• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Skvělé podzimní recepty plné vitaminu C. Bojujte proti nemocem

    14.11.2020

    I podzimní měsíce nabízejí sem tam nějakou plodinu, z níž lze vyrobit výborný sirup. Skvělé jsou kupříkladu šípky, aronie i mandarinky.

    A představte si, kromě toho, že sirup z podzimních plodů bude výborný, tak si díky němu můžete také doplňovat potřebný vitamín C, který je aktuálně více než kdy jindy nutné konzumovat.

    Vitamín C nás totiž chrání od „všeho zlého“, a tak si na nás žádné virové onemocnění jen tak netroufne. Ať je to chřipka, rýma, nebo i ten obávaný koronavirus.

    Šípkový sirup

    1 kg čerstvých šípků
    1,5 l vody
    1,5 kg cukru
    šťáva z 1 pomeranče
    šťáva z 1 citronu
    5 lžic medu

    Boj s koronavirem zdravě a příjemně. Mocný vitamin D

    Šípky důkladně omyjeme a poté je také důkladně rozmačkáme a prosypeme cukrem. Směs necháme přes noc v lednici, aby se z plodů dostala veškerá šťáva. Poté vše přepasírujeme do hrnce, přidáme vodu a šťávu z ovoce. Vše ještě pro jistotu promixujeme ponorným mixérem, kdyby nám z ovoce ve hmotě zůstal nějaký ten šípkový chloupek, který ve šťávě nechceme. Jsou poměrně ostré a nepříjemné.

    Směs povaříme, cca 10 minut. Po svaření přidáme med – ten se nesmí dávat do horkého sirupu, znehodnotil by se. Ještě teplý sirup plníme do lahví a skladujeme na chladném a tmavém místě.

    Sirup z aronie

    1 l očištěných plodů aronie
    1 l vody
    2 kg cukru
    50 g kyseliny citronové

    Ovoce omyjeme, prosladíme a necháme přes noc louhovat. Druhý den jej zalijeme vodou, povaříme a přecedíme. Směs pak znovu zahřejeme, přidáme kyselinu citronovou a po rozpuštění horký sirup plníme do lahví.

    FOTO: Šípek

    Šípek - šípek, sipkyŠípek - šípek, sipkyŠípek - sipek ruze rostlinaŠípek - sipek ruze sipkyŠípek - sipek sipky
    Další fotky
    Šípek - sipek sipky caj

    Mandarinkový sirup

    3 kg mandarinek
    1 kg cukru
    kyselina citrónová

    Z mandarinek vymačkáme šťávu do hrnce, zahřejeme, přidáme cukr a kyselinu, vše rozmělníme ponorným mixérem. Asi 10 minut povaříme a plníme do lahví.



    Nepřehlédněte
    9.1.2025
    ZajímavostiZprávy

    Ohňostroje a vyhozené stromky