Nezahrnujme semena
První starostí zahrádkáře před novou sezonou je zajistit si nejen osivo, ale také kvalitní výsevní substrát s nižším obsahem živin. Semena sladkých paprik sejeme v únoru a v březnu, velmi pálivé papriky již v lednu.
Při výsevu je důležité semena příliš nezahrnout, ztížilo by jim to klíčení. Zasypeme je jen lehce jemným substrátem. Papriky jsou při samotném klíčení náročné na poměrně stálou teplotu, ideální je 25-30 stupňů Celsia. Okenní parapet s nevyrovnanými denními a nočním i teplotami není příliš vhodný, semena navíc k prvotnímu klíčení světlo nepotřebují. V této fázi je především důležité udržovat rovnoměrnou vlhkost substrátu.
Dostatek světla a střídání teplot (denní 20, noční 15 stupňů Celsia) zajistíme rostlinkám až ve chvíli, když se objeví děložní lístky. A jakmile se objeví první pravý lístek, pikýrujeme je do samostatných květináčů. Zaléváme pravidelně 2-3 x týdně, ale dáváme přitom pozor na přemokření, substrát by mezi zálivkami měl proschnout.
Nárazové zalévání
Do nevytápěného skleníku papriky vysazujeme v polovině dubna, na záhon pak v polovině května. Sazenice alespoň týden před výsadbou otužujeme. Důležitá je volba konkrétního stanoviště – mělo by být slunné, s výživnou půdou a chráněné před průvanem. Paprikám prospívá pěstování na černé netkané textilii, díky níž se lépe prohřívá půda, snadnější je pak i pletí. Při něm je třeba mít na paměti, že rostliny mají mělké kořeny, takže by je hrubá okopávka mohla výrazně poškodit. Papriky rovněž nemají rády slehlou půdu, proto se snažíme, abychom ji kolem jednotlivých rostlin příliš neušlapali. Po výsadbě je vydatně zaléváme, čímž zajistíme, že se sazenice ujmou a plody se budou dobře vyvíjet. Mezi zálivkami však necháme substrát proschnout, aby se vzduch dostal ke kořenům. Jakmile rostliny dosáhnou výšky 25-30 cm, poskytneme jim oporu systémem provázků a kůlů, zajistíme tím, že se v budoucnu pod tíhou plodů nezlomí.
V průběhu vegetace je důležité paprikám nabídnout dostatek živin. Pozor je třeba si dát především na akutní nedostatek přijatelného vápníku, který se projevuje suchou hnilobou plodů. Zavlečení různých viróz se bráníme pravidelnou kontrolou rostlin a okamžitou likvidací jejich přenašečů – mšic, svilušek, třásněnek a kříšťů.
Škůdci a choroby
Jestliže se v porostu paprik vyskytne hnití plodů nebo umírání větví či dokonce celých rostlin, prakticky vždy je to následkem chyby při pěstování, jíž může být nevhodný výsevní postup, příliš mokrá půda, přílišná vlhkost vzduchu v místnosti pro rychlení nebo větší mechanické poškození rostlin při výsadbě a vysazování. Plody průběžně a pravidelně sklízíme, abychom zajistili další násadu. Plody neodlamujeme, ale stříháme nůžkami či odřezáváme – jinak hrozí odlomení celých větví, a tím i vznik rány pro vstup infekce. Proto je vhodné po sklizni intenzivně větrat, aby případné rány díky nižší vzdušné vlhkosti rychleji zaschly.
Vybíráme odrůdy
Raný a mimořádně výnosný hybrid Elinor F1 se hodí pro rychlení ve sklenících a fóliovnících. Plody světle zelené barvy mají pevnější slupky, a tak jsou vhodné i ke skladování.
Raná odrůda Fionela je výnosná a hodí se k pěstování na poli. Rostliny jsou středního vzrůstu, plody váží kolem 130 g a jsou vhodné pro přímou konzumaci i ke konzervování.
Raná odrůda Ilika je vhodná pro polní pěstování. Má tlustostenné jablíčkové plody, je pálivá a zraje ze žluté a světle červené.
Další raná polní odrůda Viki Zel vyniká velmi dobrým zdravotním stavem, plody jsou tlustostěnné o hmotnosti i 150 G. Vysoký výnos a výborné chuťové vlastnosti jsou velkou předností odrůdy Amy, která se tak řadí k nejžádanějším odrůdám. Raná polní odrůda Blava je nižšího vzrůstu, její bohaté olistění dobře kryje plody. Vhodná je i do fóliových krytů, kde dává vysoký výnos žlutých plodů vhodných i ke konzervaci.
Tři hybridy Rubrika F1 (červená) Gelby F1 (žlutá) a Oreny F1 (oranžová) jsou vhodné k pěstování ve fóliových krytech a sklenících. Jejich plody jsou velké a šťavnaté, mají hrubou stěnu a doporučuje se sklízet je dobře vyzrálé.
Pro sterilaci je ideální kapie Lydia, jejíž dužina neměkne ani po tepelné úpravě.