• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Nudle se smrtícím zlatým stafylokokem. Kuchařka se salmonelou vaří dětem

    20.2.2021
    Jan Štoll

    To jsou restaurace bez dozoru hygieniků, místo nich by je totiž měla nově kontrolovat jen Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta ale nemůže dohledávat zdroje závažných infekcí.

    Zavést to má novela zákona o potravinách. Změnu prosadil ministr zemědělství Miroslav Toman, přes odpor a vysvětlování ministra zdravotnictví Jana Blatného.

    „Prostě není pravdou, že by SZPI nemohla kontrolovat zdravotní způsobilost pracovníků v potravinářských provozech. V případě nesplnění požadavků na osobní hygienu podle nařízení Evropské směrnice je SZPI oprávněna nařídit vyřazení pracovníka ze všech činností potravinářského podniku,“ řekl ve sněmovně ministr Toman.

    Ve skutečnosti to ale tak prosté není.

    „KHS hlavně může nahlížet do zdravotní dokumentace, což SZPI nemůže, protože nejsou zdravotničtí pracovníci. Takže k došetřování alimentárních onemocnění nemohou mít k dispozici všechny podklady,“ potvrdila mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

    Od března se do očkovaní zapojí i praktičtí lékaři, potvrdil ministr Blatný

    Potravináři sice dobře kontrolují potraviny, v restauracích jsou ale významným zdrojem rizik právě lidé, kteří je na místě připravují. Bez nahlížení do jejich zdravotnické dokumentace budou potravináři dohledávat zdroje závažných infekcí jen těžko.

    V restauračním provozu to může představovat závažný problém. Po změně nebude možné dohledat zdroj nákazy hygieniky hned, jako v případě výskytu bakterie Staphylococcus aureus zvané též zlatý stafylokok u zaměstnanců příbramských firmem. Tehdy musely čtyři osoby vyhledat lékařskou pomoc na pohotovosti v Oblastní nemocnici Příbram po požití nudlí s kuřecím masem.

    Zlatý stafylokok je jedna z nejnebezpečnějších bakterií způsobujících infekce ohrožující život, septické šoky, selhávání životně důležitých orgánů a odumírání tkání nemocného. Krajská hygiena provedla v restauraci okamžitě epidemiologické šetření a státní zdravotní dozor.

    Falšovali lékařské recepty, potom doma vařili drogy. Policie obvinila šest lidí

    „Součástí kontroly byl i odběr vzorků potravin, včetně stěrů z rukou zaměstnanců kuchyně a dále odběr dvou vzorků hotových pokrmů. V jednom stěru, šlo o ruku kuchaře s nedoléčenou řeznou ranou, a obou vzorcích hotových pokrmů byla prokázána přítomnost bakteriálních enterotoxinů kmene Staphylococcus aureus,“ uvedla mluvčí hygieniků.

    „Zdrojem nákazy byl kuchař, který pokrm v restauraci připravoval a plnil do přepravních obalů, a měl na rukou hnisavé kožní ložisko,“ dodává mluvčí.

    Právě zdroj nákazy dokáží hygienici vysledovat i díky možnosti nahlížet do zdravotnických dokumentací, a problém někdy dokáží zachytit i preventivně.

    „Návrh zcela pomíjí preventivní pojetí práce hygienické služby a omezuje její pravomoci pouze na represi. Hygienická služba bude ve stravovacích provozech řešit „jen požáry“, takže hygienici budou v provozovnách působit až v případě vzniku epidemie či jiného poškození zdraví,“ varovaly zdravotnické organizace.

    Pražská záchytka prošla rekonstrukcí. Opilcům bude k dispozici výtah i nový interiér

    A to nebyl jediný závažný případ. Podobně odhalili hygienici výskyt salmonely na ozdravném pobytu dětí v Monínci.

    „U jedné z kuchařek byla z výtěru z rekta zachycena Salmonella, shodný sérotyp i fágový typ jako u nemocných. Zdrojem onemocnění tak byla kuchařka, která se podílela na přípravě stravy pro účastníky dětského ozdravného pobytu, a která nedodržela základní požadavky na osobní hygienu, mezi které patří mytí rukou po použití záchodu,“ dodává Šalamunová.

    Jak bude problém s nahlížením do zdravotnické dokumentace vyřešen, aby se podobné případy nestaly běžnými, není zřejmé.

    „S dotazem se prosím obraťte na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

    „V případě důvodného podezření, že pracovník trpí infekčním poraněním, kožní infekcí nebo alimentárním onemocněním, a není s ohledem na aktuální zdravotní stav způsobilý pro práci v potravinářství, inspektor uloží dle zákona o kontrole poskytnutí součinnosti spočívající v odeslání pracovníka k lékařské prohlídce a předložení lékařské zprávy,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva s odvoláním na pravomoci vyplývající z ES 852/2004, zákon 255/2012 Sb. a zákona o SZPI.

    Prezidentská ochranka je podezřelá z krádeže. Inspekce zadržela dva muže

    Kde konkrétně je v těchto normách uvedena možnost pracovníků SZPI nahlížet do zdravotnické dokumentace nedokázal mluvčí vysvětlit. Nejspíše proto, že výslovně v nich uvedená není.

    Mezi nejčastější nedostatky, které středočeští hygienici v loňském roce odhalili, patří nedostatečná úroveň provozní hygieny (213 případů), pochybení v požadavcích na potravinářské prostory (239 případů). V loňském roce bylo odebráno 282 vzorků a z nich 44 %, tedy 124, nevyhovělo.

    V souvislosti s těmito nedostatky hygienici nařídili 19 sanitací provozoven, 42 nařízení vyřazení potravin z použití ze stravovací služby, ve 12 případech pozastavily výkon činnosti a ve dvou případech okamžité uzavření provozovny.



    Nepřehlédněte