• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Stará dobrá čtyřka. Malý průvodce restauracemi za socialismu

    16.4.2019
    Další fotky

    Cenové skupiny, první až čtvrtá. Co to ale znamená? Mladí nechápou, starší už nevědí.

    Podniky veřejného (restauračního) stravování byly od 1. července 1960 organizovány územně a přímo řízeny okresními (obvodními) národními výbory. Znamená to, že v každém obvodu byl pouze jeden podnik Restaurací a jídelen (v Praze 2 pod názvem Hotely a restaurace, v Praze 8 jen Restaurace). Na ONV je řídil obor obchodu a služeb.

    Kromě deseti organizací působily v Praze také Pražské restaurace, řízené Národním výborem hl. m. Prahy (magistrát), které sdružovaly velké podniky jako Obecní dům, Slovanský dům, Lucerna apod., dále některé specializované restaurace (Indická) a pražskou ubytovací zvláštnost – botely.
    Na území hlavního města a v jeho blízkém okolí (Konopiště, Průhonice) působil dále samostatný závod podniku Čedok – Interhotely Praha, který sdružoval především interhotely kategorie A* a také některé specializované restaurace (Čínská, Moskva, Sofia apod.) a motely. Mimo tyto organizace zajišťovaly pohostinství také družstevní organizace Včela a Jednota, dále podnik Potraviny Praha a ojediněle i moravská JZD.

    Pražský výběr nebo Ostravský kahan. Vzpomínáte, jaká vína jsme pili za socíku?

    Od roku 1973 platily v restauracích jednotné ceny. Na první cenovou skupinu asi vzpomínat nebudeme. Kdo z nás tam kdy byl, že?
    Restaurace II. skupiny měly za povinnost nabízet dva výrobky studené kuchyně do 3,50 Kčs, jednu polévku do 1,60 Kčs a dvě (večer jedno) s přílohou do 10 korun.

    III. cenová skupina musela nabízet dvě (večer jedno) studená jídla do 2,70 Kčs, jednu polévku do 1,30 s dvě (jedno) jídlo do 6,50 Kčs. Čtyřka měla mít polévku do 1,30 a dvě (jedno) jídlo do 5,50 Kčs.

    Historie psaná vekou. Čím se lahodné chlebíčky zapsaly do českých dějin?

    Od roku 1979 byl usnesením Rady NVP regulován prodej alkoholu v maloobchodě a v síti veřejného stravování v dopoledních hodinách v pracovních dnech.
    Začátek prodeje alkoholických nápojů – kromě desetistupňového piva – se v pracovních dnech stanovil ve III. cenové na 10 hodin, ve čtyřce na 11 hodin, přičemž podniky, které čepovaly pouze dvanáctku, měly povoleny výčep od otvíračky.

    Zdroj: Jan Šusta – Průvodce pražským pohostinstvím

    FOTO: Restaurace za socialismu

    Restaurace za socialismu - 1 expo 65 zahradníkRestaurace za socialismu - 2 rottiserieRestaurace za socialismu - 3 DSC02482Restaurace za socialismu - 4 automat korunaRestaurace za socialismu - 5 Jídelní lístek automatu Šárka
    Další fotky
    Restaurace za socialismu - 6 černý vůlRestaurace za socialismu - 7 sanch+Restaurace za socialismu - 8 mišoň před myslivnou 2Restaurace za socialismu - 9 staroměstské nám 57 zahradníkRestaurace za socialismu - 99 33002Restaurace za socialismu - 0 sanch


    Nepřehlédněte
    12.2.2025
    Praha

    Dáda padá!