praze přinesla veliký věhlas, slaví čtyřicáté narozeniny. I díky ní se Praha...
Reklama