Králík na talíři. Lehce stravitelný a s nízkým obsahem tuku

Další fotky

I když Češi začali chovat králíky až od 19. století, před padesáti lety byste našli králíkárnu v každé zemědělské usedlosti. Králíkárny se nacházely i na městských dvorcích a pavlačích. Za války dokonce vzniklo úsloví „králík živil Evropu“ a bylo více než pravdivé.

Králičí maso by mělo mít v našem jídelníčku stálé místo. Je zdravé, lehce stravitelné, libové, jemné a má nízký obsah tuku. Je zdrojem plnohodnotných bílkovin, který nám dodává vitaminy B. Králičí maso nevyžaduje dlouhou kuchyňskou úpravu a je také vhodné pro děti a rekonvalescenty.

Králičí maso můžete koupit nejen od chovatele, dnes ho nabízejí i ve větších supermarketech.

V dětství pro mě nebyl králík oblíbenou pochoutkou, protože moje máma ho připravovala pouze na smetaně. Až jako studentka jsem listovala kuchařkami a časopisy a překvapilo mě, na kolik způsobů můžeme králíka připravit. Skutečně zde platí „králík na sto způsobů“. Vybrala jsem pro vás alespoň tři.

Křepelčí maso je delikatesa a je navíc velice zdravou potravinou

Králík na hořčičném medu

Velmi jednoduchý pokrm z ingrediencí, které nejspíše máme stále doma.

Potřebujeme: naporcovaného králíka, sůl, pepř, 200 ml medu, kremžskou hořčici, 100 ml oleje, máslo, vývar nebo vodu

Naporcovaného králíka (stehna a hřbet) vložíme do pekáčku vymazaného máslem. Osolíme, opepříme a rukama maso potřeme směsí medu, kremžské hořčice a trochy oleje. Necháme odležet minimálně hodinu, ale nejlépe přes noc. Před vlastní přípravou podlijeme vývarem nebo vodou a na každou porci králíka položíme plátek másla. Pečeme na 200 stupňů pod poklicí asi hodinu, potom odklopíme, troubu zmírníme na 150 stupňů a hodinu dopékáme do zlatova. Během pečení poléváme vypečenou šťávou. Podáváme s různě upravenými brambory nebo s bramborovou kaší a maso můžeme ozdobit snítky rozmarýnu.

Chcete si prodloužit život? Dopřejte si více krůtího masa

Králík po kanadsku

Recept z ostřejších ingrediencí, které ocení zejména gurmáni.

Potřebujeme: naporcovaného králíka, 1/8 másla, lžičku soli, lžičku cukru, lžičku octa, lžičku sójové omáčky, lžíci worcestru, čtvrt lžičky pepře, lžičku chilli, skleničku kečupu, větší cibuli, celou palici česneku, máslo na vymazání pekáče

Pekáč vymažeme máslem a vložíme porce králíka. V kastrolku na sporáku rozpustíme máslo, přidáme sůl, cukr, ocet, sójovou omáčku, worcestr, pepř, chilli (vaříme-li pro děti, vynecháme), kečup a řádně promícháme. Odstavíme z ohně, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek rozebereme na stroužky, které též nadrobno nakrájíme. Směs řádně promícháme a nalijeme na králičí porce. Necháme odležet (tentokrát celých 24 hodin) a druhý den podlijeme horkou vodou a upečeme (zpočátku přikryté na 200 stupňů Celsia, po hodině odkryjeme a dopékáme na 150 stupňů). Během pečení stále podléváme a poléváme vypečenou šťávou. Vhodnou přílohou je bramborový knedlík nebo bramborová kaše.

Králík zahrádkář

Potřebujeme: naporcovaného králíka, 1 – 2 lžičky grilovacího koření, 4 velké mrkve, 2 petržele, ½ celeru, 4 kedlubny, 2 cibule, 3 – 4 stroužky česneku, lžička saturejky, lžička mořské soli

zelenina bylinky nať

Máte rádi čerstvé bylinky a zeleninu? Pěstujte si je doma za okny

Cibule nakrájíme, česnek nakrájíme nadrobno, ostatní zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle. Společně se solí a kořením dostatečně promícháme. Polovinu směsi položíme na tukem vymaštěný pekáč, přidáme porce králíka a zakryjeme zbylou zeleninou. Dostatečně podlijeme vodou, nádobu přiklopíme a pečeme v troubě na 200 stupňů. Během pečení občas promícháme a dle potřeby podlijeme. Hotové maso očistíme od zeleniny, posypeme grilovacím kořením a necháme lehce opéci v troubě nebo můžeme grilovat v mikrovlnné troubě. Podáváme s bramborovým knedlíkem a pro gurmány můžeme přidat brusinkový kompot (ten si můžeme připravit i falešný z červeného rybízu).

FOTO: Králík na talíři

Králík na talíři - kralik jidloKrálík na talíři - Pečený králíkKrálík na talíři - kralikarna kralikKrálík na talíři - kralikKrálík na talíři - strakac kralik
Další fotky
Králík na talíři - Český červený králíkKrálík na talíři - kralikarnaKrálík na talíři - Pečený králík s bramborem
Dnes, 16:22
Ta bitva se dodnes vymyká všemu, co se učí na vojenských akademiích. Je v dokonalém...
Dnes, 14:02
Gotická katedrála Notre-Dame, známá také jako chrám Matky Boží v Paříži, byla postavena v letech...
Dnes, 11:45
Sedmdesátá normalizační léta se u nás pochopitelně podepsala i na vládní a stranické „linii“, tehdejších...
Dnes, 10:19
Teplé letní večery jsou jako stvořené na grilování a rožnění venku v zahradě. Abyste si...
Dnes, 08:11
Alžběta, známá pod jménem „Sisi“, pocházela z pobočné větve Wittelsbachů, která nesla titul „bavorský vévoda“....
Včera, 16:54
Elitní protiteroristické komando URNA je poslední a nejsilnější nástroj našeho státu v boji proti organizovanému...
Rybíz
Včera, 16:03
Rybíz je oblíbené ovoce plné vitamínů, které má na své zahrádce skoro každý Čech. Letošní...
Včera, 14:21
Nacházíme se za Horskou branou. Dnes už neexistuje, byla zbořena v roce 1875. Stávala v...
Včera, 11:44
Moderní zbraně nepatří tak úplně až do éry novověku, jak bychom si možná mohli myslet....
Včera, 10:19
Pro většinu lidí je klimatizace spojená pouze s veřejnými budovami a nákupními centry. Vnímáme ji...
Reklama