Každá, úplně každá ryba je skvělá na másle. Kapr není žádnou výjimkou. Navíc je tento recept velmi snadný a rychlý.
Kapr pečený na másle
Ingredience:
Kapří podkovy, které ještě přepůlíme
sůl
pepř
kmín
citron
máslo
Podkovy naskládáme na plech, pokapeme citronem, osolíme, opepříme, okmínujeme, poklademe slabými plátky másla a při teplotě 180 stupňů pečeme. Hotovo je za cca 15-20 minut.
Kapr s perníkovou krustou
Ingredience:
kapr s kůží 4 porce
sůl
pepř
máslo 2 plus 4 lžíce
strouhaný perník 5 lžic
cukr nebo med 1 lžička
Dvě lžíce másla rozpustíme a položíme na něj jednotlivé kousky kapra kůží dolu, opékáme dokud nám maso nezbělá asi do poloviny výšky, kůže musí být dozlatova. V misce si mezitím smícháme zbylé ingredience a vytvoříme drobenku. Rybu přendáme do plechu, opět kůží dolu, posypeme drobenkou. Pečeme cca 15 minut na 180 stupňů.
Grilovaný kapr
Ingredience:
kapří podkovy 1,5 kg
česnek 3-4 stroužky
citron 1/2 ks
sůl a čerstvě namletý bílý pepř
Prolisujeme česnek, přidáme citronovou trávu, sůl, pepř, případně petrželku nebo citronový tymián. Do marinády na půl hodinky naložíme rybu. Tu pak opečeme na rozpáleném grilu dozlatova.