• nezarazene
  • Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • Tohle raději nejezte! 11 nebezpečných jídel, která vás mohou i zabít

    23.10.2022
    Simona Knotková
    Další fotky

    Milujete jídlo? Potraviny z následujícího seznamu ale pravděpodobně rádi oželíte. Některé z nich vás totiž můžou i zabít.

    Ackee

    Tropické ovoce původem z oblasti Guinejského zálivu, plod poddužáka lahodného. Do Jamajky ho v 18. století přivezly otrokářské lodě a stalo se tamním národním ovocem. Výborně chutná ve spojení s nasolenou sušenou treskou. Pozor ale na nevyzrálé plody. Ty obsahují jedovatý hypoglycin, který prudce snižuje hladinu cukru v krvi a způsobuje zvracení nebo i smrt. Bezpečné jsou prasklé plody, které se doporučuje ještě omýt a krátce povařit.

    Maniok jedlý

    Africká a jihoamerická kulturní plodina, které se díky příbuznosti s batáty přezdívá sladké brambory. Před konzumací je ale třeba maniok důkladně tepelně zpracovat. Syrový plod obsahuje enzym linamarázu, který přeměňuje sacharidy v hlízách na kyanovodík.

    Reveň kadeřavá

    Rostlina známější pod jménem rebarbora je oblíbenou přísadou do moučníků a kompotů. Její listy obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která má fatální účinky na ledviny. Nejméně škodlivá je jeden měsíc v roce, cca od poloviny května do poloviny června. Při vaření se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, protože hliník reaguje s kyselinou a přechází do zeleniny. Četné otravy kyselinou šťavelovou byly zaznamenány za 1. světové války, kdy se listy doporučovalo trhat a konzumovat.

    Češi se od středověku ládovali superpotravinou. Teď to potvrdil vědecký výzkum

    Návka zrnitá

    Méně známější druh slávek, který se vyskytuje v Mexickém zálivu, Atlantském oceánu a některých částech Pacifiku. Málo okysličené prostředí způsobuje, že návka filtruje více vody, aby získala dostatek potřebných živin. Do jejího těla se tak dostává více bakterií a virů včetně žloutenky typu A, tyfu a úplavice. Pokud se odvážíte konzumace, vždy si zjistěte původ. Doporučováno je vyhýbat se zejména těm z čínských vod, které způsobily epidemii žloutenky.

    Casu marzu

    Zkouška odvahy pro milovníky sýrů. Sýr casu marza – v sardinštině doslova shnilý – je infikovaný larvami sýrohlodky drobné a pojídá se ve vysokém rozkladu i se živými larvami. Podstoupením kulinářského zážitku riskujete velké zdravotní potíže zahrnující alergickou reakci, zvracení či krvavý průjem. Sýr se totiž může dostat do fáze, kdy je už toxický, nebo se larvy jiných druhů much mohou dostat živé do střeva. V Evropské unii je tradiční sardinská pochoutka zakázaná.

    San-nakji

    Je libo syrovou chobotničku? Korejská specialita vám může způsobit velmi nepříjemnou smrt v podobě udušení. Chapadla živočicha se kvůli svým neuronům hýbají i po uřezání, a pokud je pečlivě nerozkoušete, může se stát, že se sama vydají na výlet do útrob vašeho hrtanu. Při pohledu na jejich snímek ale člověka napadá, proč by něco takového dával někdo dobrovolně do úst?

    Hákarl

    Sušené žraločí maso je oblíbeným pokrmem na Islandu. Jeho příprava před konzumací trvá minimálně šest měsíců, protože maso je nasáklé jedovatou močovinou. I po úpravě stále silně čpí amoniakem.

    Žena otrávila 13letého chlapce! Měl lepší studijní výsledky než její dcera

    Kešu

    Kdo by už někdy neochutnal kešu? Oblíbené oříšky jsou ale stravitelné pouze po tepelné úpravě. Syrové kešu obsahuje alkaloid, který ve větších dávkách způsobuje smrt. Pokud jste se tedy již v obchodech s bio potravinami setkali s „raw kešu“, jednalo se o reklamní tahák.

    Hrabatka drsná

    V zemích, jako je například Namibie, se neostýchají pozřít celou žábu. Místní jsou názoru, že živočich ulovený po době páření a třetím dešti je v pořádku. Věda však varuje, že žabí kůže a orgány obsahuje množství jedů, které mohou způsobit selhání ledvin.

    Bezinky

    Z bezinek se dělají limonády, sirupy nebo vína. Jsou plné vitamínů a na organismus mají antioxidační účinky. Pozor ale na jejich konzumaci za syrova. V takovéto formě obsahují sambunigrin, který uvolňuje kyanid a způsobuje otravu.

    Takifugu

    Vyhlášená japonská pochoutka. Tedy aspoň pro otrlé labužníky. Kvůli silné toxicitě mohou rybu připravovat jenom licencovaní kuchaři. Pouhý gram jedu tetrodotoxinu způsobuje postupné ochrnutí svalstva a člověk se při plném vědomí následně udusí. Protijed neexistuje.

    FOTO: Nebezpečné jídlo

    Nebezpečné jídlo - 1024px-Ackee_001Nebezpečné jídlo - Manihot_esculenta_dsc07325Nebezpečné jídlo - 1024px-Rheum_rhabarbarum.2006-04-27.uellueNebezpečné jídlo - Kkomak-muchimNebezpečné jídlo - Acer Image
    Další fotky
    Nebezpečné jídlo - Korean.cuisine-Sannakji.hoe-01Nebezpečné jídlo - 1024px-Hakarl_near_Bjarnahöfn_in_IcelandNebezpečné jídlo - 1024px-Pile_of_cashewsNebezpečné jídlo - African_Bullfrog_2Nebezpečné jídlo - 1024px-Sambucus_nigra-fruit001Nebezpečné jídlo - Fugu_in_Tank


    Nepřehlédněte