Králičí maso by mělo mít v našem jídelníčku stálé místo. Je zdravé, lehce stravitelné, libové, jemné a má nízký obsah tuku. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin, který nám dodává vitaminy B. Králičí maso nevyžaduje dlouhou kuchyňskou úpravu a je také vhodné pro děti a rekonvalescenty.
Králičí maso můžete koupit nejen od chovatele, dnes ho nabízejí i ve větších supermarketech.
V dětství pro mě nebyl králík oblíbenou pochoutkou, protože moje máma ho připravovala pouze na smetaně. Až jako studentka jsem listovala kuchařkami a časopisy a překvapilo mě, na kolik způsobů můžeme králíka připravit. Skutečně zde platí „králík na sto způsobů“. Vybrala jsem pro vás alespoň tři.
Králík na hořčičném medu
Velmi jednoduchý pokrm z ingrediencí, které nejspíše máme stále doma.
Potřebujeme: naporcovaného králíka, sůl, pepř, 200 ml medu, kremžskou hořčici, 100 ml oleje, máslo, vývar nebo vodu
Naporcovaného králíka (stehna a hřbet) vložíme do pekáčku vymazaného máslem. Osolíme, opepříme a rukama maso potřeme směsí medu, kremžské hořčice a trochy oleje. Necháme odležet minimálně hodinu, ale nejlépe přes noc. Před vlastní přípravou podlijeme vývarem nebo vodou a na každou porci králíka položíme plátek másla. Pečeme na 200 stupňů pod poklicí asi hodinu, potom odklopíme, troubu zmírníme na 150 stupňů a hodinu dopékáme do zlatova. Během pečení poléváme vypečenou šťávou. Podáváme s různě upravenými brambory nebo s bramborovou kaší a maso můžeme ozdobit snítky rozmarýnu.
Králík po kanadsku
Recept z ostřejších ingrediencí, které ocení zejména gurmáni.
Potřebujeme: naporcovaného králíka, 1/8 másla, lžičku soli, lžičku cukru, lžičku octa, lžičku sójové omáčky, lžíci worcestru, čtvrt lžičky pepře, lžičku chilli, skleničku kečupu, větší cibuli, celou palici česneku, máslo na vymazání pekáče
Pekáč vymažeme máslem a vložíme porce králíka. V kastrolku na sporáku rozpustíme máslo, přidáme sůl, cukr, ocet, sójovou omáčku, worcestr, pepř, chilli (vaříme-li pro děti, vynecháme), kečup a řádně promícháme. Odstavíme z ohně, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek rozebereme na stroužky, které též nadrobno nakrájíme. Směs řádně promícháme a nalijeme na králičí porce. Necháme odležet (tentokrát celých 24 hodin) a druhý den podlijeme horkou vodou a upečeme (zpočátku přikryté na 200 stupňů Celsia, po hodině odkryjeme a dopékáme na 150 stupňů). Během pečení stále podléváme a poléváme vypečenou šťávou. Vhodnou přílohou je bramborový knedlík nebo bramborová kaše.
Králík zahrádkář
Potřebujeme: naporcovaného králíka, 1 – 2 lžičky grilovacího koření, 4 velké mrkve, 2 petržele, ½ celeru, 4 kedlubny, 2 cibule, 3 – 4 stroužky česneku, lžička saturejky, lžička mořské soli
Cibule nakrájíme, česnek nakrájíme nadrobno, ostatní zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle. Společně se solí a kořením dostatečně promícháme. Polovinu směsi položíme na tukem vymaštěný pekáč, přidáme porce králíka a zakryjeme zbylou zeleninou. Dostatečně podlijeme vodou, nádobu přiklopíme a pečeme v troubě na 200 stupňů. Během pečení občas promícháme a dle potřeby podlijeme. Hotové maso očistíme od zeleniny, posypeme grilovacím kořením a necháme lehce opéci v troubě nebo můžeme grilovat v mikrovlnné troubě. Podáváme s bramborovým knedlíkem a pro gurmány můžeme přidat brusinkový kompot (ten si můžeme připravit i falešný z červeného rybízu).