Aktuálně: Virózy útočí, černý česnek táhne do boje. Připravíte si ho i sami

10.10.2019
Redakce
Další fotky

Princip je jednoduchý. Obyčejný bílý česnek se stane černým česnekem a získá tak všechny ty podivuhodné vlastnosti díky fermentaci, tedy kvašení, které by mělo probíhat po dobu 10 dnů za teploty 60 °C, aniž by česnek vyschnul.

Bez receptu. Přírodní antibiotika máte ve své kuchyni, která to jsou?

V praxi tedy vybereme krásné, pravidelné, celé, neporušené a ničím nenapadené hlavičky česneku, očistíme je a zabalíme každou zvlášť, nebo i všechny dohromady do alobalu, třeba i dvojitého. Takto připravený česnek naskládáme do nádoby, ideálně vzduchotěsné nebo co možná nejlépe utěsněné, např. omotané potravinářskou fólií, a zajistíme pro ni na 10 dní stálý zdroj tepla např. vložením do trouby. Česnek v alobalu lze také vložit do jogurtovače, který není nic jiného, než fermentační nádobou. Pokud je možné na daném přístroji nastavit vlhkost, nastavíme 90 %. Zřejmě by k výrobě černého česneku šla využít i domácí líheň a nepochybujeme o tom, že český kutil je schopen i sám nějaké zahřívací zařízení sestrojit.

Jak na nachlazení bez prášků. Zkuste nejdřív babské rady

Hotový černý česnek by měl mít tužší rosolovitou strukturu a chuť připomínající karamel, čokoládu či melasu doprovázenou kyselým náznakem octa a ovocnými aromaty. Jak přesně bude chutnat ten váš, záleží na použité surovině. Ideální je samozřejmě česnek v bio kvalitě nebo váš vlastní ze zahrádky.

A jak je to s užíváním? Výborné je to, že jde vlastně o potravinu, a tak nehrozí předávkování. Udržovací dávka je jeden stroužek denně, v době rým, viróz a nachlazení je záhodno tento počet preventivně zvýšit. Takové tři stroužky denně určitě nikomu neuškodí. Při prvních příznacích infekce zkuste nárazovou dávku tří stroužků najednou.

FOTO: Černý česnek

Černý česnek - Peeled_Black_GarlicČerný česnek - Black_garlicČerný česnek - downloadČerný česnek - One_clove_garlic_and_one_clove_black_garlicČerný česnek - SONY DSC
Další fotky
Černý česnek - GarlicBasketČerný česnek - 970px-Garlic_plate_no_6_bv73c1191_bk128b698_crop

Pokud vás neosloví černý česnek samotný, použijte ho jako kuchyňskou surovinu. Vyzkoušejte, jak se dá zakomponovat do různých pomazánek, dipů, sendvičů a obložených chlebů, v teplé kuchyni patří do receptů asijské kuchyně, doporučuje se do omáček, ke kuřeti, třeba pečenému, rybám a mořským plodům. Doslova jako s módní a trendovou záležitostí se s ním dnes setkáte i ve špičkových restauracích.

 



Nepřehlédněte