Proč jíst králičí maso?
U nás není jeho konzumace příliš častá, ale je to vskutku dietní pochoutka. Králičí maso je lehce stravitelné, zdravé, libové, jemné a má nízký obsah tuku. Králičí maso je skvělým zdrojem plnohodnotným bílkovin, který nám navíc dodá vitaminy skupiny B. Kosterní svalovina je bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Králičí maso nevyžaduje dlouhou kuchyňskou úpravu a je velice vhodné pro děti a rekonvalescenty.
Králík živil Evropu
Králík domácí je domestikovaná forma evropského králíka divokého. Divocí králíci v sobě mají horkou španělskou krev, neboť pocházejí z Pyrenejského poloostrova, kde byli oblíbenou lovnou zvěří již od pravěku. V Itálii a Francii je králík dodnes považován za delikatesu.
V Čechách a na Moravě začali lidé chovat králíky během 19. století, kdy vypukla doslova králíkářská horečka. Vznikly první chovatelské spolky a také první česká a moravská čistokrevná králičí plemena. Králíkárnu byste ještě před padesáti lety našli skoro v každé venkovské usedlosti. Králíky také chovali lidé v králíkárnách na městských dvorcích a pavlačích. Za války dokonce vzniklo úsloví „králík živil Evropu“ a bylo to tvrzení více než pravdivé. Postupem času chovatelů králíků ubylo, ale v poslední době znovu roste poptávka po kvalitním a chutném králičím mase.
Ideální je, pokud můžete králičí maso koupit přímo od chovatele. Nemáte-li tuto možnost, dostanete je i ve větších supermarketech.
Králík na hořčičném medu
Velmi jednoduchý pokrm z ingrediencí, které má každý určitě stále doma.
1 králík, sůl, pepř, 200 ml medu, kremžská hořčice, 100 ml oleje, máslo, vývar nebo voda
Králíka naporcujte (hlavu a hrudí dejte vařit do polévky) a k pečení použijte jen stehna a hřbet. Osolte, opepřete a rukama maso potřete směsí medu, kremžské hořčice a trochy oleje. Nechte odležet, nejlépe přes noc, ale minimálně hodinu. Poté porce králíka vložte do pekáčku vymazaného máslem, podlijte vývarem nebo vodou a na každou porci položte kousek másla. Pečte na 200 stupňů pod poklicí asi hodinu, potom odklopte a dopečte do zlatova. Během pečení průběžně polévejte vypečenou šťávou. Podávejte s brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem. K masu můžete přidat snítky rozmarýnu.
Králík na cibuli a šlehačce
1 rozporcovaný králík, 100 g anglické slaniny, 400 g cibule, sůl, plnotučná hořčice, smetana ke šlehání
Porce králíka osolte, prošpikujte slaninou a ze všech stran opečte na rozpuštěném oleji a másle. Pekáček vymažte máslem a vystelte cibulí nakrájenou na plátky a rozebranou na kroužky (množství je orientační, čím více, tím lépe). Králíka opatlejte plnotučnou hořčicí, zalijte smetanou ke šlehání a pečte na 200 stupňů 90 minut (je-li králík mladý, stačí 60 minut). Vhodnou přílohou je bramborový knedlík, ale králíka můžete podávat i s rýží.
Králík po kanadsku
1 králík, 100 g másla, sůl, pepř, ocet, chilli, sójová omáčka, worchestr, kečup, 1 velká nebo 2 malé cibule, palice česneku
Králíka naporcujte (hlavu a hrudí dejte vařit do polévky). Skleněný pekáč vymažte máslem a vložte do něj porce králíka. V kastrolku rozpusťte 100 g másla, přidejte lžičku soli, lžičku pepře, lžičku octa, lžičku sójové omáčky, lžíci worchestru a skleničku kečupu. Řádně promíchejte. Cibuli nakrájejte na drobné kostky, česnek rozdělte na stroužky, které také pokrájejte na drobné kousky. Obojí přidejte do „majdy“, kterou nalijte na králíka. Nechte marinovat přes noc a druhý den pečte na 200 stupňů 90 minut (mladého králíka 60 minut). Podávejte s bramborovým knedlíkem nebo bramborovou kaší.
Bob na bobku po benátsku
Ulovte nebo kupte králíka. Stáhněte ho z kůže, vyvrhněte, odblaňte, odchlupte, aby byl poživatelný. V kastrolu na 200 ml oleje nakrájejte 1 velkou cibuli na plátky. Na ní ustelte naporcovanému králíkovi a přikryjte ho druhou pokrájenou cibulí. Odekorujte 2 bobkovými listy, 8 kuličkami nového koření, 3 kuličkami pepře a 2-4 lžícemi kečupu. Duste doměkka na mírném ohni asi 90 minut. Servírujte s tímto knedlíkem: 250 g hrubé mouky, 250 g mléka, 1 vejce, sůl a 3 nakrájené rohlíky promíchejte na těsto a zahustěte strouhankou. Vytvořte 2 šišky a vařte 20 minut. A proč po benátsku? Recept pochází z Benátek, i když z těch nad Jizerou.