Štóla je poměrně drahé máslové pečivo. Jedná se však o doopravdy vynikající záležitost. Problém je nejen to, že se skládá z celé řady ingrediencí. Její výroba prostě zabere nějaký ten čas, stojí však za to.
K tomu musíme připočíst také nezbytnou dobu, po níž je nutné nechat si jí uležet. Jestli jí chcete upéct takovou jaká má být, pak máte právě teď nejvyšší čas jít zadělávat.
Ingredience
750 g mouky
150 g másla
380 g rozinek
200 g mandlí
125 g cukru
60 g kandované pomerančové kůry
180 g kandované citronové kůry
5 polévkových lžic rumu
70 g kvasnic
1/4 l mléka
50 g másla
50 g moučkového cukru na posypání
strouhanou kůru z jednoho citronu
vanilinový cukr
sůl
A hurá na to. V první řadě je potřeba zahřát mléko tak, aby bylo vlažné. Pak do něj rozmícháme droždí s lžící cukru a mouky. To necháme na teplém místě kynout. Asi za dvacet minut nám vzejde kvásek s pěknou čepicí.
A my si můžeme do velké místy smíchat všechny ingredience. Nejprve tedy vložíme prosátou mouku, do ní přidáváme sůl, cukr, vanilinový cukr (nebo vanilku, drcené mandle, veškeré sušené a kandované ovoce. To promícháme a můžeme přidávat máslo, vejce, kvásek, rum a strouhanou citronovou kůru.
Vše důkladně prohněteme a necháme kynout na teplém místě. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
Poté těsto vyjmeme na vál a máme dvě možnosti. Můžeme ho nechat vcelku a udělat jednu velkou štólu, nebo rozdělit na dvě až tři a mít dvě až tři menší štóly. Těsto rozválíme do obdélníku a zahneme nejprve kraje na kratších stranách dovnitř a poté ji přeložíme ještě napůl. Tím docílíme potřebného tvaru.
Štólu necháme ještě hodinu kynout. Poté ji potřeme vejcem a pečeme při 180 stupních cca hodinu. Hlídáme, aby se nám vršek nespálil. Po upečení ještě horkou potíráme rozpuštěním mlékem, mohutně cukrujeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout na mřížce, ať nám zespoda nevlhne. Po vychladnutí zabalíme do pytle, alobalu či potravinové folie a necháme ji do Vánoc na tmavém chladnějším místě.