Nejlepší rybí polévka pod sluncem. Jak ji uvařit a jak se poprat s kapří hlavou

20.12.2019
Zaz

Rybí vývar na Vánoce obvykle vyrábíme z kapří hlavy nebo hlav. Pro mnoho lidí není žádný med manipulace s rybou natož s její hlavou, kterou je potřeba uříznout a poté vařit. Pokud se rozhodnete, že opravdu uvaříte hlavu, pak je potřeba udělat několik věcí, které zaručí, že výsledná polívčička bude opravdu perfektní.

Za prvé: Vyndejte skřele, ty se nacházejí po stranách kaprovy hlavy. Vyndávejte je ale i z hlav jiných ryb, ze kterých se někdy rozhodnete dělat polévku, pokud byste je nechali uvnitř, kvalita nemusí být nic moc. Mohla by být hořká.

5 tipů na pohodové Vánoce bez chaosu. Víme, jak nepropadnout panice a vychutnat si je

Přes toto ústrojí kapr filtruje nečistoty. Naopak pokud je vám odporné vyndávat oči, klidně je tam nechte. Ty už nic neudělají.

Hlavu důkladně vyperte, až bude čistá, vyperte ji znovu. Sliz je opravdu nepříjemný, takže se ho snažte odstranit důkladně. Také na rybě nenechávejte žádné šupiny. Do polévky nepřidávejte ocas ani ploutve. Hlava úplně stačí.

Také je možné polévku uvařit z kusu masa, který prostě neobalíte, ale šoupnete do hrnce, to je ale škoda. Použít se dále dají odřezky, které nám zůstanou po vyfiletování.

Ingredience

kapří hlava
1 velká mrkev
1 velká petržel
čtvrtina celeru
cibule
sůl, pepř, bobkový list, nové koření
máslo

Americké Vánoce v totalitním Československu. Co dojemného nám emigranti vzkázali na pohlednicích?

Hlavu vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Dáme vařit, jakmile přijde k varu, vodu slijeme a dáme novou. Je to poslední trik k tomu, aby byla hlava opravdu čistá. Poté vaříme do měkka. Separátně na hluboké pánvi rozehřejeme máslo, dáme do něj veškerou nastrouhanou zeleninu a jemně nakrájenou cibuli a restujeme do měkka. Z vývaru vyjmeme hlavu, vložíme 4 – 5 bobkových listů a 10 kuliček nového koření. Hlavu obereme od masa, maso dáme do vývaru, přidáme zeleninu a ještě krátce povaříme. Dosolíme a do pepříme dle chuti. Můžeme přidat zarestované mlíčí anebo jikry, podle toho co máme a také podle toho, jestli nám to chutná. Každý je totiž nemusí. Podáváme s krutony nebo s opečeným toastem.

Dobrou, sváteční chuť!



Nepřehlédněte