Máte rádi asijská jídla? Vydejte se na sběr Jidášova ucha

30.1.2020
Karel Hutr

Znáte ji dobře z čínských pokrmů, ale roste i u nás a má české jméno boltcovitka bezová neboli ucho Jidášovo.

Hledejte keře bezu černého

Jak název napovídá, její vzhled je podobný uchu, tedy boltci a druhové jméno bezová prozrazuje, na kterých dřevinách ji nejpravděpodobněji najdeme. Ideální je tedy zapátrat v paměti, kam jsme třeba na jaře chodili na bezové květy a vyrazit. Právě v místech, kde roste bez černý, můžete i v mírné zimě najít ucho Jidášovo. Roste na živém i odumřelém dřevě bezu. Houba je podobně jako hlíva či penízovka sametonohá pravým nezmarem z říše hub a roste prakticky po celý rok, když má ideální podmínky. Jen je potřeba sbírat plodnice, které jsou na pohled nepoškozené například předchozími mrazy a věkem. Protože jednotlivá plodnice boltcovitky roste poměrně dlouho a čeká na ideální počasí, může se stát, že mezitím mírně poroste mechem. Takové houby nechte na místě.

zelenina bylinky nať

Máte rádi čerstvé bylinky a zeleninu? Pěstujte si je doma za okny

A pro co se tedy hodí boltcovitka v kuchyni? Jak jsme v úvodu připomněli, jedná se o takzvanou černou houbu, a proto z ní můžete udělat nefalšovaný asijský salát. Hodí se do masitých pokrmů, a to především v kombinaci s kuřecím, ale i s rybou, do polévek a zmíněných salátů.

Zelný salát s černou houbou

Klasický čínský salát si připravíme vcelku snadno. Základem pokrmu je hlávkové zelí. Na přípravu potřebujete půlku větší hlávky zelí, 1 červenou kapii, přiměřené množství tepelně upravených hub, asi 5 lžic cukru, 6 lžic octa, 5 lžic slunečnicového oleje, 3 lžičky soli, půl lžičky až 1 lžičku pálivé papriky a 1 lžičku mletého zázvoru. Ze zelí vyřízněte košťál a odstraňte žebra listů, pak nakrájejte na kostičky. Maximálně tři minuty povařte zelí v osolené vodě, aby zůstalo křupavé. Horké zelí dáme do mísy, přidáme zázvor, pálivou papriku, cukr a ocet. Vše zamícháme a na závěr přidáme nakrájenou kapii na kostičky a upravené Jidášovo ucho. Salát je chutnější druhý den, když se uleží.

Brambory, základ českého jídelníčku. Jaký typ je nejlepší na bramborový salát a jaký na kaši

A jak se tedy kuchyňsky upraví Jidášovo ucho, než ho použijete do salátu? Čerstvé plodnice očistěte a vařte až 20 minut ve vodě. Pak můžete pokrájet a přidat do jídel. Vývar z houby nevylévejte. Houba je zároveň i léčivkou, a tudíž obsahuje i vývar cenné látky. Použijete ho do dalších pokrmů, třeba do omáček nebo přislaďte a pijte jako čaj.

FOTO: Ucho Jidášovo

Ucho Jidášovo - Jidášovo uchoUcho Jidášovo - Jidášovo uchoUcho Jidášovo - Jidášovo uchoUcho Jidášovo - Jidášovo ucho

Jidášovo ucho získalo název podle pověry, že na bezu černém se oběsil Jidáš, co zradil Krista.

Houba se odpradávna v lidovém léčitelství používá nejen při léčení očních a ušních chorob, pomáhá snížit krevní tlak, bojuje proti kornatění cév, ředí krev a také obsahuje látky, které pohlcují volné radikály.



Nepřehlédněte