• Zprávy
  • Stalo se
  • Sport
  • Kultura
  • Ze společnosti
  • Zajímavosti
  • nezarazene
  • Tradiční drážďanská štóla. Máte na ni nejvyšší čas

    12.12.2020
    Další fotky

    Pravá drážďánská štóla je kumšt. Internet je plný zaručených a skvělých receptů na tu nejlepší štólu. V řadě z nich je ale tvaroh. Věřte nebo ne, tvaroh ve štóle fakt nemá co dělat. Mění její chuť a taková jako z Drážďan prostě nebude. Takže pojďme do toho a pokusme se o takovou, kterou u našich sousedů můžete opravdu koupit.

    Štóla je poměrně drahé máslové pečivo. Jedná se však o doopravdy vynikající záležitost. Problém je nejen to, že se skládá z celé řady ingrediencí. Její výroba prostě zabere nějaký ten čas, stojí však za to.

    K tomu musíme připočíst také nezbytnou dobu, po níž je nutné nechat si jí uležet. Jestli jí chcete upéct takovou jaká má být, pak máte právě teď nejvyšší čas jít zadělávat.

    Ingredience

    750 g mouky
    150 g másla
    380 g rozinek
    200 g mandlí
    125 g cukru
    60 g kandované pomerančové kůry
    180 g kandované citronové kůry
    5 polévkových lžic rumu
    70 g kvasnic
    1/4 l mléka
    50 g másla
    50 g moučkového cukru na posypání
    strouhanou kůru z jednoho citronu
    vanilinový cukr
    sůl

    A hurá na to. V první řadě je potřeba zahřát mléko tak, aby bylo vlažné. Pak do něj rozmícháme droždí s lžící cukru a mouky. To necháme na teplém místě kynout. Asi za dvacet minut nám vzejde kvásek s pěknou čepicí.

    Co když vám při pečení vyzbudou vaječné bílky? Víme, co s nimi

    A my si můžeme do velké místy smíchat všechny ingredience. Nejprve tedy vložíme prosátou mouku, do ní přidáváme sůl, cukr, vanilinový cukr (nebo vanilku, drcené mandle, veškeré sušené a kandované ovoce. To promícháme a můžeme přidávat máslo, vejce, kvásek, rum a strouhanou citronovou kůru.

    Vše důkladně prohněteme a necháme kynout na teplém místě. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
    Poté těsto vyjmeme na vál a máme dvě možnosti. Můžeme ho nechat vcelku a udělat jednu velkou štólu, nebo rozdělit na dvě až tři a mít dvě až tři menší štóly. Těsto rozválíme do obdélníku a zahneme nejprve kraje na kratších stranách dovnitř a poté ji přeložíme ještě napůl. Tím docílíme potřebného tvaru.

    FOTO: Vánoční cukroví

    Vánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - peceniVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoce
    Další fotky
    Vánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoceVánoční cukroví - cukrovi vanoce

    Štólu necháme ještě hodinu kynout. Poté ji potřeme vejcem a pečeme při 180 stupních cca hodinu. Hlídáme, aby se nám vršek nespálil. Po upečení ještě horkou potíráme rozpuštěním mlékem, mohutně cukrujeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout na mřížce, ať nám zespoda nevlhne. Po vychladnutí zabalíme do pytle, alobalu či potravinové folie a necháme ji do Vánoc na tmavém chladnějším místě.



    Nepřehlédněte
    9.1.2025
    ZajímavostiZprávy

    Ohňostroje a vyhozené stromky