• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Boj s koronavirem zdravě a příjemně. Mocný vitamin D

    Další fotky

    Kdo sleduje zahraniční zprávy o koronaviru SARS-CoV-2, mohl si už před několika dny povšimnout stručné zprávy, že vitamin D pozitivně ovlivňuje obranyschopnost lidského organismu také proti této infekci. Přispívá nemalou měrou k jeho ochraně před nákazou, ale také ke snížení probíhajících zánětů. Jedná se vlastně o hormon, který si tělo samo syntetizuje, když je pokožka vystavena ultrafialovému záření ve slunečním světle. Nečekejme magii ani zázraky, rozhodně nám však prospěje, pokud se „déčkem“ zásobíme. Možností, jak ho doplnit, máme více, každému podle chuti!

    Slunce potřebujeme k získání vitaminu D – i k tomu, aby se v organismu dobře vstřebaly také ostatní vitaminy a stopové prvky. Jenže hladina vitaminu D v zimním období přirozeně klesá a s věkem se snižuje i schopnost pokožky tento hormon vytvářet. A jestli se blahodárné jarní slunce ukrylo za mračna? Někdo je na jeho paprsky senzitivní a neobejde se bez opalovacího krému s UV filtrem; pak je veta s těžbou D vitaminu. Či dokonce – při superkrizovém koronavirovém scénáři – co kdybychom ani nesměli pořádně ven? To už by musela být krajní varianta odpovídající nejdrastičtějším čínským opatřením proti COVID-19, ale poradili bychom si i tak.

    Červená řepa jako elixír mládí a ideální prevence na koronaviry

    Především si ujasníme, jaké množství vitaminu D potřebujeme pro posílení imunity (působí také na jiné složky organismu). Na balených potravinách, ve kterých se nachází vitamín D, je jeho obsah uveden jako počet µg (mikrogramů) ve 100 g (gramech) dané poživatiny. U doplňků stravy se častěji setkáte s označením IU, tzv. mezinárodními jednotkami (international units; pro jednoduchost – poměr mezi oběma jednotkami je 1:40). Vitaminu D bychom měli v potravě denně přijmout 15 – 20 mikrogramů, tedy 600 – 800 IU. Podle nových vědeckých objevů se doporučuje denně přijímat až 1000 IU, ale i více. Neriskujme předávkování, maximální bezpečná hranice je podle amerického ministerstva zdravotnictví 3000 IU/den pro děti ve věku 1 – 8 let a 4000 IU pro starší děti a dospělé.

    Abyste si vytvořili denní potřebu vitaminu D, postačí, když se budete na slunci pohybovat alespoň třikrát týdně. Čím světlejší máte pleť, tím kratší čas bude stačit – od 10 – 15 minut po 30 – 40 minut pro snědší typ pokožky. Předpokládá to ovšem přístup slunečních paprsků k 50 – 75 % těla, tedy oblečení ve stylu tričko, kraťasy (dámy si variantu odvodí samy). V létě je UV (ultrafialové) záření silnější a tvorba vitaminu D probíhá rychleji. Na podzim a na jaře bychom měli čas potřebný k tvorbě vitaminu D násobit dvěma až třemi. Obézní lidé si musejí dopřát UV lázeň o něco delší, protože jejich kůže pracuje s „déčkem“ méně efektivně. A výhoda – vitaminem D získaným ze slunečního záření se nelze předávkovat (ale můžete se spálit nebo dostat úžeh).

    Nedostatek slunce, hrozí nová epidemie. Prevence je však snadná

    Pokud z různých důvodů nemůžeme vsadit na slunce, pak využijme faktu, že vitamín D je rozpuštěn v tucích.  Výtečným zdrojem „déčka“, který se nabízí, jsou ryby, a to nejen mořské, ale také sladkovodní. Doporučená denní dávka (DDD) vitaminu D je obsažena v 6 dkg kapřího masa a 8 dkg masa ze pstruha duhového chovaného v zajetí. V páře připravený sumec obohatí váš organismus o 500 IU (v 10 dkg porci). Na DDD postačí jedna porce sledě, jen o málo méně ho nabídne tuňák. Doslova bombu nabitou vitaminem D představuje rybí tuk / rybí olej. Postačí 1 lžíce oleje z tresčích jater (nejlépe fermentovaný – bez tepelné úpravy a přidaného syntetického vitaminu D). Gurmeti objeví „déčko“ v ústřicích, kaviáru nebo krevetách.

    Nejlepší rybí polévka pod sluncem. Jak ji uvařit a jak se poprat s kapří hlavou

    Můžeme si vypomoci rybími konzervami, počínaje oblíbenými sardinkami, které jdou i netradičně upravit, nejen jako stereotypní pomazánka. Ovšem s konzervovaným jídlem bychom to neměli přehánět, bohužel ani s rybami samotnými kvůli znečištění vodních zdrojů (údajně bychom neměli sníst více než jednu rybí konzervu za týden). Zvýšený obsah „déčka“ poskytne kakaové máslo (opatrně s konzumací). Milovníky tradiční české kuchyně potěší zařazení slaniny mezi potraviny bohaté na vitamin D. Kvalitní, domácí sádlo ho dodá až 1.000 IU v jedné lžíci. Vejce, zejména od slepic přikrmovaných směsí obohacenou vitamínem D a ponechávaných ve volném výběhu pod širým nebem, zajistí až 6 000 IU vitamínu D v jednom žloutku (vejce ze supermarketů běžně obsahují zhruba 30 IU vitamínu D na jeden žloutek). Přirozeně, ale v menším množství se vitamin D vyskytuje i ve smetaně, másle či játrech.

    I v zimě rostou houby! Najít můžete hlívu ústřičnou nebo jidášovo ucho

    Vydatným zdrojem „déčka“ jsou houby, v nichž se za přístupu UV záření syntetizuje vitamín D2. Například houževnatec jedlý (šiitake) vykazuje výrazně silnou protivirovou (i protinádorovou) aktivitu a stimuluje imunitní systém; už pouhé dva gramy jeho plodnic sušených na slunci obsahují o něco více vitaminu D, než je  základní  DDD (600 IU). Nejlépe je použít houby, které byly nasbírány v přírodě, nicméně někdy mají komerčně pěstované plodnice zvýšený obsah vitaminu D díky ozařování UV. Kromě toho se „déčkem“ často obohacují různé potraviny: mléko, sójové mléko, margaríny, pomerančový džus, ovesné vločky a cereálie (prohlédneme si informace na jejich obalu). Najdeme v nich zpravidla 55 – 130 IU vitamínu D v jedné běžné porci. Pokud někdo potřebuje přísun „déčka“, který mu pobyt na slunci ani obvyklá strava nemůže zajistit například kvůli jeho zdravotním omezením, pak jsou zde certifikované a dostupné potravní doplňky.

    FOTO: Vitamín D

    Vitamín D - jaro strom slunceVitamín D - ryba jídloVitamín D - losos ryba jídloVitamín D - snidane vajícka slaninaVitamín D - slehačka maliny
    Další fotky
    Vitamín D - Shiitake houbaVitamín D - les cestaVitamín D - Shiitake houbaVitamín D - vejce avokado jidloVitamín D - zena louka slunce

    Všechny tyto pestré možnosti od stravy po pobyt na čerstvém vzduchu a slunci můžeme libovolně anebo podle možností kombinovat. Fantazii a vynalézavosti se meze nekladou! Ještě lépe prospějete svému organizmu a podpoříte ho proti nákaze, když se vyhnete kouření, nebo ho alespoň omezíte, zkusíte více cvičit nebo na fyzický trénink nezapomenout (jde to i doma a bez posilovny) udržovat si vzdor omezením kontakt s lidmi, s přáteli a známými. V tomto případě jsou moderní technologie nanejvýš užitečné.



    Nepřehlédněte