S popálením kopřivou má zkušenosti snad každý z nás. A jistě mi dáte za pravdu, že to není vůbec příjemné. Málokdo však tuší, že popálení kopřivou je zdravé, protože prokrvuje organismus.
Listy kopřivy dvoudomé, jak rostlinu nazývají botanici, jsou bohaté na chlorofyl a vitaminy B 2 a C. Najdeme v nich i hořčík a kyselinu mravenčí i octovou. Tyto látky příznivě ovlivňují metabolismus a chudokrevnost. Listy kopřivy též pomáhají při chorobách jater, žlučníku či ledvin, podporují činnost slinivky a vaječníků. Léčí i nemoci a záněty močových cest. Zmírňují kornatění cév a jsou významným zdrojem železa.
Kopřiva roste prakticky všude, a tak není problém si ji natrhat. Můžeme ji sbírat od jara do září, i když největší obsah léčivých látek má přibližně do poloviny května. Jen ji netrhejte ve znečištěném prostředí, např. v blízkosti silnic.
S kopřivou lze v kuchyni doslova kouzlit. Velikonoční nádivka je klasika, ta napadne asi každého. Kopřivu můžeme přidat i do polévky nebo ji upravit jako špenát, který je stejně chutný jako ten klasický. Hrst spařených a nadrobno nakrájených kopřivových listů můžeme přidat do bramboráků. Vyzkoušejte třeba některý z těchto receptů.
Bramborová polévka s kopřivami
300 g brambor, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 hrsti kopřivových listů, 1 menší mrkev, 50 g másla, sůl, kmín, 1 žloutek, 100 ml smetany
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky. Obojí zesklovatíme na másle, přidáme brambory a mrkev nakrájenou nadrobno nebo nastrouhanou na hrubém struhadle. Osolíme a zalijeme vývarem nebo horkou vodou. Přidáme spařené a nakrájené kopřivové listy a necháme přejít varem. V samém závěru vaření přidáme vajíčko rozmíchané ve smetaně, osolíme a ochutíme kmínem.
Kopřivový špenát
talíř nasekaných kopřivových lístků, 2 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 dl mléka nebo dvě kostky taveného sýra
Kopřivy opláchneme pod tekoucí vodou, spaříme a nasekáme nadrobno. V kastrolu rozpustíme máslo a na něm orestujeme dorůžova nakrájenou cibuli a česnek. Zasypeme moukou a opražíme. Přidáme omyté a nakrájené kopřivové listy. Zalijeme mlékem, osolíme a okořeníme vegetou. Místo mléka můžeme přidat dvě kostky taveného sýra, v tom případě nemusíme používat mouku.
Kopřivové brambory
1 kg brambor, cibule, 2 stroužky česneku, talíř nasekaných kopřiv, sůl, pepř
Brambory uvaříme do poloměkka, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Kopřivy spaříme a nasekáme nadrobno. Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek opečeme na oleji, přidáme lístky kopřiv a nakonec plátky brambor. Restujeme asi 15 minut, osolíme a podáváme jako přílohu k masu.
Kopřivový sirup
100 snítek mladých kopřiv, ke kterým můžeme přidat i pár pampeliškových květů, 2 litry vody, 100 g kyseliny citronové, 2-3 důkladně omyté citrony, 2 kg cukru
Snítky kopřiv, nakrájené citrony a kyselinu citronovou vložíme do sklenice, zalijeme vodou a necháme 24 hodin louhovat. Občas zamícháme. Přecedíme přes plátno, svaříme se 2 kg cukru a hotový sirup naplníme do lahví. Užíváme dvakrát denně po jedné lžíci. Naředěný vodou či minerálkou chutná sirup jako osvěžující nápoj.