Jak nakrájet slaninu nebo jak na studené máslo. Tipy a triky do kuchyně

Pořád je se co učit, a tak se mohou leccos dozvědět jak začínající hospodyňky, tak ostřílení kuchaři.

Studené máslo

Když potřebujeme podle receptu změklé máslo, ale zapomněli jsme si ho včas z lednice vytáhnout, ještě není nic ztraceno. Můžeme ho nastrouhat na struhadle, ideálně na prkénku, na které jsme položili pečicí papír. Z něj ho totiž snáz sesuneme. Nebo můžeme dát máslo mezi dvě folie či do silného sáčku a tlouct do něho válečkem.

Na zázvor platí lžička

Oddenek zázvoru se nejsnáze oloupe ne nožem, ale čajovou lžičkou. Pokud máme citlivější kůži, vezmeme si rukavice a chráníme si oči, jelikož zázvorová šťáva pěkně štípe.

Na chřipku platí zázvor. Proč ale nepatří do čaje s citronem?

Jak ohřát jídlo v mikrovlnce

Často se stává, že si chceme v mikrovlnce ohřát jídlo, ale je uvnitř studené a na okrajích vroucí. Rovnoměrnějšímu ohřátí pomůžeme, když jídlo uspořádáme do kruhu. Když ohříváme různorodé suroviny na jednom talíři, je lepší dát ty s vysokým obsahem vody doprostřed, protože se ohřívají rychleji.

Citronová šťáva

Abychom z citronu dostali maximu, je dobré ho silou poválet po desce, pak rozříznout a vymačkat. Než si schovávat brzy oschlou půlku na pozdější dobu, je lepší vymačkat celý citron a šťávu nalít do malé lahvičky a skladovat v lednici nebo ji zamrazit v tvořítku na led.

Na chvíli do mrazáku

Krájet plátky slaniny není nic jednoduchého, kvůli tuku je kluzká. Proto ji dáme na chvíli zamrazit. Pokud chceme nastrouhat čokoládu – ať už na struhadle nebo z ní škrabkou nastrouhat hoblinky, rovněž ji necháme zmrznout.

Horká čokoláda každý den udrží srdce zdravé. Musí být ale kvalitní

Rychlé loupání brambor

Uvařené brambory nemusíte pracně loupat. Stačí je ještě horké vložit do mísy se studenou vodou a ledem. V ledové lázni půjdou slupky dolů samy.

Jak napravit spálenou omáčku

Nepříjemnou chuť v omáčce zneutralizujete tak, že ji povaříte s bramborem. Stačí deset minut, pak brambor vyndejte a vyhoďte. Brambor připálenou chuť z omáčky nasaje.

Jak vyklopit bábovku

Nedaří-li se vám upečenou bábovku vyklopit, přiklopte na povrch formy rovný talíř a formu obraťte. Pokud se ani poté bábovka nevyklopí, namočte utěrku do studené vody a povrch formy jí zchlaďte. Bábovka se snadno odlepí od formy a nepotrhá se.

Slané koláče. Chutný oběd, večeře nebo svačina na výlet i pohoštění na party

Jemný sníh z bílků

Jestliže chcete šlehání urychlit, přidejte do bílků špetku soli, kapku citronové šťávy nebo jablečného octa. Pokud do bílků přidáváte cukr již při šlehání, použijte extra jemný krupicový, který předem navažte a přidávejte ho postupně.

Včera, 17:31
O vztazích na dálku, partnerství, rozchodech, samotě, nevěrách i o čerstvém zamilování. O naději i...
Včera, 15:59
Pod jeho nehybnou, kamennou tváří, uplynulo již nezměrné množství vody. Více jak osm století hledí...
Včera, 14:20
Ptačí peří, složené z jednotlivých per, tělní pokryv ptáků, je velice podobným materiálem jako lidské...
Včera, 12:02
Má váš pes volný přístup na zahradu? Pokud mu život na ní chcete zpříjemnit, učinit...
Včera, 10:29
Jedním z nejvýznamnějších míst, na kterém skončilo mnoho nevinných životů během druhé světové války, byla...
2.8.2020
Zemětřesení lidstvo děsilo od nepaměti. Není asi zcela náhodou, že moderně pojatá věda o zemětřeseních,...
2.8.2020
Po roce 1989 se v této zemi spustila dokonalá keltománie. Není divu, do té doby...
2.8.2020
Lapač snů jsme si v dnešní době oblíbili hlavně jako dekoraci do ložnic a dětských...
2.8.2020
A také vleklá občanská válka. Ta první skončila 2. srpna 1997, další následovala dva roky...
2.8.2020
Konečně můžeme vařit venku! Na chatě, na chalupě, na zahradě, na čundru... Nabízíme vám několik...
Reklama