Retro podle abecedy 6: Proč a jak jíst fazole? Jak se správně starat o chladničku? Dnes podobně jako v minulém století

25.10.2019
Renáta Šťastná
Další fotky

Fazole, granáty, hedvábí, chladnička, jíl a kapusta. To je dnešních šest hesel, která si poodkryjeme. Vždycky totiž můžeme objevit něco nového.

Fazole

Fazole patří k zelenině, která zpestřuje náš jídelníček a obsahuje řadu pro tělo významných látek. Vaříme-li fazolové lusky, dáváme je vždy do prudce se vařící vody, protože pak zůstanou pěkně zelené. Vaříme je také, stejně jako zelený hrášek, špenát a ostatní druhy zeleniny, u níž chceme zachovat jejich pěkně zelenou barvu, zásadně jen v odkryté nádobě. Chuť po uvaření a zcezení zlepšíme tím, že je pokropíme několika kapkami jedlého oleje, který zvýší také jejich stravitelnost.

Retro podle abecedy 3: Jak vyčistit nádobí, zatočit s plísní nebo k čemu je dobrá rozmarýna? Neseme další zajímavosti z roku 1980

Granáty

Nelekejte se, nejde o výbušniny, ale drahé kameny, skrývající se pod tímto pojmenováním. Granátové šperky čistíme v mýdlovém roztoku s několika kapkami čpavku. Omýváme je jemným kartáčkem a opláchneme ve vlažné vodě, do které přidáme trochu benzínu. Dokonale oschlé pak vyleštíme kouskem kůže.

Hedvábí

Přírodní hedvábí pereme ve vodě, do níž jsme přidali šťávu z citrónu. Výsledkem budeme překvapeni tak příjemně, že promineme autorovi i to, že u tohoto hesla byl více, než skoupý.

Retro podle abecedy 5: Že s čokoládou bývá často kříž? Když víme jak na to, poradit si s ní je hračka. Neseme další várku zajímavostí z minulého století

Chladnička

Chladnička neboli lednička patří dnes k běžnému vybavení našich domácností a snad právě proto jí věnujeme někdy tak málo pozornosti. Většinou jí to vzhledem k dobré konstrukci příliš nevadí, ale měli bychom mít na paměti, že jí pravidelné odmrazování (pokud nemá automatický odmrazovač) a zvláště čištění jen a jen prospěje.

Jak správně rozmrazovat chladničku? Existuje řada způsobů a těžko říci, který je nejlepší a také nejvhodnější. Velice dobře se však osvědčil tento:

  • Chladničku vypneme, naplníme misky na ledové kostky tepou vodou (ne však horkou) a postavíme je na výparník. Podle potřeby vodu vyměníme. Námraza se odlupuje ve velkých plátech a nezanechává v chladničce ani kolem ní vodní spoušť. Pozor ale, aby se nádobky s teplou vodou nedotkly plastikového vnitřního pláště, mohl by se teplem zdeformovat. Po odmrazení vymyjeme chladničku nejlépe teplou vodou s trochou octa, který odstraňuje zápachy.
  • Nezapomínáme ani na povrch chladničky a její zadní stranu, která je většinou plná usazeného prachu.
  • Po vymytí necháme chladničku chvíli vyvětrat. Gumové těsnění umýváme jen teplou vodou a čas od času jej potřeme glycerinem.
  • Do chladničky nedáváme teplé pokrmy, protože bychom ji přetěžovali a také by se daleko rychleji tvořila námraza.
  • Chladničku také nepřeplňujeme a pokrmy neklademe na sebe, protože bychom zabránili volnému proudění vzduchu.
  • Zápach z chladničky odstraníme velmi dobře a rychle tak, že do ní dáme hrneček s octem.
  • Pokud potřebujeme nahradit chladničku například na chatě, postačí postavit láhev s limonádou do kbelíku s pískem, na jehož povrch nasypeme půl kilogramu soli a přelijeme ji několikrát vodou. Za půl hodiny bude obsah láhve doslova ledový.

Retro podle abecedy 4: Jak ohřát párek, k čemu je yzop nebo jak odstraníme žvýkačku? Neseme další várku zajímavostí z roku 1980

Jíl

Tato za deště neuvěřitelně mazlavá hmota nemusí být vždy jen důvodem k rozčilování, zvláště obyvatel nových sídlišť, ale pokud si ji přinesete domů na podrážkách více, můžete ji použít velmi dobře k tmelení litiny. Skvrny od jílu odstraníme takto:

  • Navlhčíme je vlažnou octovou vodou a kartáčujeme roztokem některého syntetického pracího prostředku. Potom použijeme roztok kyseliny šťavelové s přídavkem octa, kterým skvrnu ještě jednou dokonale navlhčíme a po chvíli důkladně vypereme v čisté vodě.

Kapusta

Nepříjemný pach při vaření kapusty snadno zmenšíme, když přidáme do vody na vaření v kousku tenké látky zabalený skrojek chleba. Navíc tím odejmeme pokrmu i zemitou chuť. Chuť kapusty a zelí také zlepšíme, když přistrouháme při dušení nakyslé jablko a přidáme trochu sladké smetany.

FOTO: Malý domácí lexikon 6

Malý domácí lexikon 6 - 1_fazoleMalý domácí lexikon 6 - 2_fazole luskyMalý domácí lexikon 6 - 3_granát šperkMalý domácí lexikon 6 - 4_granátMalý domácí lexikon 6 - 5_hedvábí
Další fotky
Malý domácí lexikon 6 - 6_hedvábíMalý domácí lexikon 6 - 7_chladničkaMalý domácí lexikon 6 - 8_chladničkaMalý domácí lexikon 6 - 9_chladničkaMalý domácí lexikon 6 - 10_písekMalý domácí lexikon 6 - 12_jílMalý domácí lexikon 6 - 13_kyselina šťavelováMalý domácí lexikon 6 - 15_jablkoMalý domácí lexikon 6 - 16_smetana

V příštím, už sedmém pokračování se podíváme na lak na vlasy, mařinku vonnou, nikl, obrazy, pelyněk a rýži. Už teď se těším, co zajímavého nás čeká. Jistě to budou další tipy a triky, které se dají použít dnes stejně dobře, jako tehdy. Mnohé rady jsou totiž využitelné napříč generacemi…

 



Nepřehlédněte