Cuket jsou právě teď plné záhony! Co všechno si z nich můžete uvařit?

23.8.2021
Marcela Nejedlá

Herečka Jana Štěpánková a její manžel režisér Jaroslav Dudek se v té době bavili tím, že zapíchli nůž mezi stránky kuchařky a recept, který na dané stránce našli, obměňovali s použitím cuket. Postupně receptů nasbírali a vytvořili tolik, že Jana Štěpánková dokonce vydala kuchařku s názvem Tak tady jsou ty slíbené recepty na cukety, paní Ehmová.

Určitě mají všichni své nejoblíbenější recepty na cuketová jídla, vždyť jen cuketové placky, cukeťáky, cuketové karbanátky či jak se jim kde říká, se připravují v nekonečném množství variant.  Strouhaná cuketa se nejrůzněji okoření, přidají se vejce nebo i mléko, zahustí se strouhankou nebo moukou, přidávají se bylinky, uzené maso nebo uzeniny, sýr a pak se buď smaží v oleji, nebo pečou v troubě.

A co třeba smažená cuketa? V trojobalu, nebo zkuste třeba v cibulovém těstíčku. Do misky rozklepněte vejce, osolte, případně přidejte bylinky (bazalku, petrželku, tymián či oregano), potom hladkou mouku a trochu mléka a rozmíchejte na těstíčko. Přisypte nastrouhanou cibuli. Cuketu nakrájejte na kolečka, obalujte v těstíčku a smažte dozlatova.

Oblíbené jsou také nejrůznější buchty na plech či bábovky, kterým strouhaná cuketa dodá vláčnost. Vynikající jsou i řezy Míša s cuketou. Těsto umíchejte z 400 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 400 g strouhané cukety, 3 vajec, 200 ml rozpuštěného másla nebo oleje, 1 prášku do pečiva, 3 lžic kakaa, lžičky skořice, případně trochy mléka, pokud je těsto moc husté. Nalijte na plech a pečte asi 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Na vychladlý korpus rozetřete krém utřený z 250 g másla, 500 g tvarohu, 160 g cukru a vanilky. Uhlaďte a polijte čokoládovou polevou – skvělá je třeba ze 3 tyčinek ledových kaštanů rozpuštěných se 100 g másla. Nechte vychladit a podávejte.

Zdroj: vlastní zdroj



Nepřehlédněte