Středočeské restaurace mají stále potíže s hygienou. Dvě musely být uzavřeny

1.9.2022
Jan Štoll

Středočeští hygienici uložili v prvním pololetí letošního roku restauracím sankce přesahující půl milion korun. Mají totiž stále co dohánět v zajištění správných hygienických podmínek při přípravě potravin, vyplývá to z pololetní zprávy krajských hygieniků.

Od ledna do konce června letošního roku hygienici z odboru hygieny výživy udělali 1 171 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. Mezi nejčastější pochybení, která dosud zjistili, patří nedostatky v obecných požadavcích na potravinářské prostory, to bylo v 19 procentech případů. V 18 procent pak zjistili nedostatky v požadavcích na hygienu provozu. V označování rozpracovaných pokrmů pak nalezli pochybení u 19 procent případů. „V tomto období bylo zároveň hygieniky uloženo celkem 100 opatření směřujících k odstranění zjištěných závad,“ uvedla mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. Ta spočívala ve 31 případech především v nařízení sanitace provozovny či výrobníku zmrzliny, dále v 15 případech vyřazení potravin ze stravovací služby. Devětkrát hygienici nařídili likvidaci nebezpečných potravin. A patnáctka provozovatelů si vysloužila pozastavení výkonu činnosti. „Ve dvou případech bylo přistoupeno i k okamžitému uzavření provozovny,“ dodala Šalamunová.

Hygienici si posvítili zejména na restaurace a provozovny závodního stravování. Kontrolovali ale také cukrárny, kavárny a různá občerstvení. Za zjištěné nedostatky pak v tomto období udělili finanční sankce v celkové výši 697 100 korun.

sto



Nepřehlédněte