Nevíte si rady, co pod stromeček? Tyto jedlé dárky potěší i náročné

22.12.2020
Jiřina Pouzarová

Jedlé dárky jsou vždycky skvělý nápad. Pokud vás vaření baví, je výroba dárku také kreativní zábavou. Přinášíme vám pár tipů na jedlé dárky, které udělají radost určitě každému. Jde jen o to, zda je obdarovaný na sladké či na slané.

Pikantní hořčice

Je štiplavá a zároveň sladká i lehce navinulá. Na jazyku předvede ohňostroj chutí. A co k ní přidat? Třeba kousek pečené šunky nebo vinnou klobásku.

150 g hořčičného semínka, 50 g sušených brusinek, 60 ml bílého vinného octa, jemně nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného pomeranče, trocha voda, 50 g práškové hořčice, sůl, přírodní provázek, cedulky

Dárky, které hravě vyrobíte. Zvládnete to i s dětmi

Hořčičná semínka uvařte v trošce vody doměkka, vodu slijte a semínka lehce podrťte v hmoždíři. Práškovou hořčici rozmíchejte v trošce vody a přidejte ji k semínkům. Přimíchejte pomerančovou kůru, podle chuti sůl a pak do základu přilévejte postupně ocet míchejte, až má směs konzistenci hořčice. Nakonec do ní vmíchejte brusinky a směs rozdělte do menších skleniček a uzavřete víčky. Provázkem přivažte papírové cedulky. Skladujte v chladničce.

Sváteční punč

Má mít alespoň pět přísad, ale může jich být i o jednu nebo dvě navíc, to už záleží na vaší chuti. Každopádně v něm nesmí chybět voňavé koření a kapka něčeho ostřejšího na zahřátí.

Nechtěné dárky a co s nimi? Zkuste se inspirovat s námi

700 ml kvalitního červeného vína, 400 ml kvalitního tmavého třtinového rumu, 800 ml silného černého čaje, směs koření (kousek celé skořice, 2 hvězdičky badyánu, 5 hřebíčků), kousek sušené pomerančové kůry, třtinový cukr podle chuti, ozdobná stužka, obrázky jmenovky, děrovačka

V hrnci připravte silný černý čaj, přidejte víno, koření, kůru a podle chuti cukr a směs přiveďte k varu. Přilijte rum a punč nechte vychladnout. Nalijte ho do lahví, ty ozdobte obrázky s vánočními motivy a jmenovkami.

Ochucené soli

Hodí se takřka do každého jídla, a tak směsi namíchejte přesně podle chuti obdarovaného.

Hrubá mořská sůl, sušené houby, sušené bylinky )tymián, rozmarýn, šalvěj, oregano), mlýnky nebo dózy na sůl, pekařský provázek, drobné vánoční ozdoby

3 nápoje, které neodmyslitelně patří k Vánocům. Zkusíte některý?

V hmoždíři postupně podrťte sušené houby a bylinky. Můžete smíchat více bylin najednou nebo smíchat jeden druh s houbami. Směs pak promíchejte v misce s mořskou solí a směsí naplňte mlýnek nebo dózu. Ovažte ji pekařským provázkem a na něj navlékněte ozdoby.

Vánoční brownies

Malé lahodné kousky vydrží dlouho měkké, zvlášť když jim uděláte pěkné bydlení v uzavíratelné sklenici. Obdarovaný je určitě hned sní.

250 ml smetany ke šlehání, 130 g Hery, 3 vejce, 300 g krupicového cukru, 200 g kvalitní hořké čokolády, 200 g hladké mouky (může být i špaldová), 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů, moučkový cukr s vanilkou na posypání, papírové košíčky, zavařovací sklenice s víčkem, papír, lepidlo, fixy, nůžky, provázek gumičky děrovačka

Štědrý den je perlou Vánoc, ale jak jej oslavit? Inspirujte se lidovými tradicemi

Do mísy nalijte smetanu, přidejte krupicový cukr, nalámanou čokoládu, pokrájený tuk a vše ohřejte v mikrovlnné troubě, až se tuk a čokoláda rozpustí. Do směsi postupně zašlehejte vejce, pak mouku a nakonec do ní vmíchejte ořechy. Těsto nalijte do vyššího pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte při teplotě 180 stupňů Celsia zhruba 24 minut. Pak nechte brownies vychladnout. Korpus rozkrájejte na menší kostky, posypte je moučkovým cukrem s vanilkou a dejte do papírových košíčků a do sklenic. Uzavřete je víčky, ta pak ozdobte papírovým košíčkem, který upevníte gumičkou. Sklenice polepte obrázky na každou provázkem přivažte jmenovky.

Octy a oleje

Dochutit se jimi dají čerstvé saláty, vařené těstoviny, pizza nebo pečené maso. Příprava je velmi jednoduchá a výsledek? Dokonalý.

Obří krab nebo čarodějnice Befana. Kdo naděluje dárky v jiných zemích?

Retro lahve s patentním uzávěrem, bílý vinný ocet, slunečnicový olej, tvrdší čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián), celá hořčičná semínka, směs sušených lesních hub )ideálně houby hřibovité), přírodní provázek nebo lýko

Do lahví rozdělte bylinky s hořčičným semínkem a sušené houby. Bylinky zalijte bílým vinným octem, houby olejem (můžete ho předtím lehce nahřát). Hrdla lahví důkladně očistěte a uzavřete, můžete je ovázat provázkem nebo lýkem. Lahve nechte alespoň 14 dnů stát na světle.

PRIMA tip

  • Ke jmenovce můžete připojit i recept, aby si obdarovaný mohl upéct další dávku.
  • Pro milovníky pikantních jídel můžete do lhaví přidat pár chilli papriček


Nepřehlédněte