Medvědí česnek je oblíbený v kuchyni, ale i jako léčivá bylina. Obsahuje vitamín C a řadu dalších pro naše zdraví prospěšných látek. Jeho vůně a chuť je podobná domácímu česneku, jen není tak agresivní a pro citlivější osoby i vhodnější. Než si prozradíme, jak medvědí česnek zpracovat a používat, je vhodné si připomenout jeho léčivé účinky.
Vypěstujte si česnek doma
Tento divoce rostoucí druh česneku je přírodním antibiotikem, antioxidantem a bylinou, která dokáže snížit krevní tlak a podporuje trávení. Rostlina má charakteristickou vůni. Tu způsobuje silice, která obsahuje síru a má antiseptické vlastnosti. Tou nejúčinnější látkou je allicin, který ale vzniká až při mechanickém poškození česnekových buněk rozříznutím a rozmačkáním. Tím se uvolní enzym, který přeměňuje neaktivní sloučenina alliin na allicin. Allicin likviduje škálu bakterií, plísní, virů a kvasinek.
Jde o vytrvalou rostlinu s podzemní cibulkou, která je sice také jedlá, ale tak malá, že se v podstatě nepoužívá v kuchyni. Na začátku květu a těsně před vykvetením se používá nať. V létě pak listy uvadnou a rostlina se zatahuje do země. Česnek roste podél vodních toků a prostě tam, kde je vlhko. Abychom neničili jeho populace v přírodě, je lepší ho pěstovat. Medvědí česnek můžeme pěstovat v záhonku někde ve stínu, kde je dostatek vlhkosti nebo v květináči. Použijeme kvalitní zahradnický substrát. Semena se dají bez problémů sehnat na trhu nebo od někoho, kdo česnek už pěstuje si vezmeme brzy na jaře malé rostlinky. Později se těžko ujme, protože rostlina je choulostivá na nedostatek vody a vadí ji, pokud není pořádně zakořeněná, slunce a teplo. Když na záhonku najdeme ideální místo, kde se česneku bude dařit, bude se každoročně rozrůstat a my budeme mít co sklízet.
Využití v kuchyni
Pochopitelně, že česnek, podobně jako jiné léčivky a bylinky, je nejlepší čerstvý. Klasikou je namazaný krajíc chleba máslem a posypaný čerstvě nasekanou česnekovou natí. Hodí se i do polévek jako ostatní zelené bylinky. Pokud chcete medvědí česnek využívat i mimo sezónu, nejlepším způsobem je nať zamrazit. Sklizené listy operte, nechte okapat a pak naskládejte k sobě, rukou je namačkejte k sobě, vložte do sáčku a dejte do mrazáku. Pak stačí rozbalit a odkrájet potřebné množství třeba do polévky. Sušit se česnek v kuchyni nedá, protože sušením ztrácí účinné látky a nať nevzhledně zhnědne. Průmyslově se to dělá poněkud složitějším způsobem. Pro další využití si ale můžete připravit pesto.
Předtím, než se ale pustíte do sběru česneku v přírodě mimo chráněné lokality, mějme na paměti, že je možná záměna. Medvědí česnek si laik na první pohled může splést s listy konvalinek. Ty jsou ale jedovaté. Rada je jednoduchá – když list česneku promnete mezi prsty, ucítíte jemnou česnekovou vůni.
Pesto z medvědího česneku
Pokud máte dostatečnou úrodu česnekové nati, připravte si z něj pesto, které vám v ledničce vydrží několik měsíců. Budete potřebovat asi 200 g česnekové natě, 20 ml kvalitního oleje, 50 g parmazánu, 10 g sezamového semínka a 2 g soli. Omytou nať společně s olejem vložte do mixéru a jemně mixujte. Poté přidejte parmazán, sůl a sezamové semínko. Pár vteřin mixujte a pak vložte do skleniček a zalijte ještě troškou oleje, uzavřete a vložte do lednice. Někdo nepoužívá parmazán a místo sezamových semínek používá kešu oříšky nebo vlašské ořechy či loupaná slunečnicová semínka.