Prodeje grilů nerostou jen v Česku. Na Slovensku proti loňsku stouply o 62 procent, v Chorvatsku o 24 procent a v Maďarsku o pět procent.
Na prodejích se v Česku ze 43 procent podílejí elektrické grily. K dostání jsou podle šéfa analytiků Heureky Michala Buzka v průměru od 1000 do 3000 korun. Oblíbené jsou podle něj nejen díky příznivé ceně, ale také snadné údržbě a skladnosti.
Ze všech prodaných grilů jich je podle Heureky třetina plynových. Lidé je pořídí v průměru od 5000 do 7000 korun. Výjimkou podle Buzka ale nejsou ani plynové grily za 15 tisíc až 20 tisíc korun.
Klasické grily na dřevěné uhlí tvoří 12 procent prodejů. „Průměrná cena grilů na uhlí velmi závisí na jejich velikosti – existují malé přenosné grily v ceně kolem pár set korun, ale i větší kusy za několik tisíc korun,“ řekl Buzek.
Prodeje jednotlivých typů grilů souvisejí podle Buzka s počasím, respektive sezonou. Na jaře, kdy začíná být teplo, lidé pořizují častěji plynové grily a v menší míře grily na dřevěné uhlí. V zimě, kdy nelze grilovat venku, rostou prodeje elektrických nebo stolních typů grilů.
hpl/čtk