Kopřiva je léčivá bylina. Vyléčí nejedno trápení těla

17.4.2021
Jiřina Pouzarová

Kopřiva zvládne snad vše

Kopřiva dvoudomá je jednou z nejuniverzálnějších léčivek. Pro zdraví a krásu ji můžete zužitkovat celou, včetně kořene nebo semen. Ta nesměli ve středověku jíst mniši, protože prý působila jako nechtěné afrodiziakum. Kopřiva umí posilovat a proplachovat ledviny, čistit krev, snižovat cukr v krvi, mírnit záněty, ale také zlepšovat kvalitu vlasů, pokud si je umyjete odvarem z ní.

Kopřivové listy obsahují důležité minerální látky jako hořčík, vitaminy B a C, glukoniny, dále třísloviny, ale i sacharidy, karetenoidy a další účinné látky. Působí pozitivně na metabolismus a proti chudokrevnosti, zvyšuje také imunitu.

Nejdřív se poraďte

V posledních letech je módní dělat na jaře pitné detoxikační kúry z kopřiv. Ty si v rozumné míře mohou dovolit jen zdraví lidé. Ti, kdo mají nějaké zdravotní potíže nebo berou léky (třeba na ředění krve), by se měli nejdříve poradit s lékařem nebo zkušeným bylinkářem. Co je to ovšem ta rozumná míra? Určitě to neznamená pít denně několik litrů silného odvaru. Naopak pomáhají malé dávky kopřiv. Na univerzitách v Mnichově a Frankfurtu vědci zjistili, že 50 gramů rostliny denně zmírní bolesti při artritidě a podobně malé množství konzumovaných dušených kopřiv zlepšuje průběh léčby zánětů kloubů a pohybového aparátu.

Roste prakticky všude. Kopřiva naše léčivka

Jak se zbavit žahání

Kopřivy sbírejte v co nejčistším prostředí, nejlépe na louce u lesa. Vypravte se na ně s pytlem, zahradnickými rukavicemi, nůžkami a v košili s dlouhým rukávem. Buďte opatrní i poté, co kopřivy přinesete domů. Namočte je do mísy s teplou vodou a nechte je tam deset minut, čímž rostlina přijde o kyselinu mravenčí, která způsobuje nepříjemné žahání. Poté kopřivu vyndejte děrovanou naběračkou. Když dáte kopřivy do horké vody a hned poté je přendáte do ledové, získají nádhernou smaragdovou barvu.

Žahavost kopřiv ovšem nevadila dávným generacím. Ještě naši prarodiče, které trápily revma nebo dna, do kopřiv sedali, lehali nebo se jimi šlehali.

V kuchyni nemá chybu

Mnoha lidem kopřivový odvar nechutná. Pokud patříte mezi ně i vy, přidejte kopřivy do směsí s jinými bylinami, – s měsíčkem, řebříčkem či přesličkou. Řada léčitelů se domnívá, že ve směsích jsou kopřivy účinnější a jemnější.

Není nutné dělat z kopřiv čaje, dají se výborně využít v kuchyni. Přidáváme je hlavně do jarních nádivek, ale dají se připravit i místo špenátu nebo s ním „půl na půl“, přidávají se jako zelené bylinky do polévek, omelet a pomazánek.

Jarní polévka

2 mrkve, 2 petržele, 2 batáty, petrželka, 1 cibule, 2 řapíky celeru, 2 hrsti ovesných vloček, 3 hrsti kopřiv, 2 vejce, sůl, slunečnicový olej

Čerstvé bylinky jsou nejchutnější. Založte si na zahradě bylinkový záhon

Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte propláchnuté vločky, nastrouhanou mrkev a petržel a za stálého míchání krátce osmahněte. Zalijte vodou, osolte, přidejte na kostičky nakrájené batáty a řapíkatý celer. Vařte asi 15 minut, poté přidejte „vykoupané“ a pokrájené kopřivy a ještě chvilku povařte. Na závěr vlijte rozšlehaná vejce a opět povařte. Na talíři posypte petrželkou.

Kopřivové muffiny

1 hrnek špaldové mouky, 1 hrnek pohankové mouky, ¼ hrnku oleje, ½ hrnku mléka, ¼ hrnku pokrájené šunky (lze nahradit uzeným tofu), 3 lžíce nastrouhaného parmazánu, 3 lžíce mraženého hrášku, 1 vejce, 2 hrsti promytých a pokrájených kopřiv, bio prášek do pečiva, sůl, špetka mleté papriky, špetka majoránky

V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, šunku, sýr a hrášek. Osolte, okořeňte a přidejte kopřivy. Dobře promíchejte. Přilijte olej, dejte vejce a podle velikosti tolik mléka, aby vzniklo středně husté těsto. Naplňte jím vymazané formy na muffiny a pečte při 180 stupních asi 20 minut.

Sladké smoothie

1 banán, lžíce medu, hrst mladých kopřiv, pár kapek citronu, 1 jablko, lžíce mletého lněného semínka, minerální voda

Kopřivy na deset minut namočte do teplé vody, přendejte do mixéru a přidejte banán, jablko, med a lněné semínko. Promixujte ,podle šťavnatosti jablka dolijte trochou minerálky.



Nepřehlédněte