Děti nejsou zvyklé na luštěniny ani hovězí. Proč školní jídelny vyhazují tolik jídla?

9.5.2018
Andrea Cerqueirová

Důvodů je mnoho, třeba ten, že některé děti nejsou zvyklé jíst mléčnou polévku, přičemž ale mléko se ve školních kuchyních musí hojně používat. Nebo jsou děti z domova zvyklé na různá dochucovadla. Anebo se před obědem zasytí colou.

Jelikož se ve školních jídelnách každý den celkově vyhodí 238 tun jídla, za což rodiče ročně zaplatí skoro 2,5 miliardy korun, zeptali jsme se ředitele a odborného garanta programu Skutečně zdravá škola Toma Václavíka, který vyzývá ke snižování plýtvání, jaké jídlo se vyhazuje nejvíc.

Skoro tři čtvrtiny Čechů podporují manželství i pro stejnopohlavní páry. A co adopci?

„Nedá se to říci obecně říct, v každé školní jídelně je to mírně jiné. V jedné jídelně děti neradi kuřecí maso, v jiné je zase velmi oblíbené. Někde děti vrací ryby, jinde s nimi mají kuchařky úspěch,“ uvedl pro Náš REGION. Následně přece jen trochu zobecnil: „Žáci nejsou z domova zvyklí jíst luštěniny, proto se hodně nedojídají a vyhazují. Hovězí maso je nepopulární, vepřové mají děti naopak rády.“

FOTO: Školní jídelny zbytky

Školní jídelny zbytky - MS_Seminko-losos-zdroj-MS-SeminkoŠkolní jídelny zbytky - MS_Seminko-polevka-zdroj-MS-SeminkoŠkolní jídelny zbytky - MS-Seminko-ilustracni-zdroj-MS-SeminkoŠkolní jídelny zbytky - jídlo 5 – foto ACŠkolní jídelny zbytky - jídlo 2 – foto AC

Nevydané pokrmy prakticky nejsou

A jak to v mateřských a základních školách řeší? Vyhazuje se to, co zůstane na talíři? Nebo to, co kuchařky a kuchaři dětem vůbec nevydají? „Vyhazuje se pouze to, co děti vrátí jako nedojedené. Nevydané pokrmy v podstatě nejsou, protože kuchařky předem ví, kolik dětí si jídlo na daný den objednalo a vaří se pouze tolik porcí,“ uvedl Tom Václavík.

Čím to vlastně je, že se tolik jídla vyhodí? Nevaří snad v jídelnách dobře, nebo děti prostě nejedí, jsou vybíravé…? „Příčin je spousta. Z naší zkušenosti vyplývá, že jídla jsou až na výjimky chutná, tedy chutnají dospělým, ale dětem ne. Není to tak, že by všechny děti nedojídaly, ale vždy se najde hodně těch, kterým oběd nechutná, nemají dostatečný hlad, nejsou zvyklé si v klidu sednout a sníst pokrm,“ odpověděl Václavík.

Jídlo k Potravinové bance

Půl milionu na lidi bez domova. Praha sponzoruje potravinovou banku, která rozdává jídlo potřebným

Děti někdy nad jídlem ohrnují nos

Připomněl, že jídelny musí vařit podle tzv. spotřebního koše, který je nutí používat mimo jiné hodně mléka. „Děti nejsou zvyklé jíst mléčnou polévku, omáčku na mléčném základu a zapít to sklenicí mléka. Také v některých rodinách se dětem nevštěpují zásady zdravého stravování, když pak jídelna uvaří zdravý oběd, žáci ohrnou nos. Jsou totiž zvyklí na výrazné chutě dochucovadel, používaným v různých potravinách, jako třeba smažené brambůrky a podobně,“ řekl.

Balené vody jsou horší než voda z kohoutku. Víte, které škodlivé látky obsahují?

S tím, že na svačinu mívají děti třeba kolové nápoje, které je zasytí, takže pak v poledne nemají hlad. „Hlad přijde až když jdou z družiny domů, takže se zasytí ve fast food restauracích nebo si v prodejně koupí kolový nápoj a čipsy,“ dodal.



Nepřehlédněte