Jedlé dárky jsou vždycky skvělý nápad. Pokud vás vaření baví, je výroba dárku také kreativní zábavou. Přinášíme vám pár tipů na jedlé dárky, které udělají radost určitě každému. Jde jen o to, zda je obdarovaný na sladké či na slané.
Pikantní hořčice
Je štiplavá a zároveň sladká i lehce navinulá. Na jazyku předvede ohňostroj chutí. A co k ní přidat? Třeba kousek pečené šunky nebo vinnou klobásku.
150 g hořčičného semínka, 50 g sušených brusinek, 60 ml bílého vinného octa, jemně nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného pomeranče, trocha voda, 50 g práškové hořčice, sůl, přírodní provázek, cedulky
Hořčičná semínka uvařte v trošce vody doměkka, vodu slijte a semínka lehce podrťte v hmoždíři. Práškovou hořčici rozmíchejte v trošce vody a přidejte ji k semínkům. Přimíchejte pomerančovou kůru, podle chuti sůl a pak do základu přilévejte postupně ocet míchejte, až má směs konzistenci hořčice. Nakonec do ní vmíchejte brusinky a směs rozdělte do menších skleniček a uzavřete víčky. Provázkem přivažte papírové cedulky. Skladujte v chladničce.
Sváteční punč
Má mít alespoň pět přísad, ale může jich být i o jednu nebo dvě navíc, to už záleží na vaší chuti. Každopádně v něm nesmí chybět voňavé koření a kapka něčeho ostřejšího na zahřátí.
700 ml kvalitního červeného vína, 400 ml kvalitního tmavého třtinového rumu, 800 ml silného černého čaje, směs koření (kousek celé skořice, 2 hvězdičky badyánu, 5 hřebíčků), kousek sušené pomerančové kůry, třtinový cukr podle chuti, ozdobná stužka, obrázky jmenovky, děrovačka
V hrnci připravte silný černý čaj, přidejte víno, koření, kůru a podle chuti cukr a směs přiveďte k varu. Přilijte rum a punč nechte vychladnout. Nalijte ho do lahví, ty ozdobte obrázky s vánočními motivy a jmenovkami.
Ochucené soli
Hodí se takřka do každého jídla, a tak směsi namíchejte přesně podle chuti obdarovaného.
Hrubá mořská sůl, sušené houby, sušené bylinky )tymián, rozmarýn, šalvěj, oregano), mlýnky nebo dózy na sůl, pekařský provázek, drobné vánoční ozdoby
V hmoždíři postupně podrťte sušené houby a bylinky. Můžete smíchat více bylin najednou nebo smíchat jeden druh s houbami. Směs pak promíchejte v misce s mořskou solí a směsí naplňte mlýnek nebo dózu. Ovažte ji pekařským provázkem a na něj navlékněte ozdoby.
Vánoční brownies
Malé lahodné kousky vydrží dlouho měkké, zvlášť když jim uděláte pěkné bydlení v uzavíratelné sklenici. Obdarovaný je určitě hned sní.
250 ml smetany ke šlehání, 130 g Hery, 3 vejce, 300 g krupicového cukru, 200 g kvalitní hořké čokolády, 200 g hladké mouky (může být i špaldová), 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů, moučkový cukr s vanilkou na posypání, papírové košíčky, zavařovací sklenice s víčkem, papír, lepidlo, fixy, nůžky, provázek gumičky děrovačka
Do mísy nalijte smetanu, přidejte krupicový cukr, nalámanou čokoládu, pokrájený tuk a vše ohřejte v mikrovlnné troubě, až se tuk a čokoláda rozpustí. Do směsi postupně zašlehejte vejce, pak mouku a nakonec do ní vmíchejte ořechy. Těsto nalijte do vyššího pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte při teplotě 180 stupňů Celsia zhruba 24 minut. Pak nechte brownies vychladnout. Korpus rozkrájejte na menší kostky, posypte je moučkovým cukrem s vanilkou a dejte do papírových košíčků a do sklenic. Uzavřete je víčky, ta pak ozdobte papírovým košíčkem, který upevníte gumičkou. Sklenice polepte obrázky na každou provázkem přivažte jmenovky.
Octy a oleje
Dochutit se jimi dají čerstvé saláty, vařené těstoviny, pizza nebo pečené maso. Příprava je velmi jednoduchá a výsledek? Dokonalý.
Retro lahve s patentním uzávěrem, bílý vinný ocet, slunečnicový olej, tvrdší čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián), celá hořčičná semínka, směs sušených lesních hub )ideálně houby hřibovité), přírodní provázek nebo lýko
Do lahví rozdělte bylinky s hořčičným semínkem a sušené houby. Bylinky zalijte bílým vinným octem, houby olejem (můžete ho předtím lehce nahřát). Hrdla lahví důkladně očistěte a uzavřete, můžete je ovázat provázkem nebo lýkem. Lahve nechte alespoň 14 dnů stát na světle.
PRIMA tip
- Ke jmenovce můžete připojit i recept, aby si obdarovaný mohl upéct další dávku.
- Pro milovníky pikantních jídel můžete do lhaví přidat pár chilli papriček