A představte si, kromě toho, že sirup z podzimních plodů bude výborný, tak si díky němu můžete také doplňovat potřebný vitamín C, který je aktuálně více než kdy jindy nutné konzumovat.
Vitamín C nás totiž chrání od „všeho zlého“, a tak si na nás žádné virové onemocnění jen tak netroufne. Ať je to chřipka, rýma, nebo i ten obávaný koronavirus.
Šípkový sirup
1 kg čerstvých šípků
1,5 l vody
1,5 kg cukru
šťáva z 1 pomeranče
šťáva z 1 citronu
5 lžic medu
Šípky důkladně omyjeme a poté je také důkladně rozmačkáme a prosypeme cukrem. Směs necháme přes noc v lednici, aby se z plodů dostala veškerá šťáva. Poté vše přepasírujeme do hrnce, přidáme vodu a šťávu z ovoce. Vše ještě pro jistotu promixujeme ponorným mixérem, kdyby nám z ovoce ve hmotě zůstal nějaký ten šípkový chloupek, který ve šťávě nechceme. Jsou poměrně ostré a nepříjemné.
Směs povaříme, cca 10 minut. Po svaření přidáme med – ten se nesmí dávat do horkého sirupu, znehodnotil by se. Ještě teplý sirup plníme do lahví a skladujeme na chladném a tmavém místě.
Sirup z aronie
1 l očištěných plodů aronie
1 l vody
2 kg cukru
50 g kyseliny citronové
Ovoce omyjeme, prosladíme a necháme přes noc louhovat. Druhý den jej zalijeme vodou, povaříme a přecedíme. Směs pak znovu zahřejeme, přidáme kyselinu citronovou a po rozpuštění horký sirup plníme do lahví.
Mandarinkový sirup
3 kg mandarinek
1 kg cukru
kyselina citrónová
Z mandarinek vymačkáme šťávu do hrnce, zahřejeme, přidáme cukr a kyselinu, vše rozmělníme ponorným mixérem. Asi 10 minut povaříme a plníme do lahví.