mapa regionů
zavřít mapu

Čerstvý, sušený, nakládaný i vařený, v čaji, polévce, guláši i pivu. Zázvor se dá použít takřka kdykoli a kamkoli. Tento mimořádně všestranný kořen nejenom dobře chutná, ale prospěje i vašemu zdraví. Zejména v období chřipek se vyplatí po něm sáhnout.
Čínská medicína zná zázvor už více než dva tisíce let. Číňané dokonce říkají, že kdo jí tuřín v zimě a zázvor v létě, ten nepotřebuje lékaře. V našich podmínkách si na zázvor většinou vzpomínáme zejména naopak právě v zimě, kdy chceme prohřát tělo a zvýšit jeho obranyschopnost.
- Věděli jste, že: Naši slovenští sousedé říkají zázvoru ďumbier a pojmenovali tak i nejvyšší vrchol Nízkých Tater.
Do Evropy se zázvor dostal s pádem Římské říše, dovezli jej k nám kočovní arabští obchodníci. Už během středověku se stal tak oblíbený, že se společně s pepřem zařadil mezi nejpoužívanější druhy koření. Pro zajímavost v Anglii libra sušeného zázvoru měla stejnou hodnotu jako jedna ovce. Dnes je naštěstí zázvor mnohem dostupnější, jako dochucovadlo a přírodní léčivo ale stejně oblíbený.
Zázvor je přírodní antibiotikum a společně s medem tvoří jedinečné kombo v boji proti chřipce a nachlazení. Jenom ten citron, kterým si zejména Češi čaj vylepšují, je tam navíc. Alespoň tedy podle tradiční čínské medicíny. Ta totiž pracuje s energií potravin a zkoumá, které tělo zahřívají a které naopak ochlazují. Při nachlazení tělo dokonale prohřeje právě zázvor. Citron by jej v tu samou chvíli zase měl tendenci zchladit. Proto čínská medicína jejich míchání nedoporučuje.
Čaj ze zázvoru připravíte jednoduše. Zázvor nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na tenké plátky. Jedna polévková lžíce stačí na půl litru studené vody. Přidejte kousek skořice a dva hřebíčky a vařte asi deset minut. Chvíli počkejte a podle chuti doslaďte medem.
Z obchodu si přineste zázvor co nejčerstvější. Sáhněte raději po menších oddencích, ty velké a silné mají tendenci dřevnatět. Chuť zázvoru bývá popisována jako velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní.
Zázvor se používá na tisíce různých způsobů. Můžete z něj připravit nepřeberné množství sladkých i slaných pokrmů: perníčky, guláš, dobře se hodí k pečení masa, ale využívá se i k dochucení piva nebo limonád. Růžový nakládaný zázvor znají především milovníci sushi, protože neutralizuje chuť mezi pojídáním jednotlivých rolek.
Ani se zázvorem se to ale nesmí přehnat. Denní množství zázvoru by obecně nemělo přesáhnout jeden gram v sušené formě a čtyři gramy v čerstvém stavu. Nevhodný je pro děti do dvou let a diabetiky.